Z redakce do kuchyně. Darina Křivánková šéfovala několika časopisům, teď otevřela bistro v Krumlově

Čas dovolených je tady, to ale neznamená, že vás o aktuálním dění na českém gastronomickém rybníčku nebudeme informovat.

Bistro Topinka

Foto: Lucie Fenclová

Odpoledne v novém bistru v Českém Krumlově patří kreativně pojatým topinkám z řemeslného chleba od místní pekařky

0Zobrazit komentáře

Prázdniny začaly, což znamená, že se všichni rozkutálíme do různých koutů širého světa. Při tom kutálení byste měli zavítat do Českého Krumlova, jelikož se tam otevřel podnik, který by žádný fanoušek gastronomie neměl minout. A na cestu se můžete posilnit mízou z plechu. Novinek na české gastroscéně je po dvou týdnech opět pěkná hromádka.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání


Bistro Topinka

Když se bývalá šéfredaktorka časopisů zaměřených na gastronomii rozhodne vrhnout na provoz vlastního bistra, je jisté, že výsledek bude stát za to. V případě Dariny Křivánkové se ale celý počin posouvá ještě o úroveň výš, jelikož se rozhodla převzít bistro v oblíbeném jihočeském městě.

„Po pětadvaceti letech intenzivní novinářské práce jsem měla silnou potřebu udělat kariérní obrat a věnovat se práci, která má velmi hmatatelný výsledek. Kvůli Bistru Topinka jsem se přestěhovala z Prahy do Českého Krumlova,“ vypráví nová majitelka bistra. Topinka otevřela 1. července a její doménou jsou snídaně, odpoledne pak patří kreativně pojatým topinkám z řemeslného chleba od místní pekařky, bohatým salátům, letním drinkům a kvalitní kávě. Křivánková doplňuje, že ke sklence naturálního vína nabízí jako bonus jeden z nejkrásnějších výhledů v Krumlově.

Bistro Topinka

Foto: Lucie Fenclová

Doménou Bistra Topinka jsou snídaně

Kolacherie

Pražskou Celetnou se od června line ta nejlepší možná vůně – vůně pečeného lepku a másla. Oscar Dalimil Novák tady totiž otevřel podnik specializovaný na oblíbenou českou pochoutku. Receptury mu pomohla vypilovat známá pekařka Juliana Fischerová alias Maškrtnica.

„Odrazem byla myšlenka, že v centru nikdo nenabízí naši zlatou tradici – koláče. V Texasu jsem navíc narazil na koláče, které tam přivezli krajané v 19. století. Během let se ale dost proměnily, získaly především odvážné slané náplně. Právě těmi jsme se inspirovali a vrátili je do Česka,“ vypráví Novák. Kromě slaných tady nabízejí samozřejmě i klasické koláče – ražené s mákem nebo s ovocem či tvarohem, frgály a moravské dvojctihodné s tvarohem a povidly. A nyní pracují na veganské verzi.

Kolacheria

Foto: Kolacheria

Do pražské Celetné můžeme nově zamířit pro koláče

Euforia

Březová míza od Jana Klimeše je malý zázrak. Restaurátor papíru a obdivovatel přírody každé jaro na Vysočině vyrazí stáčet mízu ze stromů a v lahvích ji pak nechá fermentovat společně s ovocem, bylinami, ale také s čaji, větvičkami nebo kávou. Kdo tuhle nealkoholickou radost zná, ocení, že od nynějška se dá pořídit i v menších baleních v podobě krásných plechovek.

„V plechovkách míza zrála tři měsíce. Jsou v nich hravé chutě, například káva a cascara od kluků z pražírny Candy Cane, pomeranč, grep, čokoláda nebo juzu,“ říká Klimeš. Plechovky jsou podle něj perfektní balení na léto – člověk totiž může mít osvěžení vždy po ruce. K dostání budou například v podnicích Kro Kitchen, Esce nebo Osadě.

Euforia

Foto: Jan Klimeš

Fermentovaná březová míza je bez alkoholu a má povzbuzující účinky

Čep & Pec

Nusle přivítaly nový podnik, kde se potkává pečení s pivovarnictvím. Pavel Dušek vaří pivo pod značkou Four Elements, jeho sestra ráda vaří a peče. K vaření a pečení navíc měli blízko i jejich tatínek a praděda. Sourozenci se tak rozhodli navázat na rodinnou tradici a otevřeli podnik zaměřený na dobré jídlo, skvělé pivo a denně čerstvé pečivo. A jelikož je Pavlova žena kreativně nadaná, postarala se o vizuální stránku.

„Kromě piva a pečiva se zaměřujeme na klasické chuťovky k pivu. Na čepu máme kromě vlastního piva také další od spřátelených minipivovarů,“ doplňuje Dušek. Podnik navíc začal spolupracovat s projektem Finest Tasting, se kterým pravidelně pořádá degustační večeře. Pokrmy z tuzemských farmářských surovin neotřele párují s pivem a vínem.

Čep & Pec

Foto: Tereza Dušková Dotlačilová

V nuselském podniku Čep & Pec pravidelně pořádají neotřelé degustační večeře

***

Letní vinný tip

Milovníci naturálního vína by si měli do kalendářů zapsat termín 12. a 13. srpna, jelikož právě tehdy pražská Novoměstská radnice předvede přehlídku nespoutaně kvašené hroznové šťávy. Proběhne zde totiž již tradiční vinařská událost Praha pije víno, kterou organizují Antonín Suchánek a Bogdan Trojak. Své nejlepší počiny zde představí vinaři z Čech i Slovenska, ale i dalších, nejen evropských koutů. „Na místě se objeví přibližně padesát vinařů, mezi kterými bude i jeden Američan s českými kořeny, v hojném počtu přijedou také Gruzínci,“ odhaluje Suchánek.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání