Ženský biohackerský projekt Systers oslavil první rok. Nadělil si k tomu dvojici houbových čokolád
Dát si kousek čokolády je vždycky dobrý nápad. A co takový kousek biohackerské čokolády? Právě takovou vymyslela zakladatelka českého projektu Systers.
Slyšeli jste někdy pojem adaptogenní houby? Pokud ne, nelekejte se. S houbami, které by způsobovaly změnu vědomí, totiž nemají co do činění. Mají ale spoustu pozitivních účinků, díky kterým se dlouho využívají pro posilování imunity, zlepšení soustředění i kognitivních schopností a také pro své neuroprotektivní vlastnosti. V českém projektu Systers, který čerstvě oslavil první narozeniny, se nyní tuto biohackerskou vychytávku rozhodli spojit s blahodárnými účinky kakaa a vytvořili tak houbovou čokoládu.
Na první přečtení to možná nezní jako kombinace, za jejímž ochutnáním by se každý nadšeně hrnul. V čokoládě je ale přimíchaný pouze extrakt, který nemá tak výraznou houbovou chuť. Nápad na sladkost s typickým plodem lesů se přitom zrodil z čokolády v tradičním pojetí. Zakladatelka projektu Systers Veronika Allister se totiž seznámila s Petrem Kovaříkem, spolumajitelem čokoládové společnosti Steiner & Kovařík.
„Důvodem byla naprosto bezkonkurenční čokoláda. Když jsem přišla k nim do továrny a ochutnala ty nejlepší kakaové boby, bylo mi jasné, že jsme našli diamant. To samé se stalo, když jsem jela na veletrh Biohacker Summit do Helsinek před několika lety, kde jsem objevila stánek od firmy Kääpä Mushrooms,“ vypráví Allister.
Tinktury z hub od finské společnosti, kterou založil Eric Puro, jí přišly bezkonkurenční – podobně jako čokoláda od české značky. Později se měla možnost společně s týmem Systers podívat i na houbovou farmu do finských lesů a prohlédnout si celý proces výroby houbových tinktur. S Purem chtěla navázat spolupráci. A ačkoli nejprve nevěděla, jakou by měla mít podobu, nakonec dospěla právě ke spojení čokolády a jeho houbových produktů.
„Na trhu už podobné čokolády sice byly, ale nebyly kvalitní. Čokoláda byla alkalizovaná a zdroj hub byl buď neznámý, nebo nekvalitní. Čekala jsem dva roky na to, než ji někdo na trhu vyrobí. Ale nikdo s tím nepřišel. Tak jsem si řekla, že to udělám sama,“ říká zakladatelka Systers. S nápadem souzněl Eric Puro, takže se společně pustili do vymýšlení receptury. A první várku čokolád představili letos v říjnu na veletrhu Biohacker Summit. Všechny vyprodali.
Houby se v posledních letech dostávají stále více do popředí zájmu nejen alternativní medicíny. Probíhají četné klinické studie, které ukazují, že může jít o nadějný doplněk tradičních léčebných postupů. Jejich účinky se zkoumají ve spojení s léčbou úzkostí, různých zánětů, problémů se spánkem či neurodegenerativních onemocnění. I proto se ve stále hojnějším počtu objevují ve wellness produktech všeho druhu.