Úplně jako v Ósace. Na pražské Letné otevřela klasická japonská hospoda, která v Česku nemá obdoby
Je tady poslední Deli newsletter roku 2024. Tentokrát vás přenese do Japonska, ale také do Itálie nebo do nové pekárny, kde to voní kardamonem.
Okonomijaki, takojaki, kušikatsu, omurice, oden… Pokud vám při čtení těchto názvů srdce plesá, pak byste měli zamířit do nového podniku, který otevřel ve vrchní části Veletržní ulice na Letné. Jde totiž o nefalšovanou izakaju, tedy klasickou japonskou hospodu, ve které se nejen pije, ale především dobře jí. A jestliže zmíněné pokrmy neznáte, vydejte se na místo i tak. Zaručeně objevíte jídla, která jinde v Praze ani v celém Česku nevyzkoušíte. Novinek na české gastronomické scéně je ale mnohem více a jako vždy je najdete v pravidelném vydání newsletteru Deli.
Kdo měl někdy to štěstí, že navštívil Ósaku, ten ví, že se tohle japonské město výrazně odlišuje od sofistikovaného Tokia nebo tradičního Kjóta. Metropole, kterou lemuje Ósacká zátoka, má totiž typický svéráz, její obyvatelé jsou tak trochu drzejší a nespoutanější, ulice jsou o něco více prozářené neony a provoněné spoustou druhů smažených pokrmů. Na ty jsou v Ósace experti i z toho důvodu, že je město plné tradičních japonských hospod – izakaj. A právě s alkoholem se smažené jídlo páruje vůbec nejlépe.
Přesně v takovém duchu se nese asijská novinka na Letné, Matsuri Okonomiyaki Izakaya. Už když se k podniku blížíte a zdálky vás vítá nafukovací kočička a japonský drak, ucítíte závan smaženého jídla. Tedy takový, který je v Ósace naprosto všudypřítomný. Vloudí se do něj ale ještě něco, co mu přidává na kvalitě – rybí vývar, miso, mořské řasy. Takže víte, že uvnitř na vás čeká něco skutečně autenticky japonského.
Po příchodu se vám očekávání potvrdí. Interiér možná někoho, kdo má Japonsko spojené s dokonalou estetikou a minimalistickými dřevěnými interiéry, poněkud zarazí. Je totiž velmi osobitý, plný barevných dekorací, pomalovaných zdí, toalety zdobí stránky z manga komiksů, nechybí ani plyšový Totoro, postavička z oblíbené pohádky režiséra Hajaa Mijazakiho. Je to jiná, neidealizovaná strana Japonska, která je na zemi vycházejícího slunce ale tolik zajímavá.
Za podnikem stojí Takeši Ito a šéfkuchař Hiroki Komija, který se v Ósace specializoval na japonskou „zelnou placku“ okonomijaki a rozhodl se, že ji přinese do Prahy. Při její přípravě se dá použít maso, mořské plody, sýr, sušený tuňák bonito, chybět nesmí majonéza, speciální omáčka a spousta jarní cibulky. Jde o prudce návykovou záležitost, o čemž se přesvědčíte po prvním ochutnání. Porce je velmi štědrá a i vytrénovaný jedlík bude mít co dělat, aby se s ní popral.
U okonomijaki to ale nekončí. Hospody izakaja jsou totiž pojaté tak, že je v nich na výběr spousta uspokojivých jídel. Na menu se tak objevuje ještě polévka oden z výrazného rybího vývaru, do které se dávají různé druhy zeleniny, brambory a vejce, kuličky plněné chobotnicí takojaki, kušikatsu neboli kousky masa či zeleniny smažené v těstíčku. Nechybí ani polévka s udon nudlemi nebo klasické jídlo omurice, což je prostě rýže, která zbyla, smíchaná s tím, co je zrovna po ruce, podávaná s omeletou a kečupem. Ano, i tyhle záležitosti v Japonsku vznikají.
Jelikož jde o hospodu, otevřeno tady mají do noci, večer si tak k jídlu můžete dopřát i spoustu pití. Od japonských whisky přes drinky na bázi saké až po české i japonské pivo. Gastronomických novinek je ale mnohem více, takže jestli chcete načerpat inspiraci, kam vyrazit na něco dobrého mezi svátky, podívejte se na poslední vydání našeho newsletteru. Další půjde do schránek až 22. ledna.