Nová elektrická Vespa Elettrica stojí 165 tisíc korun. Do Česka dorazí koncem roku

Filip HouskaFilip Houska

vespaelettrica
0Zobrazit komentáře

Zpráva, na kterou fanoušci ikonických skútrů Vespa téměř dva roky netrpělivě čekali, je tady. Piaggio Group oficiálně spustilo předprodej modelu Vespa Elettrica, nového člena rodiny kultovních jednostopých vozidel z italského města Pontedera, který kopíruje tradiční retro vzhled ve spojení s moderním, elektrickým pohonem.

Předobjednání vůbec první elektrifikované Vespy, kterou kdy Piaggio vyrobilo, probíhá zatím pouze online. V první vlně je zahrnuto 12 evropských zemí, konkrétně Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Velká Británie, Španělsko, Švýcarsko a Maďarsko. Zbytek Evropy včetně Česka a Slovenska by se měl dočkat ještě v průběhu tohoto roku.

campus_quzhou1

Přečtěte si takéStadiony, které imitují sopečné krátery. V Číně roste futuristický sportovní kampusStadiony, které imitují sopečné krátery. V Číně roste futuristický sportovní kampus

Co se týče ceny, Vespa Elettrica je nabízena za 6 390 eur, tedy v přibližné hodnotě, jako jsou nabízeny nejdražší benzínové skútry této značky. Piaggio Group nicméně nabízí i možnost pronájmu za částku 99 eur měsíčně, ve které je zahrnuto servisování, o 12 měsíců prodloužená záruka, pravidelné kontroly baterie a silniční asistence. Do Česka by tedy měla nová Vespa dorazit s cenovkou okolo 165 tisíc korun (podle aktuálního kurzu, ale reálná cena patrně bude ještě o něco vyšší), nicméně není jasné, zdali bude nabízena i zmíněná forma pronájmu.

03-vespa-elettrica

Zákazníkům z prvních podporovaných států by pak skútr měl po objednání a zaplacení zálohy dorazit do prodejen lokálních dealerů. Ti nejrychlejší si jej budou moci vyzvednout již začátkem listopadu, kdy prakticky končí exkluzivní online předprodej. I když se prozatím neví, kdy Vespa Elettrica dorazí na tuzemský trh, Piaggio Group zveřejnilo, u jakého dealera bude k dispozici jako první. Půjde o prodejnu Faber Moto v Brně na ulici Holandská.

Po obsloužení Evropy by se pak nabídka nové Vespy měla rozšířit i do Spojených států a Asie. Tam bude dostupná začátkem příštího roku.

vespaelettrica_4

Stejná Vespa, jen elektrická

Pro laiky vypadá Vespa Elettrica velmi podobně jako její starší sourozenci. Opět je k vidění tradiční přední světlo, které celému stroji, respektive jeho ikonickým křivkám vycházejícím z 50. let minulého století, dominuje. To inovativní (minimálně pro Piaggio Group) se skrývá uvnitř – nová Vespa je vybavena elektrickým motorem. Ten má sice výkon jen okolo 4 kilowattů, nicméně svižnost celého skútru by to nemělo omezovat. Právě naopak. Díky elektrickým součástkám má být Elettrica výrazně rychlejší do kopců a v tomto ohledu s přehledem zastínit klasické 50ccm varianty.

2017-Vespa-Elettrica-Concept3

Na jedno nabití má pak bezemisní a tichá Elettrica dojet přibližně 100 kilometrů. Vzdálenost se však může lišit podle typu cesty a stylu jízdy. Co se týče následného dobíjení, Piaggio Group uvádí, že ke stoprocentnímu nabití mají stačit 4 hodiny.

Ač výrobce neuvedl žádné bližší detaily, Elettrica by v sobě měla mít zahrnuty i specifické technologie a asistenční systémy pro řidiče, díky kterým by se vylepšovala mapová a dopravní data. S největší pravděpodobností však jde o vizi budoucnosti, nicméně zázemí má nejnovější skútr pod touto kultovní značkou připravené.

Foto: Vespa

Diskuze (0)

Novinka

Anonym