Vinohrady, Karlín a teď Vršovice. Otevřela nová restaurace Kro, kde se peče chléb i míchají drinky

Nový počin v síti podniků Kro je dosud největší. Pohodlně se sem vejde třicet lidí, kteří mohou začít ráno snídaní a skončit večer koktejlem.

kro-vrsovice-nahled

Foto: Kro Vršovice

Ve Vršovicích má Kro také pobočku

0Zobrazit komentáře

Když před čtyřmi lety na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad otevřel podnik Kro Kitchen, ze kterého se linula vůně dozlatova upečených kuřat, jeho prostory se okamžitě zaplnily. Nebýt pandemie covidu, bylo by tomu tak nejspíš po celou dobu až do nynějška. Ve švech praská i kavárna, která otevřela ve vedlejších dveřích, a druhá Kro restaurace v pražském Karlíně. Nyní se do plejády oblíbených podniků přidal čtvrtý v pořadí. Spojuje to nejlepší z kavárny, pekárny, bistra a baru.

Nové vršovické Kro vzniklo na místě restaurace Tramtárie. Ve stejné budově už v dobách covidové pandemie vzniklo pro restaurace Kro důležité zázemí, kde se pekly kváskové chleby a další slané i sladké pečivo, ale začal se zde připravovat také tempeh, 300 kilogramů kimčchi týdně, tavený sýr, omáčka sriracha a další dochucovadla, která v Kro používají při vaření a nabízí je také ke koupi domů.

Když se tak uvolnila část prostor, kde se nacházela restaurace, bylo jasné, co bude následovat. „Dostali jsme nabídku, která se neodmítá. Nad tím, jestli převzít restauraci Tramtárie ve stejném domě, kde je naše stávající přípravná kuchyně, nebylo potřeba přemýšlet. Kromě nového podniku na skvělém místě jsme totiž získali i další prostor pro naši pekárnu a zázemí pro celý provoz,“ vysvětluje zakladatel Kro Vojta Václavík.

kro-vrsovice-1

Foto: Kro Vršovice

Vršovický podnik má třicet míst

Třetí bistro a vzhledem k vinohradské kavárně čtvrtý podnik v řadě se jmenuje jednoduše Kro Vršovice a má třicet míst. Pečivo si tady dáte tak čerstvé, jak jen může být, jelikož pekárna se nachází o pár metrů vedle. Do tří hodin odpoledne tady můžete posnídat a na menu najdete například oblíbený zapečený sendvič Kro Monsieur, který doplňuje domácí rajčatová marmeláda, ale třeba také máslové fazole s domácí klobáskou a kadeřávkem nebo palačinku s ovocem, miso krémem a rumovým sirobem.

V jedenáct v poledne se ke snídaním přidává obědová nabídka, kterou tvoří oblíbené klasiky z vinohradského Kro, jako je kombo z pečeného kuřete nebo Caesar salát. K tomu smažák v housce a voňavá vepřová pečínka, kterou si mohou hosté užít jen tady. Součástí pravidelně obměňovaného menu budou i vegetariánská jídla.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Ve Vršovicích jsme dostali možnost zužitkovat všechno, co umíme a co mají naši zákazníci nejraději. Prostor bude fungovat jako kavárna zásobená naším vlastním pečivem, místo, kde se nasnídáte nebo kde si kdykoliv během dne koupíte kávu a něco malého do ruky s sebou. A zároveň jako bistro, kam si skočíte na kuřecí i vege oběd a večeři, a bar, kde servírujeme naturální vína i vyladěné míchané drinky,“ vyjmenovává Václavík.

V domě, kde se Kro Vršovice otevřelo, se za první republiky nacházelo řeznictví a uzenářství Hrabě a syn. Celý objekt tak fungoval jako soběstačný celek, k čemuž se nyní po sto letech může opět vrátit. „Spojujeme rozdělené prostory i podniky a vracíme se k tomu, že budeme mít vše od A do Z na jednom místě – výrobu, sklad, zázemí i restauraci,” uzavírá Vojta Václavík. Celý proces vybudování nového podniku trval téměř rok a přišel na šest milionů korun.

kro-tym

Přečtěte si takéV pražském bistru Kro vědí, že receptem na nejlepší kuře práce nekončíV pražském bistru Kro vědí, jak vybudovat úspěšný gastro koncept. Třeba receptem na nejlepší kuře

V čele týmu Kro Vršovice stojí manažer restaurace Zdeněk Kubů, jenž v uplynulých deseti letech působil v různorodých gastronomických podnicích nejen v Praze a Brně, ale také ve Skotsku. Zdejší kuchyni šéfují Tomáš Materne, který získal zkušenosti v hotelu Jalta, restauracích Kampa Group a také síti Ambiente a jenž se kromě Vršovic stará i o vinohradskou pobočku, a David Dorotík, který působil v pražské Esce a na různých pozicích v Kro pracuje už tři roky.

Degustační zážitek v podání šesti šéfkuchařů. Blíží se originální galavečeře Chef’s Dinner

Do Makro Akademie lze vyrazit na kurz, ale 5. října si tady výjimečně můžete užít večeři pod taktovkou českých kuchařských i cukrářských talentů.

makro-akademie

Foto: Makro Akademie

5. října proběhne v Makro Akademii degustační galavečeře

Sto hostů, šest šéfkuchařů, šest originálních chodů a jeden večer. Tak by se dala v kostce shrnout kulinářská událost v podobě galavečeře Chef’s Dinner, kterou již po osmé chystá Makro Akademie v pražských Stodůlkách. Do její přípravy se jako vždy zapojí renomovaní čeští šéfkuchaři. Součástí jejich týmu bude tentokrát i vítěz českého národního kola gastronomického klání Bocuse d’Or Dominik Unčovský.

Makro Akademie se na 1 200 metrech čtverečních věnuje především posouvání gastronomické úrovně v Česku, jelikož se v jejích prostorách s neprůstřelně vybavenou kuchyní pořádají rozličné kulinářské či barmanské kurzy pro profesionální i širokou veřejnost. Čas od času se ale školicí centrum promění na restauraci, které v jediný večer šéfuje hned několik ostřílených kuchařů.

Stejně tomu bude 5. října od pěti do jedenácti hodin večer, kdy si zdejší kuchyň vezmou do parády Marek Lojda, senior ambasador akademie, a Dominik Unčovský, který zvítězil se svým podáním králíka inspirovaným českou zabijačkou a bramborový trdelníkem v letošním národním kole soutěže Bocuse d’Or. Bude se tak moci zúčastnit světového finále této kuchařské olympiády, která probíhá každé dva roky v Lyonu.

makro-akademie-1

Foto: Makro Akademie

Pro hosty si večeři připraví šest šéfkuchařů

V kuchyni Makro Akademie se ke dvěma jejím ambasadorům přidají ještě Tomáš Černý z restaurace Dejvická 34, Petr Svoreň z Passage Hotel, Martin Makovička z restaurace Vallmo a talentovaný cukrář Vlad Ryasnyy. Během Chef’s Dinner si tak hosté mohou během jednoho večera užít jídla hned od několika šéfkuchařů najednou.

„Je to již tradiční společenská záležitost, kterou jsme po delší odmlce opět oživili. Hosté mohou díky možnostem akademie interaktivně zažít gastronomii a spojit si ji s předními českými šéfkuchaři, ale také se světem vína a i se samotnými procesy v kuchyni, které mají hosté možnost na místě sledovat,“ dodává Jan Gavenda z Makro Akademie.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Zmíněná vína bude k chodům párovat zkušený sommeliér Václav Tichoň. Ten během večera hostům představí zejména domácí vína, která mají na mezinárodní úrovni rozhodně co nabídnout. Samotné menu bude tvořeno šesti chody, které se začnou servírovat v šest hodin poté, co si hosté dají welcome drink a v klidu se usadí. Podle organizátorů se přitom nedá říci, že by jednotlivé chody měly jednotnou linku, spíše jde o představení umu jednotlivých šéfkuchařů.

„Koncept Chef’s Dinner je postaven především na tom, aby měl každý ze zúčastněných šéfkuchařů příležitost hostům předat svou filozofii, která se odrazí v jejich signature chodech. Jedinečnost večeře je i v samotné přítomnosti šéfkuchařů u stolů během samotné konzumace, kdy mají možnost s hosty přímo hovořit a diskutovat,“ doplňuje Gavenda.

Pokud si šestichodovou večeři, během které budete moci po celou dobu sledovat víření v kuchyni, nechcete nechat ujít, rezervujte si místo přímo na stránkách Makro Akademie.

CC Native

Partnerem článku je Makro Akademie