Vejmrda v Trutnově a přírůstek legendárního kebabu v Praze. Přinášíme porci gastronovinek
Máme pro vás čerstvou smršť gastronomických novinek. Povolte si opasky, protože se jich s příchodem května neurodilo zrovna málo.
V českém gastronomickém rybníčku to s příchodem takřka letního počasí pěkně žije. V Trutnově otevřeli restauraci, kde ukazují, že i horská kuchyně může mít skvělou úroveň, a v Praze pučí nejen flóra, ale také nová menu, akce, a dokonce nám na Vinohradech vykvetla nová kebabárna.
Vejmrda
Lidé gastronomické terminologie znalí vědí, že vejmrda je příloha k masu ze strouhaných jablek a křenu. Od 1. května se ale tenhle pojem ve slovníku rozšířil o další význam – je jím restaurace v Trutnově. Kuchyni zde šéfuje ostřílený Tomáš Levý, který společně se svým parťákem Davidem Sukem koncept postavil na komplexním zážitku z tradiční krkonošské kuchyně. „Čerpáme inspiraci i z polské části Krkonoš. Tradičním receptům se snažíme vetknout moderní dotek, v rozumné míře chceme měnit i textury tradičních jídel a pochutin,“ říká Levý. Podnik pojme pouhých 18 hostů, díky čemuž je zážitek ze stolování skutečně komorní.
Big Smokers + Osada
Povolte si opasky, protože už zítra 12. května bude na dvorku oblíbeného podniku Osada pěkný Poprask. Z nedaleké Dělnické sem totiž přiběhne parta z Big Smokers, která si nachystá dekadentní masové hody. Začne se v jedenáct, takže můžete přijít na oběd v podobě uzeného bramborového krému, lehkého salátu a BBQ Tacos ve čtyřech variantách: s bůčkem, hovězím žebrem, trhaným kuřetem nebo květákem a sýrem. Od tří do osmi nabídku vystřídají bramborový salát a limetkový coleslaw, sendvič s vepřovou pečení nebo květákem a bylinkovou salsou a pro ty, kdo by rádi malou degustaci, bude připraven BBQ Taste se třemi druhy masa.
Veltlin
Příští pátek 20. května čeká nejen milovníky naturálních vín velkolepá událost. Legendární vinný bar Veltlin totiž oslaví deset let v Karlíně. Stromy lemovaná ulice Křižíkova tak ožije narozeninovými radovánkami – otevírat se budou kromě stálic a novinek na vinném lístku také archivní lahve od vinařů, s nimiž Veltlin dlouhodobě spolupracuje. O jídlo se postará Ondřej Kuracina, který působil jako sous chef v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Pít se budou bubliny, ale zdejší sommelierky Petra a Kristýna prozradily, že se můžeme těšit na hit letošního léta – překvapivě lehká, nebezpečně pitelná červená vína.
Gemüse Corner Kebab
Ve stánku v Podolí začal mladý nadšenec Filip Urban dělat kebaby, do kterých se zamiloval v Berlíně. Z jeho nenápadného podniku se rychle stal naprostý trhák, zejména proto, že si masové „štangle“ od začátku připravoval sám. Ve stejném duchu se na konci dubna otevřely dveře kamenné pobočky na rohu Rumunské a Londýnské ulice. Kromě klasik, na které se stojí fronty v Podolí, si tady můžete dát i jiné turecké speciality, například sendvič s jehněčími koftami a pomalu tažený hovězí krk Guvech.
Point Gallery + Biga
Od 5. května rozjel oblíbený bar v centru Prahy jarní spolupráci s Bigou, která má nyní možnost péct neapolské pizzy ve venkovní otevřené kuchyni. Hosté tak můžou na vlastní oči sledovat, jak tyhle slané italské koláče plné štěstí vznikají. Biga se zde původně zaměřovala jen na pizzu, nyní ale její nabídku rozšiřují také předkrmy a „zobání“ k vínu či koktejlům v podobě artyčoků, pizza chlebu nebo oliv. Tento týden zde startuje také akce „pizza of the week“, kterou zahájí Biga Asparagi s chřestem, gremolatou z česneku a citronovou kůrou, k níž se skvěle hodí rebarborové negroni z jarního koktejlového menu.
The Bowls
Bistro zaměřené na saláty plné vydatných surovin převléklo své menu do letního kabátu. Od 1. května se na nabídce objevily tři nové „bowls“: jedna orientální, druhá laděná do asijských chutí a třetí duhová, kterou si mohou užít i vegani. Snídaňové menu obohatila Salty breakfast bowl a netradičním přírůstkem je chleba od kluků ze Ze Mě projektu. Ten si můžete dát obložený ve dvou variantách, ale v pátek si tady můžete koupit celý pecen. Za zmínku stojí také aktuální nabídka kávy – zrna tu mají totiž z barcelonské pražírny Nomad, což je skvělá záležitost, kterou si v Česku na moc místech nedáte. A díky pěknému počasí si tady už můžete posedět na zahrádce.
***
Sářin kávový tip
Teplejší počasí znamená, že v kavárnách se začnou plošně objevovat cold brew, studené espresso s tonicem a další kávové zázraky na ledu. Kávu, která přímo vybízí k tomu, abyste si ji dali ve studené podobě, upražili kluci z Rusty Nails. Jejich Indonesia Frinsa Manis #4 totiž voní a chutná jako mučenka. Tohle exotické ovoce v zrnech ucítí i člověk, který nemá tak vytrénovaný nos – je až s podivem, jak intenzivně ho káva připomíná. Chuťově je velmi lehká, extrémně ovocná a zábavná. A skvěle chutná i v klasické, tedy teplé podobě.