Zuby s věkem přirozeně tmavnou, jde to ale zpomalit. Kdy pomůže bělení a jaké metody jsou bezpečné?

Bělení zubů sice odstraňuje pigmenty, jeho účinek ale závisí na stavu skloviny, přítomnosti zubního kamene i pravidelné dentální hygieně.

dental-2

Foto: Filip Houska/CzechCrunch

Jak účinně zesvětlovat zuby?

0Zobrazit komentáře

Jakmile se s někým seznámíte, pravděpodobně si na něm jako jedné z prvních věcí všimnete zubů – v jakém jsou stavu nebo jaký odstín mají. A jelikož ten světlejší působí mladistvěji a atraktivněji, mnozí z nás se snaží si svůj chrup takový i udržovat. Proč má ale někdo zuby přirozeně tmavší? A jak je účinně zesvětlovat? V dalším díle série o dentální hygieně vysvětlujeme, jaký postup dodržovat při bělení zubů.

Odstín zubů závisí na genetických faktorech i kvalitě skloviny. „Pokud je sklovina hladká a neporušená, může lépe odrážet světlo a tím získávat jasnější nádech a opticky světlejší odstín, naopak pokud je sklovina poškozená, demineralizovaná nebo mechanicky opotřebená, působí často nezdravým a tmavším dojmem,“ vysvětluje pro CzechCrunch zubní lékařka Nikolleta Benešová.

Barva zubů se ale mění spolu s věkem – sklovina totiž ztrácí vodu, stává se minerálně bohatší a tím i průhlednější. „Zubovina neboli dentin, který sklovina kryje, mívá často nažloutlou barvu a tím pádem mléčné zuby a zuby mladších lidí bývají bělejší, jelikož sklovina je méně průsvitná a žlutý dentin lépe zakryje,“ říká Benešová. Právě proto jsou starší zuby přirozeně tmavší. Tento přirozený proces tmavnutí tak nelze zcela zastavit.

dental-1

Přečtěte si takéStrava a nápoje ovlivňují zdraví skloviny i dásní, mléko nepomáháPití mléka pro silnější zuby je mýtus. Strava a nápoje ale přímo ovlivňují zdraví skloviny i dásní

Kromě těchto přirozených změn hrají roli i vnější vlivy, zejména konzumace určitých potravin a nápojů. Nejčastějšími viníky tmavnutí zubů jsou káva, čaj, červené víno nebo borůvky, jejichž pigmenty se ukládají na povrchu skloviny. Zároveň je ale třeba zmínit i kouření, které zbarvení zubů ovlivňuje velmi rychle a výrazně.

Pokud bychom ale chtěli zuby po konzumaci čistit a zabránit tak jejich zabarvení, doporučuje se chvíli vydržet. „S čištěním bychom měli vždy počkat alespoň 20 minut po jídle, kdy se opět vyrovná pH a sníží se kyselost v ústech,“ vysvětluje zubní lékařka.

Změně barvy chrupu lze do určité míry předcházet pravidelnou ústní hygienou a omezováním konzumace právě silně pigmentovaných potravin. Ani důsledná péče ale nemůže zabránit všem změnám. „Povrchové pigmentace každopádně dobře odstraní profesionální dentální hygiena, která by měla být již u všech součástí standardní péče o chrup,“ vysvětluje Benešová.

Alexandra Kala, zakladatelka Profimedu, největšího dodavatele pomůcek pro ústní hygienu, říká: Aby byla naše sklovina hladší a tím pádem opticky bělejší, doporučuji používat zubní pasty s aktivním hydroxyapatitem. Čím vyšší koncentrace HCA je v pastě, tím větší má účinnost. Hydroxyapatit je totiž přirozenou složkou zubní skloviny, a pokud tedy zubní pasta dopraví aktivní formuli, dokáže vytvořit na povrchu zubu mikro vrstvu. Ta překryje drobné rýhy a praskliny, navíc je sama světlá. Pro zesvětlení zubu a odstranění pigmentu jsou pak výborné pasty obsahující enzymy (papain, bromelian a mikronizovaný peroxid). Zatímco enzymy pomáhají odstraňovat zubní plak, peroxidy reagují s dlouhými molekulami pigmentu, které se rozpadají na menší a průhledné.

Samotné bělení zubů pak funguje na principu rozkladu pigmentů a molekul ve struktuře zubu. „Aby k bělení opravdu docházelo, je třeba, aby bělící činidlo působilo jednak tímto principem a aby bylo v koncentraci takové, která je účinná, ale zároveň pro chrup i zdraví bezpečná,“ říká zubní lékařka.

Než se ale člověk rozhodne pro bělení, měl by nejprve podstoupit kontrolu u zubního lékaře a ideálně i u dentální hygienistky. „Pokud bude na zubech ulpívat zubní plak či dokonce zubní kámen, nedostane se bělící látka dostatečně k povrchu zubu. Takový chrup není dobře udržován, potřebuje nejprve zásah odborníka a teprve poté bělení,“ říká Benešová s tím, že to platí i pro lidi s citlivými zuby, u kterých je nutné postup individuálně přizpůsobit.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Ve stomatologii se pak standardně využívá profesionální bělení zubů pomocí peroxidu vodíku nebo karbamid peroxidu. V Evropské unii jsou povolené koncentrace těchto látek legislativně regulovány a jejich použití je vyhrazeno pouze zubním lékařům a dentálním hygienistkám. Bělení dostupné v ordinacích pak zajišťuje nejen bezpečnost a efektivitu, ale také odborné vyšetření chrupu a správnou instruktáž před samotným zákrokem.

Kromě profesionálního bělení v ordinaci je pak nejčastější variantou domácí bělení pod dohledem specialisty. Lidé při něm používají bělící gely, které aplikují do individuálně vytvořených nosičů a nosí je vždy v konkrétně stanovený čas několik dní nebo nocí po sobě. Domácí bělení může být poté doplněno ordinačním bělením, které pomůže dosáhnout ještě intenzivnějšího výsledku.

Aby si pacienti uchovali co nejdéle světlý odstín zubů, měli by po bělení dodržovat určité zásady. „Během bělení a po bělení je vhodné dodržovat tzv. bílou dietu. Znamená to, že se vyhýbáme potravinám a nápojům, které by mohly zuby opět pigmentovat,“ vysvětluje Benešová a odkazuje na výše zmíněné potraviny.

Vedle bílé diety je pak nutná i pravidelná ústní hygiena, která zahrnuje nejen čištění kartáčkem, ale také používání mezizubních kartáčků a dalších pomůcek. Klíčová je ale i správná zubní pasta, u které je například důležité dávat pozor na její abrazivitu, tedy brusnost. „Čím má zubní pasta vyšší abrazivitu, tím sice získává větší schopnost odstranit pigmentace ze zubů, ale zároveň je také brusnější a může povrch skloviny příliš mechanicky obrušovat,“ upozorňuje Benešová s tím, že je vhodné zvolit pastu s vyváženým složením a vždy pro zuby bezpečnou.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Vědci otestovali, co reálně prodlouží život. Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D každé ráno ke kávě

Vědci otestovali účinky omega-3 mastných kyselin, vitamínu D na několika stech seniorech a zjistili, že tyto doplňky stravy skutečně mohou fungovat.

longevity

Foto: Filip Houska/CzechCrunch

Vědci otestovali, co reálně prodlouží život

0Zobrazit komentáře

Poslední dobou to vypadá, že se celý svět snaží přijít na to, jak nestárnout nebo celý proces alespoň zpomalit. Americký podnikatel Bryan Johnson tomu podřídil celý svůj život, pozadu nejsou ani čeští byznysmeni. Například majitel miliardové skupiny Broker Consulting Petr Hrubý se podle svých slov soustředí na kvalitní spánek, pohyb a na individuálně připravený mix suplementů, ve kterém nechybí omega-3 mastné kyseliny a vitamin D. A zjevně dělá dobře. Podle nové studie vědců z americké biotechnologické výzkumné společnosti Altos Labs a univerzity ve švýcarské Basileji to totiž vypadá, že právě omega-3 mastné kyseliny, vitamin D a pohyb jsou pro zpomalení stárnutí zásadní.

Výzkum vyšel začátkem února v prestižním časopise Nature a jeho závěry jsou celkem jasné – pokud člověk tři roky každý den konzumuje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a vitaminu D a ideálně k tomu občas cvičí, může zbrzdit stárnutí svého těla o tři až čtyři měsíce. Čtvrtrok sice může vypadat jako krátká doba, podle týmu vědců ale nejde jen o čistý čas, který člověk „uspoří“. Má i větší šanci, že se u něj zároveň neobjeví nemoci spojené se stárnutím organismu.

Že mají omega-3 mastné kyseliny pozitivní vliv na stárnutí, věděli vědci už dříve. Nově ale zjistili, že v kombinaci s dalšími faktory mohou mít ještě zajímavější efekt na zdraví.

„V našich předchozích studiích (…) u obecně zdravých dospělých ve věku 70 let a více jsme zjistili, že užívání omega-3 mastných kyselin snížilo míru pádů o 10 procent a výskyt infekcí až o 13 procent, zatímco kombinace omega-3 mastných kyselin, vitaminu D a cvičení snížila riziko chátrání organismu o 39 procent a invazivního nádoru o 61 procent,“ řekla spoluautorka studie z Univerzity v Basileji Heike Bischoff-Ferrari serveru Medical News Today. Zároveň ale podotýká, že je potřeba vliv těchto doplňků stravy ještě více zkoumat.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Kromě toho výzkumníci také zjistili, že biologické stárnutí prokazatelně zpomaluje také to, když se omezí kalorický příjem a sníží konzumace průmyslově zpracovaných potravin. „Ale dodržovat tyto diety vyžaduje velkou disciplínu ve srovnání s každodenním užíváním doplňků stravy,“ říká pro Nature další z autorů Steve Horvath, který se zabývá stárnutím ve společnosti Altos Labs.

Vědci rámci svého výzkumu ale už měli na čem stavět. Porovnali data z rozsáhlé studie Do Health o zhruba sedmi set seniorech žijících ve Švýcarsku, kteří netrpěli žádnou civilizační chorobou. Všem účastníkům studie přitom bylo nad sedmdesát let, každý den brali již zmiňované doplňky nebo placebo a také praktikovali jednoduché domácí cvičení zaměřené na posílení svalů. Na začátku a na konci studie jim vědci odebrali krev a porovnali změny týkající se DNA.

A koho by to zajímalo konkrétně – lidé, kteří dostávali opravdové doplňky stravy, brali denně 2 000 IU vitaminu D a jeden gram omega-3 mastných kyselin získaných z mořských řas. Zároveň třikrát týdně půl hodiny doma cvičili. Ve stopách seniorů ze studie teď kráčí i sami vědci. Horvath a Bischoff-Ferrari začali podle svých slov užívat stejné suplementy. „Dávám si to každé ráno s kávou, prostě dělám to, co jsme zveřejnili,“ nechal se slyšet Horvath.