Sladká tečka z lógru. IKEA začala s Biopekárnou Zemanka vyrábět sušenky z kávové sedliny
Když si děláme espresso v kávovaru, padá nám do zásobníku. Při přípravě překapávané kávy přes dripper se nám usazuje na filtru. A když dostaneme chuť na tradičního turka, zachytává se nám mezi zuby. Kávová sedlina je pro mnohé odpadem, který automaticky putuje do koše, nicméně se dá využít například pro hnojení rostlin. A jak nyní ukazuje IKEA, může posloužit také pro tvorbu sušenek.
IKEA na českém trhu navázala spolupráci se sedlčanskou Biopekárnou Zemanka, aby společně na pulty kaváren a restaurací tohoto švédského výrobce nábytku přinesly takové sušenky, na jejichž výrobu byla použita právě kávová sedlina. Opětovným využíváním vylouhovaných kávových zrn chce IKEA ještě více nasadit principy cirkulární ekonomiky do praxe a podporovat udržitelnost.
„Nevyhazujeme, co můžeme využít. To se týká i kávové sedliny, kterou se snažíme smysluplně využívat dlouhodobě. Odevzdáváme ji do bioplynové stanice nebo ke kompostování. Zamýšleli jsme se, jak tyto naše snahy dále posunout, a jedním z konkrétních výsledků jsou právě nové kávové sušenky,“ zmiňuje Šimon Fiala, který se v české pobočce IKEA zabývá udržitelností. Už v lednu například začal známý řetězec testovat kávovou sedlinu při výrobě nábytku.
Jelikož IKEA dávno není jen výrobcem vybavení do domácnosti, ale také velkým hráčem na poli gastronomie, patří k oblíbenému zboží v jejích pobočkách také káva. Firma uvádí, že napříč jejími restauracemi a kavárnami v Česku se každoročně vyprodukuje až osm tun kávové sedliny. Část z tohoto objemu pak nově bude putovat k Biopekárně Zemanka, která se zaměřuje na pečení sladkých i slaných bio produktů. Ta je pak zpracuje do sušenek.
„Společný zájem o udržitelné podnikání nás přivedl k diskuzi s IKEA o tom, jak kávovou sedlinu z jejích kaváren využít. Společně jsme vytvořili systém, jak budeme sedlinu za přísných hygienických podmínek odebírat, a proměnili jsme ji v něco, na čem si zákazníci znovu pochutnají,“ říká jednatel pekárny Jan Zeman.