Podívejte se na novou raketu SpaceX, která má již příští měsíc na Mars poslat Teslu Roadster

heavytesla2
0Zobrazit komentáře

O Elonu Muskovi je známé, že se rozhodně nebojí různých experimentů, kterými nejen udivuje svět, ale zároveň dokáže prodat takřka cokoliv, co jeho společnosti dělají, protože je každý takový krok i skvělým marketingovým tahákem. I přesto, že se staly starty raket jeho vesmírného startupu SpaceX takřka rutinnou, má stále svá esa v rukávu.

Nyní totiž SpaceX postupně chystá start zcela nové rakety s označením Falcon Heavy, která by měla poprvé vyletět do vesmíru v lednu příštího roku a sebou vzít velmi nestandardní náklad. Místo běžného zatížení v podobě betonu chce SpaceX poslat k oběžné dráze Marsu původní model elektromobilu Tesla Roadster v červené barvě.

1. Taxify app

Přečtěte si takéČeské O2 prodalo za 70 milionů Kč svůj podíl v přepravním startupu TaxifyČeské O2 prodalo za 70 milionů Kč svůj podíl v přepravním startupu Taxify

Musk to potvrdil na svém Instagramu a dodal k tomu několik fotografií z aktuálních příprav na půdě floridského Cape Canaveral, kde se momentálně Falcon Heavy nejen nakládá, ale i připravuje k samotnému startu. Právě Falcon Heavy by měl k nízké oběžné dráze dostat náklad o hmotnosti až 63,8 tun, k samotnému Marsu pak 16,8 tun a ke vzdálenému Plutu 3,5 tuny.

heavytesla

Pokud se vše podaří a start i přistání bude úspěšné, chce v příštím roce SpaceX poslat do vesmíru i dva kosmonauty, kteří se podívají k Měsíci. Už nyní by mělo jít o vůbec nejvýkonnější raketu v rámci USA a jako další krok SpaceX chystá vývoj raket BFR, které by měly v budoucnu umožnit meziplanetární cestování a přepravu z jednoho konce Země na druhý do několika hodin.

Leden tedy bude pro SpaceX zlomový a i přesto, že se neočekávají nějaké zásadní problémy – i s ohledem na předchozí zkušenosti s technologií – Musk sám dodává, že by mohlo teoreticky dojít po zažehnutí rakety k jejímu výbuchu. Byť je pravděpodobnost téměř nulová.

heavytesla4
heavytesla3

Foto: Elon Musk / Instagram

Diskuze (0)

Novinka

Anonym