Od nefalšovaného pochoutkáče přes vychytané snídaně. Rozkrýváme další krásy české gastronomie

cc-deli-1

Foto: Ansámbl

French toast se svařenými jablky a zmrzlinou

0Zobrazit komentáře

Vítejte v našem digitálním Deli, ve kterém vám každých čtrnáct dní servírujeme porci novinek z české gastro scény. Tentokrát vám přinášíme skutečně pestrou plejádu novinek, ve kterých se potkávají rozličné alkoholické moky (suchý únor nemáme ve slovníku), nová snídaňová místa a dvě svátosti v podobě pizzy a pochoutkového salátu.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.


Café Hrnek

V oblíbené kavárně s přesahem do bistra se pod taktovkou Kryštofa Barvínka a Honzy Náhlovského dějí věci, které dlouhodobě stojí za pozornost. Od chvíle, co se v kuchyni otáčí Petr Žídek, který působil v projektu Ze Mě, získala zdejší nabídka jídel ještě o něco zajímavější rozměr. Koncem ledna se na ní objevil třeba pochoutkový salát s domácím máslovým rohlíkem.

„Petr miluje pochoutkáč, a jelikož se mu podařilo navázat spolupráci s Amasem od Ambiente, může ho u nás dělat z jejich šunkového salámu a gothaje. Petr navíc dokáže udělat úplnou klasiku v moderním hávu, takže je to chuťově vážně masakr,“ prozradil nám Honza. A my potvrzujeme.

cafe-hrnek

Foto: Café Hrnek

Pochoutkáč

Kafec

Letná je opět o něco bohatší. V Korunovační 18 totiž otevřela před několika dny své dvoukřídlé dveře kavárna Kafec, doposud mimopražský koncept fungující například ve Zlíně, Brně či Olomouci, který se těší velké oblibě mezi milovníky výběrové kávy, waflí a brunche. Atypicky postavené menu jistě potěší ty, kdo si rádi vybírají a kombinují chutě.

Na stole totiž najdete „zaškrtávací menu“ a fixu, takže výsledek může být vždy naprosto unikátní – například míchaná vajíčka s roastbeefem, salátkem a kváskovým chlebem. Překvapí i espresso, které vám tady připraví z 15 gramů kávy z vlastní pražírny, což umožňuje speciální páka, kterou vládnou jen některé kavárny v Česku.

kafec-1

Foto: Kafec

Kafec a jeho snídaně

Liquid Office bar

Pražský Karlín začíná nabízet stále více podniků pro noční tvory. Barovou scénu tu nově rozšířil mladší sourozenec Hemingway baru a zároveň nástupce zavřeného Cash Only – Liquid Office bar. Hledejte ho v budově AFI Karlín (Butterfly), a to od úterý do soboty mezi 14 hod a půlnocí (prozatím v rozjezdovém módu).

Vydat se sem můžete za klasikou i signature drinky, které zkušení barmani tvoří na míru podniku a sezóně. My jen těžko odoláme ginu infuzovanému Earl Grey v kombinaci s limetovou šťávou a zázvorovou limonádou s krycím názvem Bergamot London Buck.

liquid

Foto: Liquid Office bar

Negroni

BiGa

Někdo geniální vynalezl kolo. A někdo, kdo byl ještě o něco geniálnější, si řekl, že tenhle skvělý tvar by měl být k snědku. Asi tak nějak vznikla pizza. Na neapolskou variaci jídla, které milují všichni bez výjimky, se zaměřují v gastro pop-upu BiGa. Po měsíční pauze znovu otevírají na Betlémském náměstí v koktejlovém baru Point, kde 4. 2. roztočí těsta a překvapí i experimentálními chutěmi.

Třeba pizzou Umami se žloutkem marinovaným v soli a cukru posypanou vločkami sušeného tuňáka kacuobuši. Na jaře se můžeme těšit na venkovní kuchyň a také na to, že se pizzy BiGa rozkvasí i na jiných místech.

biga

Foto: BiGa

Neapolská pizza

Ansámbl

Nové bistro v Krymské ulici, kde se můžete těšit z moderní české a francouzské kuchyně, která stojí na lokálních surovinách, a hlavně na skvělém šéfkuchaři Martinu Charvátovi. A právě Martin spolu s hostujícím Zbyňkem Bubeníčkem připravují brunch, který se uskuteční 19. února.

Na menu se objeví french toast se svařenými jablky a zmrzlinou, vejce benedikt na topince z kváskového chleba a breakfast sendvič. Navíc atmosféru doplní naturální vína, pivní speciály a o hudební podkres se postará DJ. Tak trochu jiný brunch v podání Ansámbl.

ans

Foto: Ansámbl

Vejce benedikt na topince z kváskového chleba

Filuta

České zázvorové pivo? Bude! Respektive se už rodí, a to pod rukama architekta a fotografa Adama Helmy. „Na pěších cestách po Rumunsku a Švédsku jsem ochutnal nejlepší ‚ginger beery‘ se silnou chutí zázvoru, která mi tady chyběla, což mi stačilo jako motivace. Mateřská kvasinka, která rozjíždí celý proces, vznikla už před více než rokem. Stálo to spoustu zkoušek, vylítaných lahví, vytírání a utírání, ale postupně vznikl produkt, který budou mít lidé možnost ochutnat,“ popisuje nadšený architekt.

Pivo dosud ochutnalo několik šťastlivců a sklízí neskutečné ohlasy. První perlivé vlaštovky se objeví na přelomu března a dubna v Trikolonialu, Kro Bakery a táborské Jednotě.

filuta

Foto: Filuta

České zázvorové pivo Filuta

***

Sářin (ne)vinný tip

Víno z Veltlínu a WineGeeku:

Znáte to. Jste doma, jste líní, venku fouká vítr nebo vzduchem poletují kapénky omikronu a vám se nechce ven vystrčit ani špička nosu. Večer má přijít návštěva a vy jí chcete nabídnout něco jiného než kohoutkovou vodu a svou milou společnost. Ideálně naturální víno, protože přece máte nějaký standard.

Do svého oblíbeného vinného baru to ale máte daleko. Od 27. ledna se tahle strastiplná situace nebude už nikdy víc opakovat, jelikož se na Woltu objevila nabídka vín z Veltlinu a WineGeeku. Naturální víno u vašich dveří do 30 minut? Tomuhle já říkám „the future is now“.

V Gastru