Raketa SpaceX se neúspěšně pokusila přistát na moři (video)

Snímek obrazovky 2016-01-18 v 17.54.04
0Zobrazit komentáře

Inovativní vesmírný startup Elona Muska, SpaceX, toho dokázal za svojí existenci hodně – dokázal vymyslet business model, ve kterém může být soukromá společnost ve vesmíru profitabilní, dokázal mimo planetu poslat úspěšně nespočet raket a zároveň se poprvé dovedl s jednou z nich vrátit zpět na Zem bez zásadního poškození, což mělo dokázat, že jde SpaceX v přepravě nákladů a lidí do vesmíru správným směrem.

Včera ve večerních hodinách našeho času úspěšně vzlétla další raketa typu Falcon 9, která měla tento poslední pokus opakovat a do vesmíru přenést nový satelit NASA. A i když se start povedl, v jedné ze čtyř fází přistávání na plovoucí lodní plošině se vyskytl problém na jedné z přistávacích noh, který experiment zmařil. Vůbec přistávání na pohybující se ploše na moři je pro SpaceX problémem, který musí vyřešit, aby srovnal svojí negativní bilanci tří neúspěchů ze tří.

8765031426_9468a52df9_k

Přečtěte si takéNeuvěřitelný pohled do života a geniální mysli Elona Muska, který stojí za úspěchem Tesly a SpaceXNeuvěřitelný pohled do života a geniální mysli Elona Muska, který stojí za úspěchem Tesly a SpaceX

Zároveň je přistání na moři zásadním milníkem, který dále diverzifikuje možnosti přistávacích ploch a eliminuje většinu rizik spojených s návratem na Zem. Elon navíc potvrdil, že rakety, které se úspěšně vrátí zpět, mohou za jistých okolností znovu do vesmíru, což by mohlo snížit náklady na start o desítky procent.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym