Norsko chce být první zemí, která bude pro vnitrostátní lety využívat pouze elektrická letadla

Filip HouskaFilip Houska

458BA9BC-71CE-4011-B0A8-B37D3F8A9CF2
0Zobrazit komentáře

Elektromobily se dnes stávají poměrně běžnou záležitostí a firmy hledají elektrické využití i u jiných dopravních prostředků. Velkým tématem jsou elektrická letadla, se kterými začínají experimentovat například Uber se svou leteckou taxislužbou, mnichovský Lilium nebo britská aerolinka EasyJet. Nově se do této sféry angažuje také norská letecká společnost Avinor.

Ta chce z Norska do roku 2040 udělat první zemi na světě, která bude pro vnitrostátní lety využívat pouze elektrická letadla. Tento ambiciózní plán ohlásil Dag Falk-Petersen, CEO Avinoru, s tím, že brzy spustí tendr k testování malých, 19sedadlových elektrických letadel po tuzemských komerčních trasách.

C9BAA2CC-62E5-45BF-BE3C-B093CBA55CA2

Přečtěte si takéPotravinový eshop Kosik.cz nově umožňuje nakupovat potraviny podle toho, zda splňují kvalitu KlasaPotravinový eshop Kosik.cz nově umožňuje nakupovat potraviny podle toho, zda splňují kvalitu Klasa

Elektrické letky by však podle ideálního scénáře neměly operovat pouze na území Norska. Falk-Petersen pro The Guardian totiž dodává, že baterie v elektrických letadlech by v budoucnu mohla vydržet až hodinu a půl, čímž by se cestující dostali i do sousedních států, konkrétně na letiště ve Stockholmu či Helsinkách.

electirc plane (1)

Koncept elektrického letadla od EasyJet ve spolupráci s Wright Electric

Na druhou stranu se s touto iniciativou, díky níž chce Avinor snížit negativní dopad běžných paliv na životní prostředí, operativní náklady a hluk letadel, pojí několik technických problémů, zejména co se týče baterií, které 1,5hodinový let na jedno nabití aktuálně nevydrží. I proto chce Avinor tuto záležitost zatím řešit sekundárními hybridními motory a biopalivy.

VTOL Common Reference Model

Koncept letadlové taxislužby uberAIR

Další velký otazník visí nad tím, zdali firmy do třiceti let, respektive do roku 2025, kdy má proběhnout první oficiální test elektrického letadla na norských komerčních trasách, stihnou vyrobit dostatečný počet plně funkčních, bezpečných a spolehlivých letadel. Blízko k tomu mají například startupy Wright Electric, Zunum Aero nebo Lilium, nicméně ani jejich snahy nemusí vyzrát ve finální produkt pro leteckou přepravu lidí.

Nejvyšší počet elektromobilů na světě

Norsko má však jisté predispozice k uskutečnění tohoto plánu – je totiž zemí s největším počtem pojízdných elektromobilů na světě. I to může být důvod, proč tento skandinávský stát tolik vsází na elektrický pohon.

https://youtu.be/ohig71bwRUE

Foto: Zunum Aero; EasyJet; Uber

Diskuze (0)

Novinka

Anonym