Český vyhledávač nábytku Favi s miliony od Pale Fire Capital vstupuje do Maďarska

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

favi-zajic-hejl2

Foto: Favi

Radomír Hejl a Jan Zajíc, spoluzakladatelé Favi

0Zobrazit komentáře

Po Slovensku, Rumunsku a Polsku se český vyhledávač nábytku Favi, za kterým stojí Jan Zajíc a Radomír Hejl, chystá do páté země. Na jednom místě bude ukazovat nábytek a bytové doplňky z různých e-shopů také v Maďarsku. V České republice portál zařazeným obchodům zprostředkuje tržby přesahující 2 miliardy korun ročně.

Favi funguje od roku 2015. V Česku dnes spolupracuje s více než 600 e-shopy a kamennými obchody a loni se rozšířilo také na Slovensko, do Rumunska a Polska. S rozvojem projektu v Česku a první expanzí pomohly také miliony korun od české investiční skupiny Pale Fire Capital, která do Favi poprvé investovala v roce 2016.

V loňském roce investiční skupina internetových podnikatelů Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého dokoupila další podíl a nyní drží v českém online vyhledávači nábytku nadpoloviční většinu. Favi sice na dotaz CzechCrunche odmítlo prozradit, kolik celkem od Pale Fire Capital získalo, ale podle našich odhadů by se mělo jednat o investici v řádu jednotek, maximálně nižších desítek milionů korun.

favi-web

Novou expanzi do Maďarska už ale prý Favi financuje z vlastních zdrojů. Na Slovensku, v Rumunsku a Polsku jeho vyhledávač navštíví každý den desítky tisíc uživatelů a podobně rychlý růst chce zopakovat také v Maďarsku. „Po pár týdnech od spuštění pilotního provozu jsme na Favi.hu zařadili více než 300 000 produktů od téměř 50 partnerských obchodů. Rádi bychom tato čísla během následujících týdnů zněkolikanásobili a přinesli i na maďarský trh nejširší nabídku nábytku a dekorací na jednom místě,“ říká Radomír Hejl, spoluzakladatel FAVI.

michalillich

Přečtěte si takéČeský startup Zuri Michala Illicha získal 600 tisíc eur od Pale Fire Capital na vývoj bezpilotního letadlaČeský startup Zuri Michala Illicha získal 600 tisíc eur od Pale Fire Capital na vývoj bezpilotního letadla

V Česku letos Favi odhaduje zprostředkované tržby u zařazených obchodů na více než 2 miliardy korun. V příštím roce plánuje český vyhledávač udržet současný růst o více než 100 procent a tržby by tak měly atakovat 4 miliardy korun. Slovenské Favi má být zatím zhruba třetinové a u zbylých tří zemí prozatím nechce firma výsledky odhadovat, protože je prý příliš brzy. Celkově by se nicméně mohlo Favi v příštím roce v celkových zprostředkovaných tržbách pohybovat až kolem 6 miliard korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym