Na CEEGA Awards uspěly čtyři české hry v čele s Kingdom Come a Beat Saberem

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

beatgames
0Zobrazit komentáře

Konkurence v herním světě je obrovská a prosadit se proti největším a nejsilnějším vývojářským firmám není snadné. Přesto občas do povědomí celého herního světa pronikne zajímavý titul z Česka, Polska a dalších menších zemí, na což chtějí upozornit i letos poprvé rozdávané CEEGA Awards. Mezi nejlepšími hrami ze střední a východní Evropy zabodovaly hned čtyři české projekty.

CEEGA, tedy Central and Eastern Europe Games Awards, se letos rozdávaly vůbec poprvé. Organizátoři z herních asociací z celkem 16 zemí regionu CEE k tomu využili velkou herní konferenci v polské Poznani a soutěžilo se v osmi kategoriích. Podle organizátorů se v regionu nachází více než 1 000 herních vývojářských studií, přičemž mezi několika málo nominovanými projekty se objevili i čeští zástupci.

kingdomcome

Kingdom Come: Deliverance

Warhorse Studios soutěžilo se svým globálně úspěšným konzolovým titulem Kingdom Come: Deliverance, československý tým Beat Games (na úvodní fotce) se svou neméně populární VR hrou Beat Saber a i bez verze pro konzole svým provedením oslnila hra Chuchel od Amanita Design. Patrně nejméně známý český počin, který se na CEEGA objevil, byl Attentat 1942, který původně vznikl jako univerzitní výukový projekt.

prusa

Přečtěte si takéPrusa Research Josefa Průši se stal nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední EvropěPrusa Research Josefa Průši se stal nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě

Všechny české hry každopádně v různých kategoriích zabodovaly a česká herní studia si nakonec odnesla polovinu všech cen. Za umělecké provedení získal první cenu Chuchel, za technologii Beat Saber, za epickou výpravu Kingdom Come: Deliverance a jako nejlepší „skrytý poklad“ právě méně známý Attentat 1942.

Byť byly Chuchel a pokračování Kingdom Come nominovány také na celkově nejlepší hru, nejprestižnější ocenění získala polská strategie Frostpunk od 11 Bit Studios, které si jako jediné odneslo více než jedno ocenění. Vedle celkového vítězství také za design a speciální cenu od čínských expertů.

beatsaber2

Beat Saber

Pro české hry se ale i tak jednalo o velmi úspěšnou premiéru na CEEGA Awards a bude zajímavé sledovat, kdo na ně v příštím roce naváže. Studio Amanita Design už před pár dny oznámilo, že pracuje na svém novém herním projektu, který ponese název Creaks, a má jít vůbec poprvé o jiný žánr než klikací adventura. Právě jimi se české studio proslavilo.

Další rozvoj rozhodně čeká také na Beat Saber, který vzal scénu s hrami ve virtuální realitě skutečně útokem. Už nyní trhá rekordy jak ve stažení, tak v celkových hodnoceních na Steamu a všichni hráči již netrpělivě očekávají, kdy chytlavý Beat Saber dorazí také na PlayStation VR. Stát by se tak mělo ještě do konce tohoto roku. Mezitím Beat Games staví arkádové automaty v Jižní Koreji.

Několik nových herních příběhů chystají pro úspěšné pokračování svého hitu Kingdom Come také Warhorse Studios, kteří se startem prodeje na začátku letošního roku oslavili pokoření hned několika milníků. Tak trochu v pozadí zůstává proti zmíněným třem herním hitům edukativní hra Attentat 1942, která se soustředí na dobu československého protektorátu za vlády Reinharda Heydricha. Vzhledem k tomu, že ji Filozofická fakulta UK, Matematicko-fyzikální fakulta UK a Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR původně vytvářely hlavně pro studijní účel, jde taktéž o vynikající úspěch.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym