Suchej únor je tady. Víme, kam vyrazit na nealkoholické koktejly, které vás nebudou nudit
Základem nabídky nealko koktejlů nemusí být jen džusy a limonády. Důkazem toho jsou menu, která si pro letošní Suchej únor připravila řada českých barů.
Začíná měsíc, na který se hospodští a majitelé barů příliš netěší. Únor se totiž v Česku pravidelně nese ve znamení toho, že si spousta lidí nedá v jeho průběhu ani kapku alkoholu. Loni se do kampaně Suchej únor zapojilo 900 tisíc lidí, což je zhruba třináct procent dospělé populace Česka. A to je číslo, které zásadně zamává s tržbami nejen podniků zaměřených na podávání alkoholu. Některé se tak rozhodly suchý měsíc uchopit kreativně a připravily koktejlová menu, díky nimž do nich rádi zavítáte, protože nebudete muset celý večer pít jen perlivou vodu. A právě na ně jsme se zaměřili v posledním vydání newsletteru Deli.
Trend nealkoholických koktejlů nebo drinků, které obsahují méně alkoholu, v posledních letech narůstá. Když se tak vydáte do lepšího baru, můžete v průběhu celého roku ochutnat zajímavou nabídku drinků, které profíci za barem nemíchají jen z džusů a sirupů, ale přidávají spoustu neotřelých ingrediencí, jako je kombucha, různé bylinné výluhy, fermentované ovocné šťávy, čaje nebo nealkoholické destiláty. Kam ale vyrazit teď, pokud se rozhodnete strávit únor bez alkoholu?
Liquid Office a Hemingway bar
V karlínském Liquid Officu mají celý únor na menu tři speciály bez kapky alkoholu, jejich základ totiž tvoří nealkoholické šumivé víno. První je variací na Negroni Sbagliato, takže si na své přijdou milovníci hořko-sladkých kombinací.
„Druhý je postaven na podomácku připravené nealkoholické tequile s klarifikovaným grapefruitovým džusem a třetí je variací na koktejl Sgroppino s kuličkou domácího mirabelkového sorbetu,“ popisuje barman David Andrle.
V sesterském podniku Hemingway bar mají na menu rovněž trojici nealkoholických koktejlů, všechny postavené na nealkoholických destilátech. Koktejl Basilique je krátký, sladko-kyselý drink kombinující chuť bazalky a okurky, druhý koktejl je variací na nealkoholický Kingston, což je aperitivní, hořko-sladký drink na bázi nealkoholického rumu a třetí imituje Palomu, je tedy na bázi nealkoholické tequily, kapky citrusu juzu a dolitý grapefruitovou sodou.
„Pro oba naše podniky je automatické se takových akcí účastnit. Přijde mi, že ze strany zákazníků už je to bráno jako standard. V posledních letech se procento zákazníků, kteří nechtějí pít alkohol z důvodu zdravého životního stylu, určitě zvedá a je dost pravděpodobné, že bude dále sílit,“ dodává Andrle.
Brněnská nealko jízda
Velké nealkoholické žně nastávají v Brně pod taktovkou skupiny Lidi z baru, kteří mají pod svými křídly aktuálně šest podniků. V Baru, který neexistuje si můžete vybírat z pěti koktejlů, mezi nimiž je i únorová stálice v podobě bezedného Blue Indiga z bergamotového a juzu pyré, grepového džusu, sody a s ledem obarveným bylinou klitorií ternatskou.