WeWork v Praze na Národní třídě vybuduje pětipatrový coworking pro více než tisíc lidí. Otevřít chce na jaře

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

WeWork za pár měsíců otevře vlastní kampus v Praze

0Zobrazit komentáře

Praha má mnoho přívlastků a zanedlouho by mohla získat další, protože se stává městem coworkingů. Sdílené prostory rostou v hlavním městě jako houby po dešti a už v příštím roce se v Praze objeví i ten vůbec největší hráč. Mnohamiliardový coworkingový startup WeWork oficiálně oznámil, že chce svůj pětipatrový kampus pro více než tisíc lidí otevřít na jaře.

O tom, že se WeWork chystá do Prahy, jsme již informovali v první polovině září. Všechny strany v té době ještě nechtěly příliš prozradit, ale nyní je již vše definitivně hotové, jak pro CzechCrunch prozradil generální manažer WeWorku pro střední Evropu Mikhail Knopolev. Jeho firma postaví svou první pobočku v České republice na pražské Národní třídě, kde obsadí hned pět pater v novém komplexu Drn.

WeWork je sice se svou valuací pohybující se kolem 35 miliard dolarů a působností ve více než 80 městech po celém světě tou nejtěžší vahou v oboru, ale přesto ho nečeká v Praze nic jednoduchého. V Česku již úspěšně fungují rovněž velcí hráči jako Impact Hub nebo HubHub a také mnoho menších coworků, které se těší značné oblibě.

WeWork_Mikhail Konoplev

Mikhail Knopolev, generální manažer WeWorku pro střední Evropu

WeWork se ale podle Knopoleva konkurence nebojí. Jiné coworkingové prostory totiž ani příliš neřeší, chce se soustředit zejména na budování své rozmanité komunity, která má po celém světě přes 280 tisíc členů, a pražská pobočka ji má rozšířit již na jaře příštího roku o další více než tisícovku. O plánech a o tom, co vlastně mohou čeští freelanceři a startupisté od WeWorku čekat, jsme se bavili právě s Mikhailem Knopolevem.

WeWork funguje už ve více než 80 městech napříč 30 zeměmi. Proč jste jako další zastávku zvolili Prahu?

Rozšíření do Prahy pro nás byla logická volba. Jak začínáme působit ve střední Evropě, tak jsme měli od našich současných členů zpětnou vazbu, že by chtěli také do Prahy. Tím pádem víme, že tam naše komunita skvěle zapadne. Po našem nedávném vstupu do Varšavy jsme nadšení, že přicházíme také do Prahy, protože to je město s bohatou historií, kulturou a inovacemi.

V Česku jsou coworkingové prostory velmi populární, a to nejen v Praze. Jak český trh hodnotíte?

Česká republika je domovem inovativních lidí a mnoha úspěšných firem. Zároveň tu začíná spoustu podnikatelů a inženýrů, kteří pracují pro nadnárodní firmy po celém světě. Proto víme, že je to z našeho pohledu excelentní trh, který chceme představit naší neustále rostoucí komunitě, která má nyní 268 tisíc členů.

V Česku fungují velcí hráči jako Impact Hub nebo HubHub a zároveň desítky menších coworků, které jsou ale rovněž populární. Jak se na tuhle celkem těžkou konkurenci v Praze díváte?

Ostatní coworkingové prostory příliš neřešíme jako konkurenci, přemýšlíme hlavně o práci jako takové. Mění se to, jak lidé pracují, chtějí mít flexibilnější život, a fakt, že jim to jejich vlastní firmy umožňují, potvrzuje smysl toho, co děláme. WeWork je globální komunita, která propojuje jednotlivé členy, kteří pak spolu sdílejí cenné rady, navzájem využívají své schopnosti a dělají spolu byznys. Polovina našich členů spolu podniká a více než 70 procent našich členů spolu nějakým způsobem spolupracuje. V každém městě, do kterého vstoupíme, naše komunita vzkvétá, a nepochybuji, že to tak bude i v Praze.

wework-amsterdam

WeWork v Amsterdamu

Co chce vlastně WeWork přinést na český trh? Můžeme očekávat něco nového oproti tomu, co dělají v oblasti coworků současné firmy?

WeWork je globální firma s lokálním manuálem. V Praze chceme našim členům nabídnout ty nejlepší lokální služby a programy, proto je připravuje náš lokální tým. Zároveň při jejich tvorbě využijeme to, co jsme se naučili ve více než 280 pobočkám po celém světě. Naši členové díky rozšíření WeWorku do Česka dostanou možnost působit v nové zemi a zároveň přístup k širší skupině lidí z různých oblastí, s nimiž mohou sdílet své podnikatelské nápady a zlepšovat vlastní dovednosti.

Průzkumy zároveň ukazují, že ekonomika WeWorku vytváří v nových městech, do kterých vstoupí, zhruba dvojnásobný ekonomický multiplikátor, což znamená, že na každých 10 tisíc svých členů WeWork vytvoří dalších 10 tisíc pracovních míst, a to prostřednictvím souvisejících a nepřímých investic. Tím v tvorbě nových pozic předhání rychle rostoucí obory, jako je poradenství v oblasti řízení, právní služby nebo makléřství.

starbucks-reserve-praha31

Přečtěte si takéPodívejte se do první kavárny Starbucks Reserve v Česku, která nabídne bar s prémiovou kávouPodívejte se do první kavárny Starbucks Reserve v Česku, která nabídne bar s prémiovou kávou

Kdo je cílová skupina, jíž chce WeWork oslovovat? Je to pořád hlavně o freelancerech a malých firmách a startupech?

Když jsme začínali, naši základnu tvořily hlavně technologické firmy. Jak jsme rostli, tak je dnes náš členský ekosystém neuvěřitelně rozmanitý. Přitahujeme firmy všech velikostí ze všech oblastí. Přivítáme všechny od umělců a designérů na volné noze přes vývojáře aplikací až po velké korporace, zkrátka kohokoliv, kdo chce dělat na své životní práci.

Například Microsoft a další velké firmy už dnes stále častěji coworkingy částečně využívají. Vidíte v chování velkých korporací významnější změnu tímto směrem?

Rozhodně. Jedním z hnacích motorů naší mezinárodní expanze vlastně byly speciální nabídky právě pro velké firmy a nástroje, které jsme pro ně vytvořili. V rámci naší členské báze tak neustále vidíme růst firem. Korporace milují naší flexibilitu, to, že jsme nákladově úsporní, a také že jim dáváme přístup k naší kreativní komunitě. Velké firmy chtějí být stále více jako startupy a startupy chtějí vyrůst ve velké firmy. Naše komunita je unikátní, protože tyto dva světy propojuje a vytváří nové příležitosti.

wework-berlin

WeWork v Berlíně

V Praze vyroste první kampus WeWorku na Národní třídě v kancelářském objektu Drn. Jak velký bude a kdy chcete začít stavět?

Vždycky hledáme budovy, které jsou jednoduše dostupné, mají skvělé napojení na veřejnou dopravu a jsou nějakým způsobem prospěšné pro naše členy. Proto jsme si v Praze vybrali komplex Drn na Národní třídě, který je v srdci města a těsně vedle zastávky metra. Vybudujeme v něm pětipatrový WeWork, v němž chceme přivítat více než 1 tisíc členů.

Spolupracujete při tom s českými architekty nebo jinými českými firmami?

Máme úžasný interní multifunkční designový tým, který bude pracovat i na této budově, ale často spolupracuje s lokálními poradci, designéry a umělci. Jakmile zahájíme stavbu, rádi se podělíme o to, s kým na ní spolupracujeme.

Kolik vás bude pražská pobočka stát peněz? Loni WeWork oznámil ztrátu ve výši 996 milionů dolarů. Je to právě kvůli tomu, jak rychle rostete po celém světě?

Já se nyní soustředím na start v Praze a budování zdejší komunity, komentovat finanční stránku věci nemohu. Mohu říct jen to, že napříč Evropou máme neuvěřitelně živé komunity a že ve všech lokalitách naše pobočky do 18 měsíců od otevření dozrály, co se týče budování komunity a obsazenosti. Neočekáváme, že by to mělo být v Praze jiné.

Máte už představu, kdy by se mohl pražský WeWork otevřít?

Otevření plánujeme na jaře příštího roku.

Jaké mohou potenciální zájemci o místo ve WeWorku očekávat ceny?

Cenovou politiku jsme prozatím nenastavili. Budeme nabízet hot desky, vlastní stoly a soukromé kanceláře. Podle toho, jak je daná firma velká, si bude moci z těchto možností vybrat.

wework-paris

Jeden WeWork kampusů v Paříži

HubHub v Praze nedávno otevřel svou pražskou pobočku Na Příkopech a měl vyprodanou kapacitu prakticky ještě předtím než oficiálně otevřel. Jaké máte v Praze očekávání vy?

Už teď registrujeme významný zájem od potenciálních členů z různých oblastí, mezi nimiž jsou i velké korporace, jež by rády využily právě výhod naší nové pobočky a globální flexibility, kterou WeWork nabízí.

Po polské Varšavě bude Praha teprve vaší druhou destinací v regionu střední a východní Evropy. Jak se na tento region díváte, vidíte tu další potenciál růstu třeba i v dalších městech?

Střední Evropa je skutečně centrálním bodem na mapě, co se týče přepravy a obchodních příležitostí. V tomto regionu se nachází několik nejlepších měst na světě a my sem chceme proniknout mnohem hlouběji a vytvořit i tady naší komunitu. Když se podíváte například na severní Evropu, tam se zatím rozpínáme jen z hlavních měst. V Německu jsme už v Berlíně, Frankfurtu, Mnichově a Hamburku a není důvod, proč bychom to nemohli udělat stejně v rámci střední Evropy.

Jaký je váš pohled na to, jak se bude v následujících deseti letech vyvíjet práce a jakou roli v tom budou hrát coworky jako WeWork?

To, jak lidé žijí, pracují a baví se, se mění. Stále více lidí, a to napříč generacemi a regiony, chce mít ve svých životech větší smysl, chtějí více spolupracovat a chtějí být flexibilnější. I tradiční velké firmy to začnou v budoucnu více uznávat a budou měnit svá pracovní prostředí a služby, aby odpovídaly zaměstnancům příští generace. Ve WeWorku to již pozorujeme a velké firmy už dnes tvoří téměř čtvrtinu naší členské základny, a to číslo stále roste.

wework-1

Hlavní sídlo WeWorku v New Yorku

Foto: WeWork, Sebre

Diskuze (0)

Novinka

Anonym