Plast je super, lidé s ním ale neumí pracovat, říká zakladatel Reforku. S rozložitelnými příbory chce dobýt Evropu
Šéf výroby v Reforku Petr Böhm, zakladatel Josef Homola a šéf produktu Dan Beseda
Plast je super věc a jeden z nejlepších vynálezů dvacátého století. Taková jsou poněkud překvapivá slova Josefa Homoly, jenž zakládal a z pozice technologického ředitele se podílí na budování tuzemské firmy Refork. Ta se zabývá výrobou plně kompostovatelného příboru nebo dalších doplňků a její plány určitě nejsou skromné – ve svém oboru se chce stát minimálně evropskou jedničkou, a tím pomoct společnosti dopracovat se do stavu, aby nebyla až tolik na plastu závislá.
„Už děti ve školkách se učí, že plast je hrozný, přitom je to úplně super věc, je to výmysl století. Člověk se s ním ale nenaučil dobře zacházet a neumí to doteď,“ vysvětluje Josef Homola svůj názor, když procházíme malou výrobní halou nedaleko pražského nádraží Hostivař.
Podle původních plánů se tady mělo nacházet jen výzkumné centrum, kde by Refork testoval různé materiály a způsoby výroby, kvůli pandemii koronaviru se zde ale rovnou rozběhla také výroba. Její kapacita je aktuálně kolem jednoho milionu kusů příborů měsíčně, jenže to už kvůli vysoké poptávce dávno přestalo stačit.
Proto během léta firma otevře i druhou, tentokrát pořádnou výrobní halu s kapacitou 20 milionů kusů měsíčně, což zatím musí Refork financovat pomocí investorů. Ti však do firmy vkládají velkou důvěru a poslali do ní už 100 milionů korun. To byly také důvody, proč CzechCrunch Refork zařadil do výběru Udržitelný byznys roku ’21.
Josef Homola měl k plastům blízko od dětství. Jeho rodiče začátkem devadesátých let rozběhli klasickou „plastařskou“ firmu, v níž se soustředili na výrobu různých plastových dílů dodávaných zejména do stavebnictví. Už během studia střední školy tak Homola měl k dispozici stroje, na kterých si mohl různě hrát s materiály a postupy. S některými z nich se učil pracovat i díky videím na YouTube.
Kolem roku 2015 se pak začal i v průmyslu více rozvíjet 3D tisk a mladý Homola tuto technologii začal v rámci rodinné firmy nabízet klientům, aby si zdarma zkusili vyrobit prototypy, otestovali je a až pak investovali částky pohybující se v milionech i výše do sériové výroby.
„Do 3D tiskáren se pak začaly dělat biologicky odbouratelné materiály a náplně, což se mi hrozně líbilo. Šlo o jiný druh materiálu, který se aplikuje stejnou technologií, jakou jsem znal z rodinné firmy,“ popisuje Homola začátky příběhu, které jej nakonec přivedly až k vlastnímu podnikání. S novými poznatky pak začal vytvářet nové materiály a receptury zahrnující biopolymery. Poté hledal jejich využití.
„Takový materiál je obtížné využívat ve stavebnictví nebo uvádět do zdravotnictví s ohledem na spoustu různých ISO norem, které je nutné splnit. Víc mě lákalo dělat spotřební věci,“ říká třicetiletý zakladatel Reforku s tím, že se jaksi přepočítal. „Myslel jsem si, že v našem segmentu to nebude tak hrozné, ale ve finále je to ještě horší,“ směje se.
Plně kompostovatelný materiál
Refork totiž vyrábí plně kompostovatelné příbory a časem plánuje přidat i další výrobky, které ovšem musí splňovat přísné hygienické a další standardy. Aktuálně má přitom certifikovaný jeden hlavní materiál na velkokapacitní výrobu využívající stroje na vstřikování plastů.
Výroba v tomto případě probíhá tak, že se namíchaná směs vstříkne do odlitku a za několik sekund pod správným tlakem a správnou teplotou ze stroje vypadne hotový výrobek. Samotná směs přitom v Reforku vznikala dva roky, během kterých tým vyzkoušel více než dva tisíce různých poměrů jednotlivých materiálů, aby tak dosáhl požadovaných vlastností.
Konkrétně jde ze 60 procent o dřevěná a minerální plniva, z dalších 40 procent pak o zmiňované přírodní polymery. „To jsou látky, které se běžně vyskytují v přírodě a jsou super rozložitelné. Vyrábí se z rostlinných olejů pomocí fermentace podobně jako pivo nebo víno,“ vysvětluje Dan Beseda, produktový manažer firmy.
„Na trhu už ale jsou asi tři nebo čtyři firmy, které chtějí přírodní polymery vyrábět z odpadní vody, v Česku už je společnost, jež využívá použitý fritovací olej,“ doplňuje s tím, že i díky podobným pokrokům je vizí Reforku všechny výrobky vyrábět jen z odpadů, tedy bez využití jakékoliv primární a sekundární suroviny.
Díky použití těchto přírodních materiálů, které jsou takovým způsobem i certifikované, jsou podle tvůrců příbory od Reforku plně kompostovatelné (certifikaci finálních výrobků firma plánuje dělat). Rozložení například jedné konkrétní vidličky v přírodě by tak mělo probíhat podobně jako rozpad dřevěné větvičky upadlé ze stromu. To však Beseda nepovažuje za to nejdůležitější.
„Hlavní výhoda je, že i když tento kus příboru skončí v přírodě, tak to není o rychlém rozkladu, ale že neobsahuje žádné toxické látky. Všechny jsou přírodní. Možná, že vidličku bude vidět i déle než rok, ale nezanechá po sobě stopu. I plasty se totiž rozkládají určitou rychlostí, ale zůstávají po nich mikroplasty,“ popisuje.
***
Zajímá vás, jaké další společnosti se umístily v našem žebříčku Udržitelný byznys roku ’21? Podívejte se na jejich kompletní výběr.
***
Právě tyto vlastnosti by pak měly materiál Reforku nejvíc odlišovat od konkurenčních řešení. Mnoho výrobců totiž podle Besedy využívá biopolymery (například PLA), které jsou obecně považovány za ekologické, avšak už nezohledňují, že během průmyslového zpracování ve strojích na vstřikování plastů dojde k jejich krystalizaci – a tím ztrácí schopnost rozpadat se.
„Jde o zušlechtěné výrobky, aby vydržely určité teploty a namáhání. Reálně se více podobají klasickému plastu a je to klasický marketingový trik, který používají někteří výrobci. Mají pravdu v tom, že se látka rozloží v kompostéru, ale jedině v průmyslovém s teplotami mezi 50 až 70 stupni, k čemuž v přírodních podmínkách nikdy nedojde,“ upozorňuje Homola s tím, že více méně všechny příbory, které jsou dnes nabízené v restauracích jako udržitelné a označovány jako kompostovatelné, jsou právě z PLA.
I on sám ovšem přiznává, že když si někdo do domácího kompostéru nahází 200 vidliček od Reforku, nepůjde o kompost, ale o malou skládku příborů. Proto i samotná firma s některými partnery hledá řešení, jak příbory sbírat, aby zbytečně nedošlo k jejich hromadění, ale aby se odvážely do větších komunitních kompostérů, kde je dokážou nadrtit na malé kousky, což urychluje jejich rozklad.
Zákaz jednorázových plastových výrobků
Budování byznysu postaveného na ekologických a kompostovatelných materiálech teď navíc získává mnoho pozornosti. Jednak už posledních několik let sílí tlak lidí, kteří se více dívají na udržitelnost používaných materiálů či jejich původu, zároveň tento týden vstupuje do platnosti nová legislativa Evropské unie, která zakazuje používání jednorázových plastů – a to včetně bioplastů.
Od 3. července 2021 tak výrobci nemohou výrobky z těchto materiálů, například příbory, brčka, napichovátka či tyčinky do uší, produkovat. Do Evropské unie se ani nesmí importovat. Několik měsíců sice ještě potrvá, než se rozprodají zásoby distributorů, maximálně do jednoho roka by však mělo dojít k úplnému vyčištění trhu.