Vejmrda v Trutnově a přírůstek legendárního kebabu v Praze. Přinášíme porci gastronovinek

Máme pro vás čerstvou smršť gastronomických novinek. Povolte si opasky, protože se jich s příchodem května neurodilo zrovna málo.

bowls-boxed

Foto: The Bowls

Bistro The Bowls je zaměřené na saláty plné vydatných surovin

0Zobrazit komentáře

V českém gastronomickém rybníčku to s příchodem takřka letního počasí pěkně žije. V Trutnově otevřeli restauraci, kde ukazují, že i horská kuchyně může mít skvělou úroveň, a v Praze pučí nejen flóra, ale také nová menu, akce, a dokonce nám na Vinohradech vykvetla nová kebabárna.


Vejmrda

Lidé gastronomické terminologie znalí vědí, že vejmrda je příloha k masu ze strouhaných jablek a křenu. Od 1. května se ale tenhle pojem ve slovníku rozšířil o další význam – je jím restaurace v Trutnově. Kuchyni zde šéfuje ostřílený Tomáš Levý, který společně se svým parťákem Davidem Sukem koncept postavil na komplexním zážitku z tradiční krkonošské kuchyně. „Čerpáme inspiraci i z polské části Krkonoš. Tradičním receptům se snažíme vetknout moderní dotek, v rozumné míře chceme měnit i textury tradičních jídel a pochutin,“ říká Levý. Podnik pojme pouhých 18 hostů, díky čemuž je zážitek ze stolování skutečně komorní.

Vejmrda Trutnov

Foto: Vejmrda

Trutnovská restaurace Vejmrda

Big Smokers + Osada

Povolte si opasky, protože už zítra 12. května bude na dvorku oblíbeného podniku Osada pěkný Poprask. Z nedaleké Dělnické sem totiž přiběhne parta z Big Smokers, která si nachystá dekadentní masové hody. Začne se v jedenáct, takže můžete přijít na oběd v podobě uzeného bramborového krému, lehkého salátu a BBQ Tacos ve čtyřech variantách: s bůčkem, hovězím žebrem, trhaným kuřetem nebo květákem a sýrem. Od tří do osmi nabídku vystřídají bramborový salát a limetkový coleslaw, sendvič s vepřovou pečení nebo květákem a bylinkovou salsou a pro ty, kdo by rádi malou degustaci, bude připraven BBQ Taste se třemi druhy masa.

Osada

Foto: Osada

V Osadě proběhne Poprask s Big Smokers

Veltlin

Příští pátek 20. května čeká nejen milovníky naturálních vín velkolepá událost. Legendární vinný bar Veltlin totiž oslaví deset let v Karlíně. Stromy lemovaná ulice Křižíkova tak ožije narozeninovými radovánkami – otevírat se budou kromě stálic a novinek na vinném lístku také archivní lahve od vinařů, s nimiž Veltlin dlouhodobě spolupracuje. O jídlo se postará Ondřej Kuracina, který působil jako sous chef v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Pít se budou bubliny, ale zdejší sommelierky Petra a Kristýna prozradily, že se můžeme těšit na hit letošního léta – překvapivě lehká, nebezpečně pitelná červená vína.

veltlin-ok

Foto: Veltlin

Veltlin oslaví 10 let v Karlíně

Gemüse Corner Kebab

Ve stánku v Podolí začal mladý nadšenec Filip Urban dělat kebaby, do kterých se zamiloval v Berlíně. Z jeho nenápadného podniku se rychle stal naprostý trhák, zejména proto, že si masové „štangle“ od začátku připravoval sám. Ve stejném duchu se na konci dubna otevřely dveře kamenné pobočky na rohu Rumunské a Londýnské ulice. Kromě klasik, na které se stojí fronty v Podolí, si tady můžete dát i jiné turecké speciality, například sendvič s jehněčími koftami a pomalu tažený hovězí krk Guvech.

Kebab

Foto: Gemüse Corner Kebab

Nová pobočka Gemüse Corner Kebab

Point Gallery + Biga

Od 5. května rozjel oblíbený bar v centru Prahy jarní spolupráci s Bigou, která má nyní možnost péct neapolské pizzy ve venkovní otevřené kuchyni. Hosté tak můžou na vlastní oči sledovat, jak tyhle slané italské koláče plné štěstí vznikají. Biga se zde původně zaměřovala jen na pizzu, nyní ale její nabídku rozšiřují také předkrmy a „zobání“ k vínu či koktejlům v podobě artyčoků, pizza chlebu nebo oliv. Tento týden zde startuje také akce „pizza of the week“, kterou zahájí Biga Asparagi s chřestem, gremolatou z česneku a citronovou kůrou, k níž se skvěle hodí rebarborové negroni z jarního koktejlového menu.

pizza-ok

Foto: Biga

Pizzu Biga si můžete dát nově na zahrádce

The Bowls

Bistro zaměřené na saláty plné vydatných surovin převléklo své menu do letního kabátu. Od 1. května se na nabídce objevily tři nové „bowls“: jedna orientální, druhá laděná do asijských chutí a třetí duhová, kterou si mohou užít i vegani. Snídaňové menu obohatila Salty breakfast bowl a netradičním přírůstkem je chleba od kluků ze Ze Mě projektu. Ten si můžete dát obložený ve dvou variantách, ale v pátek si tady můžete koupit celý pecen. Za zmínku stojí také aktuální nabídka kávy – zrna tu mají totiž z barcelonské pražírny Nomad, což je skvělá záležitost, kterou si v Česku na moc místech nedáte. A díky pěknému počasí si tady už můžete posedět na zahrádce.

The Bowls 3

Foto: The Bowls

Nové jarní menu v The Bowls

***

Sářin kávový tip

Teplejší počasí znamená, že v kavárnách se začnou plošně objevovat cold brew, studené espresso s tonicem a další kávové zázraky na ledu. Kávu, která přímo vybízí k tomu, abyste si ji dali ve studené podobě, upražili kluci z Rusty Nails. Jejich Indonesia Frinsa Manis #4 totiž voní a chutná jako mučenka. Tohle exotické ovoce v zrnech ucítí i člověk, který nemá tak vytrénovaný nos – je až s podivem, jak intenzivně ho káva připomíná. Chuťově je velmi lehká, extrémně ovocná a zábavná. A skvěle chutná i v klasické, tedy teplé podobě.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Náhrada za Kellnera, české podkovy z 3D tisku i nejdražší tuzemský film vůbec. Čtěte zprávy týdne

Váš pravidelný týdenní přehled zpráv.

Filip HouskaFilip Houska

newsletter-photo-14

Foto: PPF / Bioscop

PPF bude mít nového generální ředitele a Jan Žižka, nejdražší český film vůbec

0Zobrazit komentáře

Je tady nedělní podvečer, což znamená rekapitulaci zásadních článků, které jsme v uplynulém týdnu publikovali. Jako první se podíváme na velkou změnu ve vedení finanční skupiny PPF – za zesnulého Petra Kellnera byl totiž vybrán nový generální ředitel. A jde o jednoho z nejbohatších Čechů.

Dále se zaměříme na české podkovy z 3D tisku, které koním dokážou zlepšit výkon i zachránit život. A jsou natolik zajímavé, že je o ně zájem až v Emirátech. V neposlední řadě se vydáme také do filmového průmyslu, konkrétně k nejdražšímu českému filmu všech dob, jenž míří do kin.

Ostatní zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete na sociálních sítích včetně Instagramu, kde se o novinkách můžete dozvědět v jiné vizuální formě.


Každou neděli vám naservírujeme nejdůležitější zprávy týdne.

Newsletter Weekly | Poslední vydání


Náhrada za Kellnera. Generálním ředitelem PPF se stává Jiří Šmejc, rodině bude radit Křetínský

České podkovy z 3D tisku dokáží koním zlepšit výkon i zachránit život. Zájem o ně mají až v Emirátech

Jan Žižka má první trailer. Nejdražší český film vůbec ukazuje počátky husitského vojevůdce


Souhrn zpráv ve formě podcastu

CzechCrunch Weekly vás rychle provede zásadními událostmi posledního týdne. Aktuální díl můžete poslouchat na Apple PodcastechSpotifyGoogle Podcastech a dalších podcastových aplikacích.


Konec spekulací. Šéf Volkswagenu potvrdil vstup Audi a Porsche do šampionátu formule 1


Partner newsletteru
Nároky na kancelářské prostory se významně proměňují. Proto nově nabízíme kanceláře pro flexibilní i krátkodobé pronájmy v budově Atria Flora na Vinohradech. Oceníte skvělou dopravní dostupnost, obchody a služby na dosah, hlídané parkování a možnost užívat slunné terasy s výhledem na Prahu. Hledáte zázemí, které podpoří růst vaší firmy nebo start-upu? Vyberte si z naší nabídky.


Původně byznys nechtěli, ale nějak se to zvrhlo. Česká aplikace na rozpoznání kytek vydělala miliony

Krvelačné polštáře jdou do akce. Noví Bulánci ukazují první záběry ze hry a dorazí už v létě

Abramovičova éra končí. Chelsea koupí Američané, kteří už působí v basketbalu i baseballu


Mediální partner
Přidejte se k hackathonu a konferenci Gateway to Cosmos, která se bude konat v Praze 16. a 17. května v prostorách Cubex Centrum Praha pod pořadatelskou taktovkou Rockaway Blockchain Fund. Více informací zde.


Doporučujeme

? CCVC: Návrat Rockaway do světa startupových investic aneb Přehled všech dubnových dealů a transakcí

? Elon & The Musks: Problémy elektrických SUV od Rivianu táhnou dolů Amazon i Ford. Výrobu brzdí čipy i porodní bolesti

? Watch: Jan Žižka má první trailer. Nejdražší český film vůbec ukazuje počátky husitského vojevůdce