Vinný bar jako z Francie a blížící se zvěřinová paráda v Kro. Kam nás vůně dobrého jídla i pití zavedla po Novém roce?

Do jakých podniků jsme zavítali na úvod roku?

Foto: Lot of Wine / CC

Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože vody českého gastronomického rybníčku jsou plné inspirativních lidí, díky nimž se dějí věci. A my se s nimi potkáváme a vyzvídáme, co nám síly stačí, abychom vám to všechno mohli zprostředkovat. Je tady první díl našeho nového gastronomického newsletteru v novém roce.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.

***

Lot of Wine

Na nádvoří mezi kostely Matky Boží před Týnem a sv. Jakuba se vynořil nový vinný bar s nabídkou organických a biodynamických vín z Francie. Spolumajitelé tohoto podniku, Barbora ​​a Daniel Donathovi, si v roce 2017 pořídili vinice nedaleko hradu Bonaguil v jihozápadní Francii a jejich vína Domaine de Bonaguil jsou součástí vinného lístku. Navíc se zde specializují na kanapky, na něž je radost už jenom pohledět, a to díky druhým spolumajitelům Peterovi a Světlaně Červenkovým, kteří v minulosti vlastnili restauraci Oliva.

lotofwine-1

Bar podniku Lot of Wine

Foto: Lot of Wine

Kro Kitchen / Ze mě projekt

Jedna z prvních letošních gastro akcí, která se dostala do našeho hledáčku, proběhne 20. ledna v Kro Coffee. Náměstím Jiřího z Poděbrad se bude linout vůně hořících polen a zvěřiny, protože si tuhle oblíbenou lokaci vezme do parády parta stojící za Ze mě projektem. Menu zatím odhaleno není, ale jelikož už z minulých akcí víme, že symbióza Kro a Ze mě funguje naprosto fantasticky, už teď si termín značíme v kalendáři.

kro-1

Personál Kro Kitchen

Foto: Kro Kitchen

***

(Gastro) Fact
Ceny obědových menu pozvolna stoupají

Z analýzy obědového serveru Menicka.cz vyplývá, že za obědová menu jsme si v roce 2021 v porovnání s předcházejícím rokem připlatili v průměru o pět procent více. Nejdráž se obědvalo v Praze, kde se průměrná cena dostala na 134,1 koruny, naopak nejlevnější obědy měli strávníci v Karlovarském kraji – konkrétně za 109,6 koruny. Vzhledem k rostoucí inflaci a dalším turbulencím v gastronomickém segmentu ale nejde o extrémní výkyv.

Kdyby se měly do finálních cen promítnout všechny faktory, průměr by byl jistě mnohem vyšší, ale velkou roli stále hraje fakt, že se majitelé restaurací snaží své zákazníky udržet právě nízkými cenami. Přitom podle Luboše Kastnera, který mimo jiné spoluvlastní gastronomickou skupinu Hospodska, jsou právě levné obědové nabídky to, co drží tuzemskou gastronomii tak trochu v kleštích.

lubos-kastner

Luboš Kastner, spolumajitel gastronomické skupiny Hospodska

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

***

Pokud se vám newsletter Deli líbil a chcete, aby další zajímavé gastro novinky a tipy, které vám budeme servírovat co čtrnáct dnů, neunikly ani vašim známým, budeme rádi, když ho s nimi budete sdílet.

Pokračování nového newsletteru Deli si můžete přečíst zde.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.