Tesla představila solární šindele, které z každé střechy udělají nenápadnou elektrárnu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tesla_solar1

Solární šindele Tesly

0Zobrazit komentáře

Miliardář Elon Musk potvrzuje, že se se svou firmou Tesla Motors chce angažovat i daleko za hranicemi automobilového průmyslu. Poté, co na začátku srpna oznámil odkup firmy SolarCity, prezentoval první projekt, který poodhaluje, co tato zajímavá spolupráce přinesla.

Ne náhodou si ke svému eventu Elon vybral místo uprostřed obytné zóny v Los Angeles. Nový produkt zaměřený na bydlení by totiž mohl naprosto změnit přístup ke konstrukci střech. Těch se jen v USA postaví ročně přes 5 milionů a většina z nich zůstává energeticky nevyužitá.

Proto přijde na trh Tesla Solar, unikátní systém solárních šindelů, který se dá implementovat na každou střechu a přitom vyrábět zelenou elektřinu. Oproti klasickým solárním panelům je zde totiž samotná střešní krytina prknem, co vyrábí energii. Krom energetického potenciálu klade důraz i na estetiku, protože nejenom, že u pohledu z ulice vypadá střecha naprosto běžně, ale navíc podle Muska i lépe než ta původní.

Vyrábí se z temperovaného skla, které je hydrograficky potisknuto, což dává každé „dlaždici“ unikátní vzhled. Tesla připravuje několik jejich typů, které zkušebně nainstalovala na domy právě okolo místa prezentace.  Díky své konstrukci jsou také odolnější, než klasické šindele, což by mohlo přinést i zákazníky z oblastí s častým krupobitím.

tesla_solar1

Solární šindele Tesly

 

K novému zdroji energie je potřeba také nové místo k jejímu skladování. Proto je tu i Powerwall 2, druhá generace baterie, která pojme až 14 kWh elektřiny, což je dvojnásobek oproti první baterii. Dokáže tak dodat energii na celých 24 hodin pro dvoupokojový dům.

teslasolar3

Podle Muska má řešení pomocí solární energie tři fáze – výrobu, skladování a dopravu. Produkty ze všech těchto oblastí chce dodávat přes Teslu. Jak píše The Verge, ceny šindelů a nového Powerwallu, stejně tak ani bližší technické specifikace, nebyly oznámeny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym