Tesla v posledním čtvrtletí vyrobila přes 86 tisíc vozů. V roce 2018 jich prodala více než za předchozí 3 roky dohromady

tesla-Model 3 Performance – Red Turn
0Zobrazit komentáře

Kalifornské automobilce Tesla se v minulém roce podařilo překonat i přes několik zakolísání hned několik zásadních milníků, včetně navýšení výroby nového Modelu 3 až na několik tisíc vozů týdně a posunu do černých čísel. I přes profit, který firma zaznamenala po mnoha letech, se ovšem čekalo na finální čísla produkce a prodaných elektromobilů za poslední čtvrtletí.

V tom Tesla dle oficiálních údajů doručila celkem 90 700 elektromobilů, přesněji pak 63 150 Modelů 3, 13 500 Modelů S a 14 050 Modelů X, což představuje 8% nárůst oproti předcházejícímu čtvrtletí. Osmiprocentní nárůst zaznamenal i počet vyrobených elektromobilů, který dosáhl 86 555 kusů, ze kterých bylo 61 396 Modelů 3 a 25 161 kusů Modelů S a X dohromady. Celkově tak Tesla vyráběla i dodávala zhruba 1 tisíc elektromobilů týdně, což je v obou případech nový rekord.

Nutno dodat, že Model 3 se zatím prakticky prodává pouze ve Spojených státech, kde mohli zákazníci čerpat daňové zvýhodnění od státu ve výši 7 500 dolarů. To bylo nicméně začátkem roku poníženo na polovinu, a proto se Tesla rozhodla, že všechny své modely o dva tisíce dolarů pro americké zákazníky zlevní, aby rozdíl zčásti dorovnala. V polovině roku navíc zákazníky čeká další snížení, takže se v následujících čtvrtletích ukáže, zda Tesla i přes ponížení ceny dokáže držet rozumný profit.

tesla-modelc-semi-models-modelx

Tesla Model 3, Model S, Model X a chystaný nákladní automobil Semi

Za celý rok 2018 automobilka prodala celkem 245 240 automobilů, ze kterých více než polovinu tvořil právě Model 3 a zbytek si rozdělily Modely X a S. Celkově tak v loňském roce dokázala doručit více elektromobilů než za předchozí tři roky dohromady (cca 245 tisíc vs. 235 tisíc). Letos navíc Tesla plánuje představení nového Modelu Y, který má být menším crossoverem postaveným na platformě Modelu 3 a tím pádem dostupnějším než vyšší Model X. Mimo to má v produktovém plánu také elektrické nákladní automobily Tesla Semi, zřejmě také vlastní Pickup nebo aktualizovanou verzi supersportovního elektromobilu Roadster, kterým Tesla kdysi začala budovat historii.

Úspěchy Tesly za letošní rok velmi pravděpodobně představují vůbec největší jednoroční růst v historii automobilového průmyslu. Rok jsme začali s plánem výroby 120 tisíc vozidel ročně a skončili na čísle přesahujícím 350 tisíc automobilů za rok, tedy téměř třikrát více. Zároveň je to poprvé za poslední desetiletí, kdy bylo po celý rok americké vozidlo (Model 3) vůbec nejprodávanějším prémiovým automobilem ve Spojených státech,“ komentuje Tesla výsledky ve svém prohlášení za poslední čtvrtletí.

Nejzásadnější období

Letošní rok bude pro automobilku miliardáře Elona Muska vůbec zásadní. Kromě nových modelů a narůstající produkce chce Tesla naplno vstoupit do Evropy, kde postupně rozšiřuje svou síť rychlonabíjecích stanic Supercharger, jež mají pokrýt 100 % území do konce roku, a postupně tedy začíná s prodejem nového Modelu 3 na dalších trzích, včetně Německa, Rakouska, Francie či Nizozemska, což dává šanci na nákup i českým zákazníkům. Ostatně v Česku má Tesla v letošním roce otevřít také první oficiální servisní středisko.

apple-reklama-praha

Přečtěte si takéPodívejte se na novou reklamu na iPhone XR, kterou Apple opět natáčel v PrazePodívejte se na novou reklamu na iPhone XR, kterou Apple opět natáčel v Praze

Zásadní novinky zaznamenala v průběhu loňského roku Tesla také na poli samořídících technologií, se kterými se chce pokusit zažádat o další povolení, minimálně ve Spojených státech, které by umožňovalo plné využití dalších funkcí. I když Musk očekává, že budou automobily Tesly schopny samy řídit již koncem letošního roku, dost pravděpodobně se plné autonomie prozatím nedočkáme.

tesla-modelx

Tesla Model X

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym