Tady obědvá šéf PPF. Navštívili jsme závodní jídelnu, kterou mohou jiné firmy závidět

Do jídelny na bun cha, domácí těstoviny a sushi? V sídle PPF je to standard. Zdejší jídelna totiž bourá stereotypy o „závodkách“.

Jídelna PPF

Foto: PPF Gastro

V sídle PPF pojali závodní jídelnu trochu jinak

Při spojení závodní jídelna si většina lidí představí obouchané tácy a jídla s nulovou výživovou hodnotou zalitá univerzální hnědou omáčkou. V centrále finanční skupiny PPF se rozhodli se zažitými nešvary popasovat. A pro zaměstnance vytvořili místo, kde vaří tak dobře, že tam s nadšením chodí na oběd i lidé z okolí.

S velkým počtem zaměstnanců, kteří v centrále největší české investiční skupiny denně pracují, bylo zřízení vlastní kantýny nutností. Navíc v lokalitě pražských Dejvic, která je co do obědových možností v dnešní době stále spíše chudší.

Před dvěma lety začal v PPF působit Lukáš Kubín, který se ujal gastronomických konceptů provozovaných její dceřinou společností PPF Gastro. Jídelnu pojmenoval podle čísla popisného, kde PPF sídlí: Jídelna 17.

„Původně měla prostory jídelny v pronájmu cizí firma, jenže to vůbec nefungovalo. Zaměstnanci nebyli často spokojení s kvalitou, ani vedení nebylo podle mě správně uchopené,“ vypráví Kubín, když se v závodní jídelně objevujeme společně s hladovým osazenstvem budovy PPF Gate.

lukas-kubin2

Foto: PPF

Lukáš Kubín, šéf gastronomických projektů PPF

„Když jsem nastoupil, vzal jsem si celou jídelnu na starosti a kvalita se také díky skvělému týmu výrazně zlepšila. Já totiž miluji jídlo a jen tak něco mě neuspokojí,“ dodává. Kubín je člověk na svém místě, a když přijde řeč na gastronomii, ví, o čem mluví.

V minulosti otevřel úspěšný vinohradský podnik Momoichi, jehož návštěvnost trhala rekordy. A díky tomu, že žil nějaký čas v Japonsku, dobře ví, jak má vypadat správný servis. A nezáleží na tom, jestli se jej zákazníkovi dostává v kavárně, bistru nebo právě v závodní jídelně.

V PPF má nyní na starosti nejen provoz jídelny, ale také kavárny Café Sofa. A již letos do portfolia skupiny přibude další gastronomický koncept, jehož přípravy v současné době vrcholí právě v Kubínově režii.

Podle něj je právě i v závodní jídelně prostor pro kvalitní jídlo z prvotřídních surovin, přičemž stále za rozumné ceny. Hlavní chody se tak v Jídelně 17 obměňují každý den a během oběda se jejich ceny pohybují od 130 do 180 korun, polévka vyjde na 40 korun. Denně jsou zde na výběr také dva velké saláty, čerstvé sushi nebo ovoce.

V den naší návštěvy tvoří hlavní nabídku mimo jiné bramborová polévka s houbami, hovězí tokáň na červeném víně, dhal z červené čočky nebo skleněné nudle s hovězím masem. Kubín podotýká, že k jídelně patří velké zázemí s kuchyněmi a sklady, takže si tady všechno mohou připravit takříkajíc od píky.

„Děláme si třeba vlastní těstoviny. Stejně tak veškeré pomazánky, sendviče, koláče. Chceme, aby kvalita byla srovnatelná s vyhlášenými pražskými podniky. A díky tomu, že máme šikovné kuchaře a cukráře, se nám to daří,“ vysvětluje.

Právě současná šéfcukrářka v minulosti působila například v restauraci Eska spolu s kamarády z legendárního podniku Kus koláče, kde se specializují, jak název napovídá, na koláče. „Jestli si ujíždíte na koláčích z Vinohrad, musíte si dát ty naše. Jsou stejně dobré,“ mrká na nás lišácky Kubín.

Součástí jídelny je také bufet, který otevírá už v osm hodin ráno a pro rychlou snídani se tady mohou zastavit i lidé z ulice. Lednice je vždy plná domácích jogurtů, různých nápojů a čerstvých pomazánek, ve vitríně se vyjímají sendviče, obložené chleby a jiná jídla do ruky.

Jídelna 17

Foto: PPF Gastro

V Jídelně 17 pečou vlastní koláče a jiné sladké pečivo

V jedenáct se sortiment obměňuje a nabídka je více obědová. „Právě v jedenáct otevírá i jídelna. Do jedné hodiny sem mohou jen zaměstnanci, od jedné ale může na oběd přijít úplně kdokoliv,“ vysvětluje Kubín.

Denně Jídelna 17 obslouží celkem 800 zaměstnanců, z ulice se sem pro oběd zastaví přibližně 100 lidí. Kubín ale říká, že by byli schopni uspokojit ještě více hostů: „Třeba takové studenty z nedalekého vysokoškolského areálu. Myslím, že ani nevědí, že se u nás mohou zastavit na oběd, který je i pro ně velmi cenově příznivý.“

Navíc se tady pravidelně objevují opravdové speciality. Kubín nezapře svou lásku k asijské kultuře, nabídku tak někdy zpestří třeba japonský ramen, thajský pad thai nebo vietnamský bůček bun cha, který tady kuchaři připravují během teplých dnů venku na grilu přímo na uhlí.

„Naši jídelnu považujeme za jeden z benefitů práce tady v PPF Gate. A zaměstnanci si toho skutečně považují. Upřímně neznám žádnou závodku, ze které by si lidé nosili jídlo domů,“ říká Kubín na závěr našeho setkání v jídelně. A my se řadíme ke spokojeným strávníkům a s sebou si odnášíme také pěknou výslužku, aby i doma poznali, jak se obědvá v PPF.

Jídelna 17 bufet

Foto: PPF Gastro

Součástí jídelny je také bufet s nabídkou jídel s sebou

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.