Práci ve velkém kavárenském řetězci vyměnil za vlastní podnik. Sází v něm na sladké pečivo jako od babičky

Je libo převalovaný vdoleček, tažený štrůdl nebo dvojctihodný koláč? Vyrazit na ně můžete do nové pekárny, která je malou spojkou mezi Prahou a Moravou.

300-km-nahled-1

Foto: 300 km

Jakub Zubatý, majitel pekárny 300 km

0Zobrazit komentáře

Také je vám zima? Abyste se aspoň trochu zahřáli, další díl Deli newsletteru vás vtáhne do nově otevřených kaváren. Protože co je v tomhle počasí lepšího, než se oddávat pořádnému kavárenskému povalečství. V jedné z nich se můžete občerstvit moravskými dobrotami, v další pořídit pěkné vánoční dárky. Prostě pro každého něco.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

300 km

Na Žižkově, na Havlíčkově náměstí, to začalo nově vonět převalovanými vdolečky, dvojctihodnými koláči, bábovkami, taženými štrůdly a skvělými kokosovými řezy. Všechny dobroty spojuje jedna věc – vychází z receptů, kterými celý život svou rodinu oblažují babička a maminka Jakuba Zubatého, který za pražským podnikem 300 km stojí. „Nápad byl přinést do Prahy ověřené recepty od babičky a maminky a k tomu dělat výběrovou kávu,“ říká. Název prozrazuje vzdálenost z vesnice, odkud Jakubova babička pochází.

300-km-3

Foto: 300 km

Nejnáročnější na přípravu jsou převalované vdolečky

Jakub Zubatý pracoval patnáct let pro kavárenského giganta Starbucks, posledních pět let přitom jako oblastní manažer. Po letech nabírání zkušeností si řekl, že je na čase otevřít vlastní podnik. „Celé to začalo před rokem výpovědí, kterou jsem dal v prosinci. V červnu jsem se přestěhoval zpátky do Prahy a postupně začal hledáním lokality, řešením grafiky a marketingu, náborem, stavbou, focením a ochutnávkami. Byl to pro mě nový svět, najednou jsem za sebou neměl desítky lidí ze support centra na centrále,“ vypráví novopečený podnikatel.

A jelikož podnik 300 km vychází z rodinného zázemí Jakuba Zubatého, i během všech příprav prý rodina přiložila ruku k dílu. Výsledkem je malý kousek Moravy, který doplňuje káva hravě nazvaná „Ta naša nekyselá“. Praží ji v pražírně Coffeespot, která se nachází rovněž na Moravě, a potěší i ty, kdo si nepotrpí na příliš ovocnou kávu. Kofeinoví nadšenci tady pak mohou vyzkoušet Pure Brew, což je filtrovaná káva připravená přímo na stroji na espresso.

Když budete mít cestu přes Havlíčkovo náměstí, zastavte se na jeden vdoleček a kávu. Uvidíte, že u jednoho rozhodně nezůstanete a ještě jich vezmete pár na doma. Na další novinky ze světa gastronomie se můžete podívat v novém vydání newsletteru Deli.