Křetínský a Tkáč kupují za miliardy korun podíl ve firmě provozující síť českých obchodů Makro

kretinsky

Foto: EPH

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Miliardářské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, které stojí za investiční společností EP Global Commerce (EPGC), se pouští do dalšího obchodu v řádu miliard korun. Od firmy Haniel Finance Deutschland, spadající pod Franz Haniel & Cie, odkupují 7,3% podíl s opcí na dalších 15,2 procenta v Metro AG, které v Česku provozuje síť obchodů Makro.

V Česku Makro provozuje třináct obchodních center, které za rok 2015, kdy byly publikovány poslední finanční výsledky, vygenerovaly v příjmech 28 miliard korun s čistým ziskem 1,3 miliardy. Metro AG celkově funguje v 27 zemích, kde má přes 100 tisíc zaměstnanců a 760 prodejen. Mimo Makra provozuje například také síť německých obchodů Real. Celkově má pak Metro AG zhruba 21 milionů zákazníků.

Hodnota celého Metro AG se dle serveru E15.cz pohybuje na hranici 8,2 miliardy eur, respektive 211 miliard korun. Na samotné burze má původem německá firma hodnotu zhruba 4,14 miliardy eur. Cena transakce oznámena nebyla, ale z výše uvedených čísel vyplývá, že se pohybovala v řádu miliard, respektive desítek miliard korun. I proto si česká investiční skupina EPGC vyžádala opci, tedy možnost dodatečného odkupu zbývajících akcií, které Haniel vlastní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedna z českých poboček velkoobchodů Makro

Pro E15 dále Daniel Křetínský dodal, že nevylučuje ani případnou akvizici podílů od dalších akcionářů společnosti. Křetínský vlastní v EPGC 53% podíl, Patrik Tkáč poté zbývajících 47 procent. Celá transakce bude čekat ještě souhlas antimonopolních orgánů a také dozorčí rady prodávající skupiny – Haniel.

Foto: EPH

Diskuze (0)

Novinka

Anonym