Miliardář Daniel Křetínský kupuje téměř poloviční podíl ve firmě, která ovládá francouzský deník Le Monde

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kretinsky

Foto: EPH

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský nikterak nepolevuje ve svých mediálních nákupech. Po pár týdnech spekulací se definitivně dohodl na získání významného vlivu v jednom z nejuznávanějších světových deníků. Od bankéře Matthieu Pigasseho odkoupil Křetínský 49procentní podíl ve firmě, která ovládá tradiční francouzský deník Le Monde. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Pro Daniela Křetínského se ve Francii nejedná o první mediální nákup. Nejprve letos od francouzské skupiny Lagardère odkoupil několik rádií včetně Evropy 2 a Frekvence 1 a brzy měl se stejnou skupinou uzavřít také nákup magazínu Elle a několika dalších časopisů, přičemž mu od letoška patří také francouzský týdeník Marianne. Křetínský nákupy provádí se svou skupinou Czech Media Invest, pod kterou patří také největší český mediální dům Czech News Center, vydávající například deník Blesk.

Nově do portfolia Czech Media Invest spadne také renomovaný francouzský deník Le Monde. Jak prozradil sám list na svém webu, Daniel Křetínský získá 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde, který spoluvlastní Matthieu Pigasse a Xavier Niel a společně list Le Monde ovládají. Samotný obchod se podle Pigasse, který Křetínskému přenechává téměř polovinu firmy, uskutečnil již před několika dny, ale výši transakce ani jedna strana neprozradila.

newspapers

Francouzský Le Monde patří mezi nejuznávanější deníky na světě

Podle francouzského deníku Libération přitom padesátiletý investiční bankéř Matthieu Pigasse nejprve zvažoval, že by Křetínskému a jeho stále rostoucí mediální skupině prodal rovnou většinový podíl. Z toho nakonec vycouval, zřejmě i kvůli tomu, že taková spekulace vyvolala ve Francii velkou odezvu. Ostatně sám ministr kultury Franck Riester pro rozhlasovou stanici France Inter uvedl, že zahraniční vlastníci velkých a důležitých francouzských médií, jako je právě Le Monde, mohou představovat potenciální riziko.

emusk

Přečtěte si takéTesla zažila své nejlepší čtvrtletí v historii. S tržbami přes 6,5 miliardy dolarů skončila v ziskuTesla zažila své nejlepší čtvrtletí v historii. S tržbami přes 6,5 miliardy dolarů skončila v zisku

Křetínského Czech Media Invest ovšem ve svém vstupu do tradičního francouzského listu problém nevidí. Jak uvedl pro ČTK člen představenstva CMI Daniel Častvaj, dějí se podobné obchody také v mnoha dalších evropských zemí, byť rozumí tomu, že pro Francouze je taková situace novinkou.

Situace je každopádně taková, že Daniel Křetínský je nově menšinovým akcionářem a nad deníkem v žádném případně nezíská kontrolu, jak Pigasse ujistil redaktory a další zaměstnance Le Monde. Holding Le Nouveau Monde, v němž Křetínský téměř poloviční podíl nakoupil, drží 75 procent akcií vydavatelství deníku. Zbylých 15 procent patří vydavateli španělského deníku El País, skupině Prisa. Veškeré další majetkové změny budou případně konzultovány se všemi akcionáři a také redaktory a zaměstnanci deníku, přičemž všechny strany budou mít právo veta.

lemonde-web

Webové vydání deníku Le Monde

Mediální nákupy nicméně nejsou to jediné, čím se v posledních týdnech pátý nejbohatší Čech zabývá. Spolu s Patrikem Tkáčem již dvakrát koupil podíl v německé firmě provozující síť obchodů Marko a je možné, že v ní bude svůj vliv nadále navyšovat.

Foto: Juanedc

Diskuze (0)

Novinka

Anonym