Svátek zamilovaných se blíží. Víme, kam vyrazit na tu nejlepší valentýnskou večeři
Po dvou týdnech je tady čerstvá porce gastronomických novinek v podobě newsletteru Deli. Tentokrát se nese v duchu valentýnských radovánek.
Svátek zamilovaných je za dveřmi, a tak je na čase udělat rezervaci na romantickou večeři. Newsletter Deli vám pomůže vybrat. Přináší totiž přehled podniků, kam můžete vyrazit za skvělým valentýnským jídlem po celém Česku. Na některých místech si navíc můžete užít rovnou i přespání a z večera udělat romantický víkend.
Praha
Pokud chcete vyrazit na degustační menu, máte z čeho vybírat. V Praze se pečlivě chystají například v restauraci Alcron, kde šéfkuchař Richard Bielik připraví tříchodové menu se svatojakubskou mušlí, hovězím Wellington a pistáciovým dezertem. V restauraci The Artisan plánují rovnou valentýnský týden a to od 10. do 16. února. Jeho součástí bude čtyřchodové menu šéfkuchaře Davida Rejhona, tematické koktejly od šéfbarmana Jana Jančara a nedělní brunch s živou hudbou.
V hotelu Mandarin Oriental si letos připravili romantický pobyt s večeří i wellnessem. Za jistotou se můžete vydat i do Červeného Jelena, kde šéfkuchař Marek Fichtner chystá speciální menu začínající ústřicemi, po nichž bude následovat lanýžový mousse s bramborovou pěnou, mušle svatého Jakuba s červenou krevetou a risottem a dvě varianty hlavního chodu: stařený hovězí sirloin či zimní treska „Skrei“.
Na svátek zamilovaných se pečlivě chystají i v restauraci Alma, kde navíc v průběhu celého února můžete vyzkoušet i skvělé nealkoholické koktejly a nápoje, které připomínají víno z dílny dánské značky Muri. Tříchodové menu v Almě od šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daňka si budete moci vychutnat v masové i vege variantě. V sesterských podnicích KRO pak také chystají valentýnské speciály, třeba jelení hřbet s kaštanovým pyré, naloženým černým bezem a višňovou omáčkou.
Jestliže chcete vyrazit do restaurace komorního rázu, vsaďte na Graf26. Zde bude šéfkuchař Karel Caldr na Valentýna servírovat degustační menu s gravlaxem z divokého lososa s wasabi libečkovou pěnou, halibuta plněného foie gras, pappardele s hovězími líčky a černým perigordským lanýžem a čokoládový fondán.
Jihočeský kraj
Na jihu Čech máte také spoustu skvělých valentýnských možností. V Táboře se můžete vydat do restaurace Mace šéfkuchaře Martina Svatka, který plánuje připravit pětichodové menu. Tvořit ho bude například marinovaný losos či hovězí svíčková s omáčkou z koňaku. Můžete se vydat také do restaurace Chapelle v Písku, kde si vychutnáte čtyřchodové menu a rovnou můžete strávit víkend v přilehlém hotelu U Kapličky.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsJihomoravský kraj
V Brně vsaďte na restauraci Element, kde šéfkuchař Tomáš Reger plánuje šestichodové menu s tatarákem z punkevního pstruha, houbovým paté, candátem či telecí kotletou. Tradiční valentýnské menu vás nemine ani v Atelieru. Prim na něm budou hrát telecí brzlík ala Rossini a mořský ďas. A pokud budete mít chuť na středomořskou kuchyni, vydejte se do Borgo Agnese, kde můžete vyzkoušet ceviche, mušle, holuba a těstoviny s úhořem.
Neprohloupíte ani v restauraci Essens, která si v novém průvodci Gault&Millau vysloužila tři čepice, což znamená, že se řadí k těm nejlépe hodnoceným v Česku. Jestliže chcete Valentýn spojit s příjemným víkendem, o skvělý gastronomický zážitek – klidně i s přespáním – se postarají v Kounickém dvoře. A pokud si potrpíte na luxus, vsaďte na vinařství Gurdau v Kurdějově, kde se po romantické večeři můžete přesunout do jednoho z apartmánů s výhledem na zvlněné vinohrady.
Moravskoslezský a Olomoucký kraj
Spojit hodování s ubytováním můžete také v hotelu Miura v Čeladné. Šéfkuchař Michal Göth a jeho tým si na 14. února chystají čtyřchodové menu se salátem z grilovaného lilku, knedlíčkem ze štiky a nadívanou křepelkou se smrži. O dům dál, rovněž v Čeladné ve Ville Cattaleya se můžete těšit na valentýnské menu o pěti chodech, které v případě zájmu doprovodí i vinné párování.
V Olomouci pak můžete vyrazit do hotelu Long Story Short, kde připraví valentýnské menu nejen na svátek zamilovaných, ale i o víkendu. Už nyní si u nich navíc můžete objednat kytici, kterou vám nachystají na stůl před večeří. V restauraci hotelu Perk chystají také prodloužené valentýnské menu o pěti chodech, které si tu budete moci dát od 14. do 15. února.
Ústecký a Liberecký kraj
V Ústeckém kraji můžete vyrazit třeba na valentýnský víkend do resortu Oblík, jehož součástí je restaurace Remedi. Kromě prvotřídního wellness si tak můžete užít čtyřchodové menu s vinným párováním. Do Libereckého kraje se pak rozjeďte na úpatí Lužických hor do Jítravského dvorce, kde budou svátek zamilovaných slavit od 14. do 16. února ústřicemi, tatarákem z jehněčích panenek, treskou a telecí svíčkovou.
Jestliže si chcete prohlédnout i jiné než valentýnské tipy, podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli.