Známá jména české gastroscény mají nový vinný klub. Chtějí s ním napravit pověst naturálních vín
Pojem naturální víno ztrácí svůj význam. Zakladatelé klubu Alma Wines se proto rozhodli od něj upustit a ukázat, jak vypadá skutečně kvalitní pití.
Vína dosud neprobádaná, vína zábavná, vína, která reprezentují naturální scénu v tom nejlepším světle. Byť si tak vůbec neříkají. Tak by se dal shrnout nový koncept, který do Česka přináší uskupení pod názvem Alma Wines. Pro jeho vznik napnuli síly významní hybatelé české gastronomické scény. A nutno podotknout, že jde o předvoj projektu, který se již rýsuje v jedné nenápadné pražské ulici. O předvoj restaurace, která by neměla uniknout žádnému milovníkovi vybrané, ale přitom neškrobené kulinařiny.
Je jich pět. Spolumajitelé Kro podniků Petr Němec a Vojtěch Václavík, majitel táborského podniku Thir a milovník kaprů Jan Čulík, spolumajitel vinného baru Sedmička Daniel Tuháček a brand manažer pivní značky Obora Štěpán Klíma. Každý se věnuje rozvoji jiného gastronomického byznysu, spojuje je ale láska ke skvělému jídlu, které v ideálním případě doprovází něco skvělého k pití. A tak vznikl projekt Alma Wines.
Vlastně ne, nepředbíhejme. Nejprve se v hlavách Václavíka a Petra Němce zrodil nápad na tak trochu jiný podnik. Jejich bistra na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Karlíně od svého otevření hýbou pražskou gastroscénou – společně s jejich týmem se jim totiž podařilo vytvořit koncept, kde sází na kvalitu, poctivost a hravost a který je ve všech ohledech uvolněný. Jde ale o ryzí bistro, v němž není na přílišnou vytříbenost místo.
A jelikož Václavík dva roky působil mimo jiné v michelinské restauraci Fauna v Oslu a dlouhodobě inklinuje k fine diningu, v Kro se mu po tomto způsobu pohostinnosti přece jenom občas zastesklo. Když se tak naskytla příležitost pronajmout si prostor v pražských Jirchářích, tedy části Nového Města, která je kouzelně ukrytá před všudypřítomným ruchem velkoměsta, s Němcem neváhali a rozhodli se, že přesně tady vznikne Alma.
Bude to restaurace, kde spojí uvolněnou atmosféru se sofistikovaností fine diningových podniků. Do kuchyně si k ruce přizval Petra Žídka a Michala Daňka, kteří oba působí v Kro. „Alma vzniká v návaznosti na to, co s Petrem tři roky děláme v Kro Kitchen. A tohle je pro nás příležitost, abychom to posunuli zase o kousek dál. V super prostoru uprostřed města chceme vytvořit restauraci, vinný bar a kavárnu,“ popisuje Václavík.
Alma, která by měla otevřít v květnu příštího roku, se tak stala jakýmsi iniciačním prvkem, na základě kterého dávalo Václavíkovi smysl začít pracovat s víny, která si do Česka sám doveze. A protože zná spoustu vinných expertů a nadšenců, shodli se na tom, že nejlepší bude začít v této oblasti podnikat společně. Vyrazili tak na cestu po Evropě za objevováním vín podle jejich představ. A tak vznikl vinný klub Alma Wines, který je zároveň vinným importérem a e-shopem.
„Rádi kolem sebe budujeme komunitu lidí, kterou baví, co se u nás vaří, pije a co se u nás děje. A zároveň rádi propojujeme všechno a všechny kolem nás, a to i v oblasti vína. Proto jsme se dali dohromady s dalšími skvělými lidmi a společně přivezli spoustu zajímavého pití, o kterém si můžeme být jistí, že je hezké a čisté,“ dodává Václavík.