Elon Musk chce za pomocí raket SpaceX umožnit lidem cestování kamkoliv po světě do hodiny

bfr

Koncept BFR

0Zobrazit komentáře

Jak je již obecně známo, Elon Musk si nikdy nedával nízké cíle. I díky tomu dokázal to, co dokázal a ještě nás rozhodně čeká spousta věcí, které mohou překvapit. Ať už je to snaha o snížení závislosti na fosilních palivech, cestování v tunelech pod městy nebo cesty „běžných“ lidí na Mars – ty má ostatně Musk v plánu již do 5 let.

Na kongresu IAC v Austrálii se tak Musk pochlubil nejen vizualizací budoucí základny SpaceX na Marsu, ale také konceptem nové formy cestování. Konkrétně by pak měli být lidé schopni cestovat mezi vzdálenými lokacemi během několika desítek minut, nejdéle do hodiny. Například pro cestu mezi New Yorkem a Paříží by stačilo jen 30 minut, z Los Angeles do New Yorku kolem 25 minut a z Hong Kongu do Singapuru 22 minut.

musl

Přečtěte si takéRadek Musil z Fundlift.cz: Investorská základna nám krásně roste, chceme být mezinárodní projektRadek Musil z Fundlift.cz: Investorská základna nám krásně roste, chceme být mezinárodní projekt

To vše za srovnatelnou cenu tzv. „full fare economy“, které se například mezi New Yorkem a Paříží běžně pohybuje na hranici 1200 dolarů. Technologie jako taková navíc není žádnou utopií – raketa, která by s sebou nesla kapsli s pasažéry by vyletěla nad zemskou atmosféru, její základ by se vrátil na zem samostatně a kapsle pak rychlostí až 27 tisíc km/h letěla k cíli.

Výhodou je, že rakety lze již nyní využít opakovaně, čímž se rapidně snižuje cena jednoho takového startu. BFR by měl být ovšem zcela nový typ, který bude kombinovat všechny dosud vyvinuté technologie raket. Musk o novince prozatím mluví jako o nápadu, který chce v nejbližší době realizovat, přesnější rok či datum ale neoznámil, informuje TechCrunch.

Takto by pak mohla vypadat postupná kolonizace Marsu:

mars-city-still

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),

Moon Base Alpha

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),

Foto: SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym