Z michelinského Fieldu do vlastního. Šéfkuchař Ovcharuk ukazuje moderní kuchyni s dotekem Ukrajiny

Po pauze jsou tady gastronomické novinky v podobě newsletteru Deli. Mezi nimi je i podnik, který láká na návštěvu od snídaně až po večeři.

kk-nahled

Foto: KK káva & kuchyně

Šéfkuchař Yurii Ovcharuk otevřel vlastní podnik u Karlova náměstí

0Zobrazit komentáře

Nový rok je tady a co se týče čerstvě otevřených podniků, rozhodně je z čeho vybírat. Pokud tedy platí „jak na Nový rok, tak po celý rok“, čeká nás letos nejspíš pořádná gastronomická jízda! Pokud jste se ale ještě pořádně nerozkoukali a novinky vás zatím minuly, ponořte se do aktuálního vydání newsletteru Deli a budete na tom o poznání lépe.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

KK Káva & Kuchyně

Na sklonku loňského roku poměrně nenápadně otevřela restaurace KK Káva & Kuchyně. Nachází se na rohu Václavské a Trojanovy ulice u Karlova náměstí a láká na duální koncept, ve kterém se spojuje snídaňová kavárna a pekárna s místem, kam můžete vyrazit i na několikachodovou večeři v doprovodu vín a signature koktejlů.

kk-3

Yurii Ovcharuk

V interiéru hrají prim zelené barvy

Za duálním konceptem stojí šéfkuchař Yurii Ovcharuk, který sbíral zkušenosti ve své rodné Ukrajině v Kyjevě, po přestěhování do Prahy působil například i v michelinském Fieldu. A právě tahle škola, stejně tak jako ukrajinské kořeny, je na jeho rukopisu velmi patrná už při prvním pohledu na zdejší menu.

Objevují se na něm sezónní i fermentované suroviny zpracované neotřelými technikami, není překombinované a jednotlivé chody lze poskládat do velmi příjemné degustační večeře. Rustikální ráz rodné Ovcharukovy vesnice pak upomíná nejen zmíněná fermentace, ale i hojné využívání bylin, hub, chmele, kaviáru nebo třeba cukety – z těch se v zemi připravuje například pověstný kaviár, Ovcharuk je ale využívá na carpaccio.

Každý pokrm, který vyjde ze zdejší kuchyně, je naprosto precizně připravený. To je poznat už na domácím chlebu, který se zde na úvod podává se zauzeným máslem, a věřte, že vám jedna porce stačit nebude. Mezi předkrmy vyniká svěží rak s crème fraîche a kaviárem ze pstruha či naprosto famózní tatarák s houbami a lanýžovým krémem, z hlavních chodů pak siven s topinamburovým krémem, kadeřávkem zasypaným lískovými ořechy a račí omáčkou nebo kachna s černým kořenem a lanýžem.

Od konce ledna se zde navíc konají zajímavé degustační večeře. Pátek 31. ledna se ponese v duchu biodynamiky a fermentace v kuchyni – oba přístupy šéfkuchař hostům přiblíží osobně. A 21. února si zde zavaří společně s šéfkuchařem nedaleké výtoňské restaurace Vallmo Martinem Makovičkou a speciální menu se chystá i na Valentýna.

Pokud vás zajímají i další novinky ze světa gastronomie, projděte si nové vydání newsletteru Deli.

Eska otevře druhou pobočku, tentokrát na Letné. Zaměří se na pečivo a produkty ze sítě Ambiente

Na rohu ulic Malířská a Veletržní otevře už brzy druhá pobočka pekárny od Ambiente. Oproti Karlínu bude provozovna menší.

Eliška NováEliška Nová

eska4

Foto: archiv Ambiente

Eska otevře novou pobočku na Letné

0Zobrazit komentáře

Před pár lety otevřela v pražském Karlíně a stala se hitem. Eska, která spadá do sítě podniků Ambiente, sem přinesla kvalitnější, ale také dražší pečivo. Ačkoli většina podobných podniků v Karlíně pak zvolila stejnou cestu, Eska udala směr. Populární pekárna s kuchyní nyní chystá druhou pobočku na Letné. A otevře už v polovině února.

Obě pobočky se od sebe ale budou lišit. Zatímco v Karlíně jde o relativně velký provoz, kam se běžně chodí i na obědy, na Letné půjde primárně o pečivo. „Eska pro nás symbolizuje pekárnu a tu jsme chtěli otevřít samostatně. Je také potřeba říct, že provoz je uzpůsobený půdorysu objektu, kam se vešla pekárna, nikoli kuchyň,“ líčí pro CzechCrumch šéfpekař Esky Jaroslav Kozdělka.

Menu tak bude poměrně krátké a míst k sezení spíš méně. I tak ale v nabídce budou jednoduché snídaně a obědy, podobně jako je to běžné v různých pekárnách ve světě. Prim bude hrát každopádně pečivo. V nabídce bude chleba pečený na ohni, stejně jako v Karlíně. Půjde i o stejné typy – chleba 33, který má 33 procent žitné mouky, a chleba 66, který obsahuje žitné mouky 66 procent. Ten se v Esce peče jen v pátek a dostupný je do vyprodání zásob.

Stejně tak se v pobočce, která by měla otevřít na rohu ulic Malířská a Veletržní, budou péct loupáky, koláče, buchty nebo kremrole. Největší rozdíl oproti karlínskému podnikem bude v tom, že na Letné bude velký rozsah maloobchodní nabídky. V regálech tak budou k dostání produkty, které je možné na chleba namazat, nebo kterými je ho možné zapíjet.

„Náš obchod by měl propojit všechny podniky Ambiente. Zákazníci budou mít možnost zde nakoupit ty nejlepší věci z jejich nabídky a také farmářské produkty od farmářů, se kterými spolupracujeme,“ vyjmenovává Kozdělka s tím, že na pultě budou vajíčka od Kubátů, uzeniny z Amasa nebo sýry z Krasolesí a Farmy Struhy. K dostání bude i výběrová káva z liberecké pražírny Nordbeans a čaje z Novohradských hor.

Letná bude mít navíc v nabídce zmrzlinu, konkrétně s příchutí tvarohové buchty, které jsou pro Esku ikonické. A lišit se bude také otevírací doba obou poboček, do té letenské mohou zákazníci zavítat o půl hodiny dřív, tedy už v 7:30.

„Vhodný prostor, kde bychom mohli mít pekařskou pec, jsme hledali dlouhá léta a jsme rádi, že se nám to povedlo právě na Letné. Díky tomu teď budeme mít pekárny na obou březích Vltavy,“ dodává Kozdělka. V tuto chvíli se Ambiente soustředí na otevření pobočky na Letné, do budoucna ale není vyloučené, že vznikne ještě další.