V jednu chvíli jsem zůstal sám s kuchařem, přiznává zakladatel rostlinných bezobalových obědů Baví
Jiří Vosýnek chce přimět Čechy jíst víc rostlinné stravy a žít udržitelně. Loni svůj podnik ale zrovna udržitelným způsobem nevedl.
Zakladatel gastro startupu Baví Jiří Vosýnek
Přivést k rostlinné stravě více lidí, omezit používání jednorázových obalů a zkvalitnit tak život lidem i zvířatům. Toho všeho by skrze svůj gastronomický podnik Baví rád dosáhl Jiří Vosýnek, který z kuchyně na Praze 13 vozí obědy na výdejní místa ve vratných miskách. Do podnikání v gastru se přitom vrhl bez zkušeností a přiznává, že udržitelný podnik vedl dlouho neudržitelně. Až tak, že nebylo na mzdy.
Úspěšná čtvrtletní vlna z jara minulého roku se tak plynule přelila do údolí smrti. Před vyhořením Vosýnka zachránila kavárna Kafe Damu, která studentům nově nabízí i veganské obědy. Právě ty od Baví. Koncept Vosýnkova podniku jinak totiž stojí na objednávání veganských obědů s denním předstihem, které si pak zákazníci vyzvedávají ve vratných krabičkách na odběrných místech v Praze. Právě to přineslo do podniku velkou rozkolísanost.
Obědy Baví připravuje v přízemí ášramu, tedy duchovního místa, spolku Jóga v denním životě ve Velichovské ulici v Praze. Cena oběda vyjde na 195 korun za sedmisetgramovou porci, která by měla odpovídat minimálně polovině denní potřeby živin. U každého jídla navíc zákazník při objednávání vidí nutriční tabulku, díky čemuž může mít výživové hodnoty pod kontrolou.
Vosýnek chce učit lidi stravovat se rostlinně, bezobalově a bez plýtvání jídlem. Zákazník si proto musí objednat jídlo den předem skrze webové stránky Baví. Kolem poledne pak obědy dorazí v termoboxech do výdejen.
Na menu se střídá zhruba šedesát receptur od spřátelených kuchařů. Třeba seitan v asijské omáčce, jasmínová rýže s černým sezamem, rýžové závitky s nori řasou a arašídovým dresinkem nebo třeba bombay butter tofu. Třiatřicetiletý Vosýnek se skrze Baví snaží lidem ukázat, že veganská strava může být plnohodnotná a chutná.
Výdejních míst má Baví dnes již po Praze dvacet. Za každou vydanou krabičku si výdejny od Vosýnka účtují desetikorunu. „Některé výdejny se neptají, co za to dostanou. Je jim to jasné. Podpoří dobrou věc a také jim to přivádí zákazníky dovnitř,“ říká Vosýnek, který již do oběhu poslal přes dva tisíce zálohovaných vratných REkrabiček.
V ideálním případě by je zákazník měl stále vracet do výdejen Baví. Zdaleka ne všechny krabičky se tam však vrací. Podle Vosýnka se jimi sytí trh. „Jednou bude mít každý doma svou vratnou krabičku a bude je jen měnit,“ věří.
Nemám problém se dělit, ale investorovi to musí dávat smysl nikoliv primárně finanční.
Jiří Vosýnek je původní profesí umělecký štukatér. První rok existence Baví nechával provozní a logistické záležitosti na zaměstnancích a dál se věnoval svému řemeslu. Před devíti měsíci musel nicméně špachtli a vyzrálé vápno – alespoň dočasně – pověsit na hřebík, aby Baví udržel při životě. Kvůli nečekanému letnímu propadu objednávek totiž firma neměla na výplaty a z několikačlenného týmu kvůli škrtům zbyl v jeden moment jen sám Vosýnek s kuchařem. Dnes již tým znovu roste.
V roce 2020, kdy Baví začínalo, přicházelo jen pár desítek objednávek denně a stavy kolísaly nahoru a dolu. V té době se tým stále formoval a snažil se vychytat nedostatky v logistice. Inspirovat se odjinud totiž nebylo možné. Pak přišly první mediální zmínky a jídlo z kuchyně Baví se rozhodlo vyzkoušet víc a víc lidí.