Žádná nudná příloha. V Praze otevírá restaurace Brambory, která nabídne originální bramborové recepty

Na Pankráci se otevírá nová restaurace Brambory

Foto: Together

Antonie, Bluestar, Ballerina či Laura. To nejsou jména filmových postav, ale tuzemských odrůd brambor. A právě s nimi plánují kouzlit v nové restauraci, kterou na pražské Pankráci otevírá gastronomická skupina Together. Jmenuje se Brambory a… ano, hlavní roli v ní budou hrát brambory. Šéfkuchař Lukáš Soukup chce se svým týmem ukázat, že tahle tradiční zelenina nemusí být jen nudnou přílohou – nebo že nemusí být přílohou vůbec.

Skupina Together stojí za podniky jako Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx nebo Cukrář Skála a od listopadu ji najdete také v blízkosti obchodního centra Arkády na Pankráci. V Bramborách budou servírovány pokrmy doplněné o odrůdy brambor z celého světa. Je libo brambory jako hranolky, patatas bravas, tortilly, v polévce, s chobotnicí, nebo dokonce ceviche? To všechno tady bude možné. Ale samozřejmě i klasicky v bramborovém salátu, kaši nebo kroketách.

„Chtěli jsme navázat po knedlících ve Vinohradském Parlamentu na další u nás často opomíjenou, a přitom velmi běžnou přílohu. Čím více jsme se začali zajímat o detaily okolo brambor, přišlo nám zajímavé ukázat, že brambora není jen ve vodě vařená nebo smažená příloha,“ popisuje myšlenku nového konceptu David Petřík, jeden z majitelů skupiny Together.

brambory

Není brambor jako brambor

Foto: Together

Ve Vinohradském Parlamentu pražská gastronomická skupina před časem vsadila vedle jiných pokrmů také na knedlíky všeho druhu, a jelikož se to osvědčilo, nový podnik se specializuje na další tradiční součást našich jídel. V Bramborách chtějí nejvíce pracovat s českými odrůdami, které jsme vyjmenovali na začátku tohoto textu. Na menu ale budou také například německé Annabelle, nizozemské Agria či francouzské Celtiane.

„Brambor jsou na světě stovky druhů a jejich chuť ovlivňuje půda, stejně jako u vína. Mají neskutečně rozmanité tvary, barvy, chuťové odlišnosti, navíc jsou zastoupeny v jídelníčcích napříč kontinenty. Chtěli bychom v novém konceptu ukázat, že tato plodina si zaslouží pozornost,“ dodává Petřík.

Bramborový koncept má na starosti šéfkuchař Lukáš Soukup, který pod vedením Jiřího Štifta působil v oblíbené asijské restauraci Sia a teď bude návštěvníky hostit v industriálním prostředí na Pankráci. Do vnitřní části nové restaurace se vejde 160 hostů a příští rok přibude také dalších 50 míst na celoročně zastřešené zahrádce. Design podniku má na svědomí architekt Václav Červenka.

lukas-soukup-brambory

Lukáš Soukup, šéfkuchař restaurace Brambory

Foto: Together

brambory3

Na Pankráci se otevírá nová restaurace Brambory

Foto: Together

Šéfredaktor CzechCrunche, Apple pozitivní uživatel a sportovní fanoušek.