Tesla chce již za rok a půl začít vyrábět nový Model Y a plánuje vlastní službu na sdílení vozidel

modely

První neurčitý pohled na chystaný Tesla Model Y

0Zobrazit komentáře

Zprávy ohledně automobilky Tesla Elona Muska jsou v poslední době plné negativity, s ohledem na možný problém s nedostatkem peněz a snižující se důvěrou investorů. Musk si je ovšem jistý, že se vše podaří zažehnat a že bude dokonce Tesla již v druhé polovině letošního roku profitabilní. Leccos nasvědčují i výsledky, které během včerejšího dne firma zveřejnila.

První letošní čtvrtletí zakončila Tesla s příjmy 3,4 miliardy dolarů, což je o pětinu více než ve stejném období minulý rok, ale zároveň s historicky nejvyšší ztrátou ve výši 710 milionů dolarů. Důvodem ztráty je stále nedostatečně rychlá produkce nových modelů, čímž Tesla ztrácí až 22 tisíc dolarů na každém vyrobeném kusu. Musk ale tvrdí, že už v průběhu června jeho firma splní cíl výroby 5 000 kusů Modelu 3 týdně a pomůže si tak k možné profitabilitě ve třetím a čtvrtém kvartálu.

paypal2

Přečtěte si takéPayPal začíná od dnešního dne plně fungovat v češtiněPayPal začíná od dnešního dne plně fungovat v češtině

To ale není zdaleka vše, o čem se Musk v pravidelném reportu zmínil. Už na začátku roku 2020 má totiž Tesla začít s výrobou nového Modelu Y, o kterém toho prozatím moc nepadlo, kromě toho, že měl jít do produkce již v listopadu příštího roku. Dle Muska půjde o „revoluční výrobu“, čímž pravděpodobně myslí, že se Tesla již poučí z aktuálních produkčních chyb, odbourá závislost na nových, nevyzkoušených a automatizovaných technologiích a zapojí více lidských pracovníků.

spacexmars18-e1475017082531

CEO Tesly Elon Musk

O něco zajímavější jsou ale plány Tesly na spuštění vlastní platformy pro sdílení vozidel, konkrétně pak elektromobilů Tesla s plným Autopilotem. Podobně jako si je dnes možné přes aplikaci zavolat například běžné taxi nebo Uber, si půjde zavolat i samořiditelný vůz, který vás doveze z bodu A do B bez jakéhokoliv lidského zásahu.

Zde už je Tesla opatrnější

A i když je aktuálně Autopilot Tesly na vysoké úrovni, stále není v takové fázi, která by umožňovala autonomní řízení čtvrtého a pátého stupně, tedy bez jakéhokoliv nutného zásahu člověka v průběhu celé trasy. Limitací pro rozvoj takového systému je zároveň legislativa, která Teslu i jiné značky v tomto ohledu mírně brzdí. I tak má být Tesla pro plný samořiditelný mód připravena již ke konci příštího roku.

tesla_082117_1x

Dle analytika Gene Mustera je zhruba 50% šance, že Tesla bude mít platformu pro sdílení aut k dispozici zhruba v roce 2023. Přinést by jí pak mohla přibližně tři až šest miliard dolarů v ročních příjmech.

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym