Taxify se odvolalo proti rozhodnutí pražského městského soudu a tvrdí, že není taxislužba

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Martin a Markus Villigovi, zakladatelé Taxify

0Zobrazit komentáře

Estonská přepravní služba Taxify, která v Česku tvoří konkurenci například Uberu či Liftagu, se odvolala proti předběžnému opatření Městského soudu v Praze, které jí zakazovalo provozovat své služby na území největší české metropole.

Původní rozsudek začal platit poslední květnový den, už od té doby firma tvrdila, že z něj byla překvapena, zejména pak v kontextu podobného řízení, které bylo v Praze před nedávnem vedeno proti Uberu. V tom bylo přitom stejným soudem rozhodnuto ve prospěch žalovaného, protože námitka od taxikářů přišla pozdě. Právě proto Taxify současnému řízení nerozumí a pokládá ho za neférové.

The Hamptons Lure Uber Top Drivers Amid NYC Slow Summer Weekends

Přečtěte si takéUber se spojí v Rusku s gigantem Yandex do nové firmy s hodnotou 3,7 miliard dolarůUber se spojí v Rusku s gigantem Yandex do nové firmy s hodnotou 3,7 miliard dolarů

Za nerelevatní pak předběžné opatření označuje proto, že se podle vlastních slov nepovažuje za taxislužbu a ani taxislužbu neprovozuje či nezprostředkovává. Do karet Taxify však nahrává proces s Uberem v Brně, který prozatím skončil zrušením předběžného opatření.

“Jsme přesvědčeni, že našimi aktivitami v Praze neporušujeme žádné platné zákony České republiky. Proti předběžnému opatření jsme se odvolali a věříme, že zvítězí spravedlnost a předběžné opatření bude co nejrychleji zcela zrušeno,” doplňuje Roman Sysel, manažer Taxify v Česku.

Taxify ceny

Taxify původně nabízela svou platformu jen pro licencované taxikáře, krátce po spuštění, v říjnu 2015, však zpřístupnila platformu i pro privátní řidiče. V Praze pak tuto možnost otevřela i na základě rozhodnutí soudu, podle kterého pražský magistrát pokutoval řidiče Uberu nelegálně.

Estonský startup proto má v ruce stejný argument. Od začátku fungování tohoto rozšíření pro privátní řidiče prý nikdo až do května nevznesl žádnou připomínku. Roman Sysel, manažer Taxify v ČR, však v dubnovém rozhovoru pro CzechCrunch řekl, že kontroly proběhly i u jejich řidičů.

Taxify fleet Tallinn

Řešení je v Pobaltí

Už dvě země v Pobaltí záležitost s přepravními službami aktivně řeší. Lotyšské ministerstvo hospodářství například přibližně před rokem přislíbilo vytvoření novely zákona, která privátní řidiče legalizuje, přičemž toto memorandum podepsal jak Uber, tak Taxify. V Estonku, odkud Taxify původně pochází, je proces ještě o krok dále. Tamní parlament na začátku července schválil zákon, který stanovuje pro privátní řidiče a taxikáře jednotná pravidla.

1. Taxify app

Foto: Taxify

Diskuze (0)

Novinka

Anonym