České aplikace Gamee a Spendee se dostaly do akcelerátoru Googlu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

gameespende

David Nevečeřal (Spendee), Ola Krainski (Google Developers) a Jan Částek (GAMEE)

0Zobrazit komentáře

Google dnes oficiálně představil veřejnosti startupy, které se probojovaly do čtvrtého kola jeho programu Launchpad Accelerator. Šestiměsíční mentoring pod vedením největších expertů ze svých oborů, který byl navíc zcela poprvé nabízen projektům v Africe a Evropě, získali mimo jiné i rovnou dva čeští zástupci – sociální herní platforma Gamee a aplikace na správu financí Spendee.

Oba dva projekty původně pocházejí z rukou pražského studia Cleevio, avšak dnes už tvoří samostatné entity. Gamee, dnes pod vedením CEO Boženy Řežábové, už navíc nedávno získalo investici ve výši 2 milionů dolarů od Credo Ventures a Initial Capital.

GAMEE Social gaming endless fun kopie

V případě akcelerátoru od Googlu jsou mezi benefity kromě úzké spolupráce i 50 tisíc dolarů v hotovosti bez vzdání se podílu ve firmě, kredit na služby Googlu, pomoc s marketingem, ale i dvoutýdenní cesta do sídla Google v Silicon Valley.

storyous-1

Přečtěte si takéČeský startup Storyous začíná podporovat platby přes bitcoinČeský startup Storyous začíná podporovat platby přes bitcoin

Tisková konference, kterou u této příležitosti pořádal Google v pražské Galerii Kvalitář, byla pojata ze širšího hlediska a celkově představila všechny možnosti, které tento technologický gigant pro vývojáře a začínající podnikatele nabízí. Jako první  přivítala publikum ta nejpovolanější, Taťána le Moigne, ředitelka českého a slovenského Googlu. Za sebe zveřejnila čísla o projektu Digitální garáž, který byl spuštěn před rokem a oproti cíli 20 tisíc absolventů se nyní certifikátem od Googlu může chlubit 50 tisíc lidí v Česku a na Slovensku.

Taťána Le Moigne

Taťána Le Moigne

Jozef Vodička, regionální ředitel Google Developers, nadále představil program Google Developer Groups, který pomocí workshopů, přednášek a sdíleného know-how sdružuje skupiny nezávislých vývojářů. Informoval i o nadcházejících konferencích Google Developer Days a Women Techmakers Event.

Se startupy hned v několika fázích

Luděk Motyčka, ředitel marketingu Googlu pro střední a východní Evropu, sdílel data z podnikatelského průzkumu. Podle něho je v CEE regionu 1,5 milionu konkurenceschopných vývojářů, z toho 100 tisíc v Česku. Převážná část z nich (65%) však nepodniká a je v zaměstnaneckém poměru.

Došlo i na téma genderové vyváženosti – vývojářky prý v českém prostředí tvoří 9% ze všech vývojářů, přesto ale právě mezi absolventy Digitální garáže je poměr vyrovnaný. Motyčka dále uvedl, že Google chce pomáhat nebo už pomáhá startupům hned v několika fázích – v raném stádiu, ve stádiu růstu i v stádiu expanze.  Právě do té poslední pak patří Google Launchpad Accelerator, který vede v Evropě Ola Krainski.

Jan Částek z Gamee i David Nevečeřal ze Spendee posléze dodali, že se na spolupráci velice těší a že očekávají, že budou moci naplno a co nejdřív využít přístupu ke špičkovým nástrojům Googlu.

olakrainski

Ola Krainski při představování Launchpad Accelarator

Diskuze (0)

Novinka

Anonym