Vánoční oslava trochu jinak. Víme, kam vyrazit, když nechcete na Štědrý den vyvařovat
Proč si Vánoce trochu neusnadnit, když můžete rodinnou večeři přesunout do restaurace? Podívejte se, které pražské podniky vám letos dávají tu možnost.
Konec roku se blíží a s ním i poslední přehled gastronomických novinek v podobě newsletteru Deli. Jelikož jsou Vánoce už na spadnutí, v závěrečném čísle letošního roku najdete tipy, kam se vydat na štědrovečerní večeři, když se nechcete oddávat smažení v domácích podmínkách, a také malou inspiraci, kde stylově oslavit přicházející rok 2024.
Moderní doba mění naše návyky. A i když se mnozí těší na to, jak se budou několik hodin otáčet v kuchyni za zvuků prskání rozpáleného oleje, jiní rádi nechají tuhle dřinu na ostatních. Letos mají možnost vyrazit na štědrovečerní večeři například do hospody Červený Jelen, kde tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připraví netradiční štědrovečerní menu, na kterém se objeví například sušené hovězí Wagyu, candát s ryzlinkovou omáčkou nebo telecí svíčková s lanýžovou kaší.
Vánoce beze spěchu lze oslavit také v restauraci Alcron, která je součástí hotelu Almanac X. Tady chystají obědové menu sestávající z rybí polévky a candáta načerno s bramborovými nočky a mandlemi, ale také šestichodovou večeři s krkonošským hubníkem, rybí polévkou a krocanem s nádivkou, vyzkoušet tady můžete také vánoční bufet.
Na speciální vánoční menu můžete vyrazit také do Monkey Baru, který Vánoce přenese do prostředí barové džungle. Ve zdejší kuchyni připraví například tortelliny s treskou, steak Chateaubriand a dort s mátou a hořkou čokoládou, k tomu si budete moci užít klidně i koktejlové párování. A pokud chcete slavit už od rána, vyzkoušet můžete také zdejší vánoční brunch s bezednou mimózou.
V kubánské restauraci Bodeguita del Medio v Kaprově ulici můžete kapra vyměnit za ústřice a gratinované šneky. Vyrazit můžete také do restaurace ZEM v hotelu Andaz, kde si nachystali šestichodové menu, na kterém nechybí bramborový salát a rybí polévka, ale zpestřuje jej candát či srnčí s rakytníkem.
Oslavy nového roku
Po vánočních radovánkách přichází radovánky novoroční. Velkolepý mejdan letos chystají v baru Point, který se přesunul z Betlémského náměstí do Kafkova domu u Staromáku. Vypravit se sem můžete na novoroční večeři, ale když budete chtít zůstat až do časného rána, v deset hodin zde propuká večírek jaksepatří.
V duchu popkulturních filmů a seriálů se ponese mejdan v karlínském baru Liquid Office. Jestli máte rádi Harryho Pottera, Avengers, Star Wars či Hru o trůny, pak tady nesmíte chybět. Vstup je zdarma, získáte u něj malé překvapení připomínající film Matrix a pak se můžete pustit do ochutnávání koktejlových klasik nebo cinefilních specialit Winter is Coming, Polyjuice Potion nebo Dark Side.
O krásný zážitek spojený s jídlem se postarají v restauraci Vallmo na pražské Výtoni, kde chystají osmichodové degustační menu. A kdo tento podnik zná, ví, že půjde o skutečně neokoukanou gastronomickou jízdu. Slavit skvělým jídlem a pitím můžete také v brněnském podniku Atelier a v jihočeské restauraci Sůl a řepa plánují již počtvrté akci Silvestr naruby, během které bude obsluha vařit a kuchaři budou obíhat stoly. A něco speciálního chystají také v libereckém baru Bylo nebylo. Co to bude, je ale zatím obestřeno tajemstvím.
Za přepychovým gastronomickým zážitkem můžete vyrazit na speciální silvestrovské menu, které si připravili šéfkuchaři restaurace Alma Petr Židek a Michal Daněk. Do Jirchářů se tak můžete 31. prosince večer vydat na ústřice s podmáslím a křenem, hovězí tatarák s černým česnekem, uzeného úhoře s vodnicí, jelení hřbet a další neotřelé chody. Případně se vydejte do restaurace Štangl v Karlíně, kde šéfkuchař Martin Štangl se svým týmem připraví rovněž velkolepé hody s kaviárem, foie gras, mušlemi a lanýži.
Tipy na jeden nový podnik a na gastronomické vánoční besídky najdete v posledním vydání newsletteru Deli.