Létající taxi financované spoluzakladatelem Googlu mají fungovat už za tři roky

Jiří SvobodaJiří Svoboda

cora3
0Zobrazit komentáře

Iniciativ a projektů v oblasti létajících taxi rapidně přibývá, a tak se do tohoto perspektivního odvětví postupně zapojují i největší jména technologického průmyslu. Konkrétně projekt Kitty Hawk zafinancovaný spoluzakladatelem Googlu a nynějším CEO holdingu Alphabet Larry Pagem odhalil v pondělí prototyp svého výtvoru zvaného Cora. Do plného provozu by se měl dostat za tři roky, aktuálně získal první letecké licence a je testován na Novém Zélandu.

Cora je dvojmístný, plně elektrický a autonomní dopravní prostředek s doletem do 100 kilometrů. Jeho maximální rychlost činí 180 kilometrů v hodině. Na křídlech s rozpětím jedenácti metrů se pak nachází rovný tucet vrtulí, které slouží pro vertikální vzlet a přistání, Cora tedy nepotřebuje ke svému použití ranvej. Horizontální let je pak zajištěn jednou zadní vrtulí.

ofo

Přečtěte si takéBikesharingová služba ofo, která funguje i v Česku, získává od Alibaby 866 milionů dolarůBikesharingová služba ofo, která funguje i v Česku, získává od Alibaby 866 milionů dolarů

Jak se bude Cora skutečně vyvíjet dále, je spekulativní. Jak upozorňuje web TheNextWeb, Kitty Hawk sliboval vytvoření dronu pro jednoho pasažéra do konce roku 2017, k čemuž nakonec nedošlo. Stejně tak se nevyplnily optimistické plány zavedení leteckého dopravního systému v Dubaji do konce roku 2017.

cora

Cora je proporčně podobná jinému projektu, zvanému Lilium. Ten svůj první bezpilotní let provedl kousek od německého Mnichova už v dubnu 2017 a později se k jeho tvůrcům přidali experti z Tesly nebo Airbusu. Lilium se však svého harmonogramu drží a ostrý provoz plánuje na rok 2025.

cora4

V letectví nové generace se angažují i Češi

Ačkoliv elektrická letadla se lidstvo pokouší vytvořit od padesátých let dvacátého století, bez spalovacích paliv by ani dnešní letectví fungovat nemohlo. Ambiciózní plány má Uber s novou službou UberAir, na delších vzdálenostech se chtějí angažovat například startup Zunum Aero, britská aerolinka EasyJet či samotné Norsko. To se nechalo slyšet, že chce být první zemí, která bude k vnitrostátním letům užívat jen elektrická letadla.

electirc plane (1)

Koncept elektrického letadla od EasyJet ve spolupráci s Wright Electric

V neposlední řadě v tomto odvětví začal podnikat i Čech Michal Illich se svým projektem Zuri. Přestože jeho počin v tuto chvíli nemá jasnější obrysy, slibuje dolety až v řádech stovek kilometrů a stejně jako jeho konkurence také vertikální vzlet. Právě s Michalem Illichem vám mimo jiné v následujících týdnech na CzechCrunchi přineseme rozhovor.

Foto: Cora, EasyJet

Diskuze (0)

Novinka

Anonym