Airbnb investuje desítky milionů do startupu, který mění rezidenční byty pro krátkodobé pronájmy

airbnb25
0Zobrazit komentáře

Dnes již miliardový startup Airbnb pro krátkodobé pronájmy dělí širokou veřejnost na dva tábory – jedni ho milují a nedokáží si bez jeho služeb představit cestu kamkoliv, druzí mu naopak v aktuálním nastavení nemohou přijít na jméno. Jedno se ale musí uznat, Airbnb se stalo synonymem pro alternativu bydlení, která během několika let dokázala značně znepříjemnit život mnoha tradičním hráčům.

Airbnb stále svou vinu na snižování kapacit rezidentních budov pro běžné občany a také na zvyšování cen popírá, ale v pozadí se přeci jen snaží vymyslet, jak svůj byznys provozovat ještě efektivněji. Nedávno například americký startup představil plán na výstavbu vlastních domů, které by exkluzivně sloužily pouze pro krátkodobé pronájmy přes Airbnb. Zařadit by se měly k bezmála 5 milionům ubytovacích jednotek po celém světě.

Vše začalo již před zhruba dvěma lety, kdy Airbnb začalo experimentovat s ubytovacími jednotkami v Japonsku, které byly jakýsi test před mnohem větším projektem – prostřednictvím své inovační laboratoře Samara chce designovat a následně i pomoci s výstavbou vlastních domků, sloužících pro krátkodobé ubytování. Součástí by vedle jiných moderních technologií měl být i robotický nábytek, který se dokáže z relativně kompaktního stavu rozložit do plné velikosti, ať už jde o skříně, kuchyňské stoly či postele.

AIRBNB-SAMARA-CZECHCRUNCH

Foto: Airbnb

První návrhy, jak by mohly komplexy v rámci projektu Backyard vypadat

Startup s příjmy přesahujícími 2,5 miliardy dolarů ročně se nicméně nechce zastavit pouze u vlastní výstavby, jelikož ta bude finančně i logisticky mnohem náročnější než využití již stávajících služeb. Magazín The Information v průběhu týdne informoval, že Airbnb plánuje vést investici do startupu Lyric, která dosáhne 75 milionů dolarů.

Lyric může být pro Airbnb do budoucna strategická sázka, jelikož přetváří klasické rezidenční jednotky na ubytovací podobné hotelovému zařízení, které mají sloužit ke krátkodobým pronájmům, a to včetně profesionální správy a podpory. Ne nutně je navíc vždy potřeba nemovitosti nakupovat, Lyric totiž často pouze pronajme několik ubytovacích jednotek nebo celá patra nových budov, celé je vyčistí, vybaví a připraví pro krátkodobé pronájmy jak na Airbnb, tak na konkurenčních službách HomeAway či Booking.

kevin11

Přečtěte si takéSám doma po 28 letech. Google natočil reklamu na svůj Google Assistant s Macaulay Culkinem v hlavní roliSám doma po 28 letech. Google natočil reklamu na svůj Google Assistant s Macaulay Culkinem v hlavní roli

Investicí do startupu by tak Airbnb získalo přístup k exkluzivním právům na již existující podobné jednotky, stejně jako pro chystané projekty. Velmi pravděpodobně by se pak miliardový startup účastnil i dalších investičních kol nebo dokonce „konkurenčního“ rivala zcela pohltil. Množství vlastníků nemovitostí po celém světě, včetně například Prahy, totiž krátkodobé pronájmy, především pak ty přes Airbnb, striktně zakazuje, což zužuje potenciální výběr lokalit, kde může Airbnb službu provozovat a tvoří to pouze další tlak na obě strany, vlastníky i pronajímatele.

lyric

Detail jedné z zbytovacích jednotek startupu Lyric

Sanfranciský Lyric prozatím působí ve 13 amerických městech, za sebou má 15 milionů dolarů z investičního kola v minulém roce a letos začal startup koukat po dalších penězích. Konkrétně mělo jít o 30 milionů dolarů od investorů a další desítky milionů dolarů ve financování od banky, především na pokrytí nákladu pro vybavení jednotlivých ubytovacích jednotek. Není tak jisté, zda investice ve výši 75 milionů dolarů, která není ještě plně uzavřena, již s bankovní podporou počítá či nikoliv.

Zisk se pohybuje kolem 30 procent

Zajímavé je, že letos Lyric během června a července v každém z měsíců dosáhl na příjmy ve výši 1 milionu dolarů. Do konce příštího roku má startup mít pod správou zhruba 1 500 ubytovacích jednotek s celkovými příjmy kolem 51 milionů dolarů. Průměr příjmů na jednu ubytovací jednotku dosahuje 6 933 dolarů za měsíc při nájmu ve výši 2 881 dolarů. Mezi dalšími náklady je samozřejmě poplatek Airbnb či dalším službám, úklid, energie a také daně. Celkově nicméně Lyric počítá s průměrným čistým ziskem kolem 32 procent z příjmů.

To jsou vcelku zajímavá čísla, vezmeme-li v potaz, jak relativně jednoduché je tento byznys replikovat a škálovat. Záleží prakticky pouze na ochotě jednotlivých majitelů nemovitostí a ostatních rezidentů, zda budou s něčím podobným souhlasit. Kritici nicméně příchod samostatných budov, které nabízí pouze pronájmy skrz Airbnb, vítají, protože to nebude zvyšovat tlak na aktuální rezidenty, kteří často utratí za byt nemalé peníze a poté jsou tyranizováni turisty, jež se tam chovají mnohdy nepatřičně.

airbnb22

Spoluzakladatelé miliardového startupu Airbnb, jejichž začátky vedly přes Y Combinator

V rámci Airbnb není nicméně Lyric jediná podobná investice. Nedávno kalifornský startup odkoupil například francouzskou službu Luckey Homes, která funguje podobně, dříve pak například Elliot & Me, která zase podrobně počítá, kolik by si mohli potenciálně majitelé nemovitostí reálně vydělat pronajmutím nemovitosti na Airbnb. Minulý rok zaplatilo Airbnb 200 milionů dolarů za Luxury Retreats, které spravuje síť luxusních vil pro krátkodobé pronájmy, a za 12 milionů dolarů odkoupilo také platební aplikaci Tilt.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym