Z Ekvádoru či Belize až do centra Brna. Čokoládovna Ajala otevřela první kamennou prodejnu
Nové vydání newsletteru Deli se tentokrát nese zejména na sladké vlně. Na své si přijdou milovníci čokolády i lahodného pečiva.
Je to k nevíře, ale pomalu nám končí druhý měsíc letošního roku. Utíká to rychle a na uklidnění není nic lepšího než porce poctivé čokolády. Pro tu, která je v českých končinách považována za jednu z nejlepších, se můžete nově vydat do obchodu v centru Brna. Konec února ale přináší i další gastronomické novinky. Dočíst se o nich můžete v našem pravidelném newsletteru.
Ajala
Před více než deseti lety se Filip Teplý rozhodl vyměnit grafické studio za čokoládu. Ale ne jen tak ledajakou čokoládu. Zaměřil se rovnou na tu nejvyšší metu, kterou je čokoláda bean to bar. Což zjednodušeně znamená, že čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.
Co začalo jako projekt nadšenců, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád, se v průběhu let proměnilo na značku dobře známou mezi milovníky kvalitních pokrmů. Čokoláda může mít totiž stejně rozmanité chuťové profily jako třeba káva nebo víno, když tedy víte, po jaké sáhnout. Dnes má Ajala v nabídce takřka dvě desítky čokolád a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.
Všechny můžete nově ochutnat v první kamenné prodejně Ajala v srdci Brna v Husově ulici. „Chceme lidem nabídnout nejen vynikající čokoládu, ale i hlubší vhled do její výroby. Naším cílem je ukázat, že čokoláda není jen sladkost, ale opravdový gastronomický zážitek,“ říká Filip Teplý. Kromě tabulkových čokolád tu najdete také mix na horkou čokoládu a lískooříškový krém.
Ajala tu nabídne i limitované edice svých projektů určených pouze pro zákazníky prodejny – aktuálně jsou to třeba San Francisco style cookies. Nový prostor bude sloužit také jako místo pro tematické degustace a workshopy, kde návštěvníci budou moci poznat čokoládu i v novém kontextu. Chystá se párování čokolády s vínem, ve stálé nabídce budou večery s řízenou degustací čokolády.
Další gastronomické novinky najdete v posledním vydání newsletteru Deli.