Nízkonákladový dopravce Ryanair přidá na zimní sezonu na pražské letiště čtvrté letadlo a spustí šest nových linek. Dohromady bude obsluhovat 27 tras. Navýší i frekvence stávajících linek. Dopravce letos na pražském letišti plánuje přepravit 2,4 milionu cestujících, což je stejně jako před covidem. Nově bude Ryanair v zimě z Prahy létat do Katánie, East Midlands, Gdaňsku, Malagy, Sevilly a Tirany. Zároveň navýší počet frekvencí u dalších dvanácti spojů, například do Barcelony, Madridu, Paříže či Říma.
Do své základny na pražském letišti přidá britský dopravce čtvrté letadlo, což podle něj představuje investici ve výši 100 milionů dolarů (v přepočtu asi 2,3 miliardy korun). Před vypuknutím pandemie koronaviru v roce 2019 měl Ryanair v Praze pět letadel. Firma uvedla, že novým letadlem vytvoří 30 pracovních míst.
V roce 2019 přepravil Ryanair v Praze asi 2,4 milionu cestujících. Podle jeho zástupců nyní dopravce v celé Evropě přepravuje asi o 30 procent více cestujících než před covidem, takže růst na pražském letišti považuje za slabý. Na Letišti Praha je Ryanair druhým nejsilnějším dopravcem po Smartwings.
„Letiště Praha má z rozšiřování aktivit společnosti Ryanair v Praze o nové destinace a další bázované letadlo velkou radost. Zejména nás těší, že růst pokračuje i v zimní sezoně a cestující budou mít větší možnost výběru přímých letů na naše letiště a z něj,“ uvedl výkonný ředitel Rozvoje leteckého obchodu Letiště Praha Jiří Vyskoč.
„Ryanair těší, že může pražským zákazníkům v zimě nabídnout ještě širší výběr a nižší tarify díky 27 linkám včetně šesti velice zajímavých nových tras,“ uvedl zástupce Ryanair Jason McGuinness. Jak připomněl server Zdopravy.cz, do některých destinací se Ryanair z Prahy vrací, například linka do Malagy se po letech obnovuje. Do Gdaňsku zase létá i v současnosti, novinkou je tak jen nasazení linky i na zimní sezónu.
Polský Gdaňsk a španělská Sevilla byly mezi čtyřmi novými linkami, které Ryanair letos otevíral a oznamoval na jaře. Začal létat také do italského Rimini a na řecký ostrov Skiathos. Na zimní sezonu vedle již zmíněných nových linek zároveň navýšil počet letů u dalších dvanácti spojů včetně populárních destinací, jako je Barcelona, Budapešť, Dublin, Madrid, Manchester, Paříž a Řím.
Například do Katánie se již dalo z Prahy létat s konkurenčními aerolinkami Smartwings (pouze do října) či Wizz Air (i přes zimu). Obě společnosti mají přímé spoje také do Tirany – Smartwings nyní do září, Wizz Air přes zimu. Eurowings a Smartwings zase létají pravidelně do Malagy. Gdaňsk, East Midlands v Anglii a Sevillu přímými lety z Prahy kromě Ryanairu aktuálně nikdo neobsluhuje.
Novinky na zimní sezonu nedávno představil i dopravce Smartwings. V zimním letovém řádu nabídne z českých letišť přímá spojení do více než 20 destinací. Z Prahy například do Dubaje, Španělska, na Kanárské ostrovy či nově do turecké Antalye. Na letištích v České republice má podle mluvčí Vladimíry Dufkové nyní 25 bázovaných letadel. ČSA, které spadají do skupiny Smartwings, budou od října létat i do arménského Jerevanu.
Letiště Praha za první pololetí letošního roku odbavilo 5,8 milionu cestujících, meziročně zhruba o 36 procent více. I přes meziroční růst letiště nevyrovnalo čísla z předcovidového roku 2019, kdy za půlrok odbavilo 7,8 milionu lidí. Podle Řízení letového provozu ČR vzrostl provoz v prvním pololetí o 12,2 procenta na 268 765 letů. Pražské letiště z nich obstaralo asi 52 000, meziročně asi o 16 procent více.
„Tak tohle nemůžu nikdy zvládnout,“ běží mi hlavou, když ve čtyři ráno překonáváme moře obrovských balvanů, ve kterém bychom se kvůli tmě bez čelovek a kamenných mužíků ve vteřině ztratili. „Proč to sakra dělám?“ říkám si při nástupu na ledovec, který v prvních metrech začíná přívětivým, přibližně čtyřicetistupňovým sklonem. Hora Gran Paradiso, která je popisována jako jedna z nejlehčích čtyřtisícovek, je ve skutečnosti celkem očistec. Když si ale potrpíte na ozdravnou dřinu na čerstvém, byť poněkud řídkém vzduchu, odnesete si z ní kromě utrpení i rajské zážitky.
Gran Paradiso se nachází ve stejnojmenném národním parku v Itálii nedaleko švýcarských hranic, kde se vypíná do výšky 4 061 metrů nad mořem. Jde tak o nejvyšší horu Grajských Alp, která je ještě o něco zajímavější tím, že ji obklopují tři ledovce. I přesto je podle průvodců její vrchol relativně snadno dosažitelný. To však v překladu znamená spíše to, že se nemusíte obávat zdolávání vertikálních stěn.
Jinak má ale Gran Paradiso všechny atributy, které od náročnějšího výšlapu na horu můžete chtít. Obrovské šutry, skály, kde občas musíte použít všechny čtyři končetiny, ledovec s velmi strmými úseky, kde kromě všech čtyř končetin musíte pro větší jistotu použít i ostrý konec cepínu, a navrch zhoršené podmínky pro dýchání kvůli nedostatku kyslíku a také kvůli tomu, že se vám zastavuje dech při pohledu do příšerně hlubokých ledovcových trhlin.
Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch
Jedna z cest vzhůru začíná ve vesnici Pont v údolí
My se na rajskou horu vydáváme autem přes Švýcarsko. Cesta by mohla vést i přes Itálii, jenže zdejší mýtný systém by nás vyšel podstatně dráž, než kolik platíme za švýcarskou dálniční známku. Cesta je dlouhá, vede z Prahy až do malebného města Pont v údolí, kde se nachází kromě několika domků především obrovské parkoviště pro ty, kdo se chystají na horu vyrazit.
Cesta na královskou chatu
Po deseti hodinách od Prahy si dáváme pauzu s přespáním v kempu u Ženevského jezera, takže nás časně ráno nemíjí ani osvěžení v jeho příjemně chladivé vodě. A pak vyrážíme na tříhodinovou cestu do Pontu, kde necháváme v autě zbytečnou nálož v podobě stanů, nepotřebných svršků a jídla, které nahoře nesníme, a na stoupání bereme jen to nejnutnější – což jsou v našem případě i tři plechovky piva.
Naše kroky vedou krátce po opuštění parkoviště lesní cestou vzhůru. Míříme do nocležiště Rifugio Vittorio Emanuele pojmenovaného po italském králi, které jsme rezervovali několik týdnů předem, jelikož do něj vedou kroky spousty dalších výletníků. Chata s oblou oplechovanou střechou se nachází ve výšce 2 735 metrů nad mořem, z parkoviště do ní tak dorazíme za necelé tři hodiny. Kromě nás je na místě logicky spousta Švýcarů a Italů, ale také Němců, Francouzů, po chvíli slyšíme vtipkovat i Čechy a Slováky, kteří se právě vrátili z výstupu.
Vedle chaty se nachází ledové jezero, které využíváme pro vychlazení piv, díky čemuž nás česko-slovenské osazenstvo okamžitě identifikuje jako soukmenovce. „Vyrážíte na vrchol?“ ptá se chlapík velmi ostříleného horalského vzezření. Když přikyvujeme a dodáváme, že vyrazíme tak ve čtyři ráno, souhlasně přikyvuje a začíná nám dávat cenné tipy.
Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch
V první polovině jde o celkem klasický horský výšlap
„Zítra se má trochu zhoršit počasí, takže čím dřív půjdete, tím lépe. Ale i kdyby vám svítilo sluníčko, chcete být po poledni spíš dole, protože tam nahoře pak hrozně praží. Ledovec je letos ale v super kondici. Loni na něm touhle dobou nebyl vůbec sníh, takže to byla samá trhlina a chodilo se jen po ledě. Letos napadlo, celou dobu tak uvidíte, kudy máte jít, protože jsou pěkně vyšlapané cesty. Je tam i krásný sněhový most přes trhlinu, no moc si to užijete,“ usmívá se.
Předpověď počasí jsme naposledy kontrolovali na parkovišti a skutečně to vypadalo, že se má druhý den v poledne začít zatahovat. Žádné velké srážky nebo bouřky by se na nás ale hnát neměly, což bohužel už nemůžeme ověřit, jelikož v nocležišti není ani kapka signálu. Nechceme se ale znepokojovat. A jelikož musíme jít brzy spát, začínáme si připravovat večeři.
Na chatě se dá sice objednat i polopenze, my ale sázíme na takřka domácí stravu a vytahujeme balíčky jídel od Adventure Menu. Ta vakuově sušená se nám totiž na cestách osvědčila víc než cokoliv jiného – váží jen kolem sto gramů, chuťově uspokojí i náročné strávníky a díky vychytávce v podobě samoohřívacích kapslí není nutné s sebou tahat plynovou kartuši ani jiné propriety na vaření. Navíc se svému okolí postaráte o zábavu.
Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch
Místo italské polopenze sušená večeře z Česka
Když totiž balíček s jídlem smícháte s vodou, pak ho šoupnete do plastového ohřívacího obalu se zipem společně s kapslí a trochou vody a celé to následně zavřete, plastový obal se za chvíli strašidelně nafoukne a malým ventilkem začne ven ucházet pára. Vevnitř totiž dochází k exotermické reakci mezi oxidem vápenatým a vodou. Ať už to znamená cokoliv, dvě věci jsou jisté: během procesu do pytlíku nestrkejte ruku a po procesu máte teplé a chutné jídlo, které vám závidí i ti, kdo si před chvílí užili italskou polopenzi.
Chvála mužíkům a Francouzům
Budík zvoní ve 3:30 ráno, kromě nás začínají z ubytovacích boxů a z chaty vyčuhovat i další rozespalí horalové. Už v ten moment si říkám, proč tenhle nesmysl zase absolvuji. Na nebi svítí měsíc, údolím pod námi se valí mraky, které začínají stoupat až moc vysoko, a kolem nás je za chvíli nepropustná mlha. Času není nazbyt, zapínáme čelovky a vyrážíme.
Náraz na neúprosnou realitu horského masivu přichází asi tak minutu po tom, co se odhodlaně vydáváme na cestu. Hned za chatou je totiž poměrně rozsáhlé pole plné obřích balvanů, které se musí ve tmě překonat a po něm začít stoupat po skalním terénu vzhůru. Ve dne celkem pohodička, v noci i s čelovkami a trekovými holemi dost náročný začátek. Naštěstí je schůdná trasa značená kamennými mužíky, navíc nevyrážíme sami a přidáváme se k hadovi vytvořenému francouzskou skupinou, která nás kamenitou a skalnatou pasáží protahuje. Díky za ně.
Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch
Chvíli po rozednění, v dálce Mont Blanc
Když se začíná pomalu rozednívat, dorážíme zrovna do části, kde už začínají být kameny pokryté kluzkým sněhem a ledem. Je čas nasadit mačky, bez nich už to dál nepůjde. Pak následuje kličkování mezi kameny ve stále zasněženější krajině. Námahu nám ale vynahrazuje nebe, které se začíná zbarvovat dorůžova. A ve stejném odstínu se před námi pomalu vybarvují i z mraků vyčuhující nedaleké vrchy včetně Mont Blancu.
Není ale prostor na kochání, protože je vážně ukrutná zima, která zalézá především do prstů. Navíc se blíží nástup na ledovcový splaz, který při pohledu vzhůru vypadá hodně děsivě. Těžko přesně odhadnout sklon, vítá nás ale přibližně stoupáním ve čtyřiceti stupních. Vytahujeme lano kvůli jištění, vážeme alpské motýlky, hole vyměňujeme za cepín a funíme (nebo alespoň já) směrem nahoru.
„Tohle nepřežiju,“ jede mi hlavou bez ustání společně s četnými, nepublikovatelnými nadávkami. Pak se ale terén trochu vyrovnává, mačky a cepín poskytují potřebnou jistotu, díky slunci, které vychází za horou, začíná naším směrem vát trochu teplejší vítr, takže když opomenu ztížené dýchání (a trhliny), je to vlastně velká krása.
Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch
Nástup na ledovec
Cesta je navíc skutečně přímočará, za což vděčíme dobrým podmínkám kombinujícím jasné nebe, skvělou viditelnost, bezvětří a pěšinu vyšlapanou ve sněhu. Na ledovci je tak při našem výstupu náročné „jen“ místy prudké stoupání na zledovatělém povrchu. Velké trhliny jsou vidět, sněhový most přes jednu z nich svou pevností nezklame a je téměř nepostřehnutelný. Tohle jsou ale věci, které se nahoře neustále mění, takže kdoví, jak to tady vypadalo před měsícem. A kdoví, jak to bude vypadat za rok.
Po asi pěti hodinách od chaty přichází poslední prudký stoupák se zledovatělým povrchem a pak závěrečné skalisko, kde je nejnebezpečnější kličkování mezi lidmi, kteří společně s námi došli na vrchol. Asi bych se z toho, že jsem nahoře, radovala víc, ale vím, že nás čeká ještě nekonečná cesta dolů, která se vždy projeví milým náporem na kolena a chodidla.
Výhled je ale fantastický, a když zrovna ostatní výpravy nejásají radostí, je na vrcholu neuvěřitelné ticho a klid. Když si pro něco takového dojdete po svých, užijete si to vážně úplně jinak. A i když celou dobu myslíte na to, že už něco takového nikdy v životě nepodstoupíte, sotva z hory slezete, plánujete další výstup.
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Naprosto nezbytné cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Pokročilé analytické funkce
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Cílené soubory cookies
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.