Finále Hry o trůny táhne. V Americe ho sledovalo rekordních 17 milionů diváků, v Česku naplnilo multikina

gott

Foto: HBO

Vlevo Kit Harington jako Jon Snow a Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen

0Zobrazit komentáře

Pravděpodobně jste si všimli, zmínky o Hře o trůny jsou prakticky všude kolem nás a je jen málokdo, kdo by neviděl minimálně jednu epizodu nebo alespoň nezavadil o příspěvek na sociální síti nebo marketing, který se jednoho z nejsledovanějších seriálů posledních let týká. S napětím kolem vůbec poslední série, která čítá pouze šest epizod v délkách od 60 do 80 minut, zájem ještě povyrostl a tvorba z produkce HBO začíná znovu trhat rekordy.

Nedělní americkou premiéru sledovalo ohromných 17,4 milionu diváků napříč všemi platformami, které HBO provozuje, tedy na kabelových televizích i streamingových službách HBO Now a HBO GO. Počet sledujících překračující hranici 17 milionů překonal veškeré prozatímní rekordy, které držela minulá série, jež měla premiéru v roce 2017.

Největší streamovací noc

Její úvodní epizodu tehdy sledovalo 16,1 milionu diváků s tím, že závěrečný díl, který zároveň značil dlouhou pauzu mezi dalším pokračováním, sledovalo 16,9 milionu diváků. Jen služba HBO Now od závěru minulé sezóny zaznamenala zhruba 50% nárůst předplatitelů a od premiéry prvního dílu 7. série dokonce téměř dvojnásobný růst (97 %). Nedělní premiéra byla doposud vůbec největší streamovací nocí HBO. Globální čísla prozatím známá nejsou a komentovat výsledky nechce ani české zastoupení HBO, ale i ve zbytku světa se o finálovou řadu populární seriálu očekává velký zájem.

got8

Foto: HBO

Poslední řady Hry o trůny

„Zájem českých diváků o novou řadu seriálu Hra o trůny je obrovský. Evidujeme jednak razantní nárůst počtu předplatitelů našich služeb a také jsme při premiéře naplnili všechna multikina Cinestar po celé České republice, kde se v pondělí večer premiérový díl promítal,“ prozradila pro CzechCrunch Pavla Brožková z HBO s tím, že konkrétní čísla komentovat nemůže.

Podle zákulisních informací nicméně i čeští diváci trhali rekordy ve sledovanosti a pro tuzemské HBO bude nyní důležité si všechny nové předplatitele udržet i nad rámec následujících pěti týdnů, kdy poběží poslední série Hry o trůny. „Připravujeme další novinky a věříme, že nám diváci zachovají svou přízeň,“ dodává Brožková. Lákadlem mají být pro diváky především dvě nové minisérie: Černobyl o jaderné katastrofě na Ukrajině z roku 1986 a adaptace klasického satirického románu Josepha Hellera Hlava XXII s Georgem Clooneym v hlavní roli.

stratolaunch_first_flight1

Přečtěte si takéNejvětší letadlo současnosti poprvé letělo. Stratolaunch s ním bude vynášet rakety do vesmíruNejvětší letadlo současnosti poprvé letělo. Stratolaunch s ním bude vynášet rakety do vesmíru

Ale zpět ke Hře o trůny. Na prémiových kabelových televizích sledovalo během nedělní premiéry úvodní díl osmé série celkem 11,8 milionu diváků, což bylo o 300 tisíc méně než u posledního dílu předchozí série, což však HBO přisuzuje svému sporu s providerem Dish, který přestal HBO svým zákazníkům před několika měsíci poskytovat. To vše jsou navíc pouze americká čísla za nedělní premiéru, do které se logicky nepočítalo pondělní uvedení na evropském trhu, včetně České republiky, kde se první díl odvysílal oficiálně až v pondělí večer. Prostřednictvím HBO GO k němu ovšem měli fanoušci přístup už od 3. hodiny ranní, kdy běžela premiéra za oceánem.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-1

Foto: HBO

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a Jon Snow (Kit Harington) z Hry o trůny

Jen pro porovnání, díly v první sérii z roku 2011 v průměru vidělo v globálním měřítku 9,3 milionu diváků, třetí série z roku 2013 už měla průměr 14,4 milionu a průměr za šestou sérii vysílanou v roce 2016 dosáhl dokonce 25,7 milionu diváků. Předposlední série z předloňska pak dosahovala průměru 32,8 milionu diváků a očekává se, že poslední sezóna se přiblíží hranici 40 milionů, což by byl pro HBO velký úspěch, vzhledem k tomu, kolik stála produkce poslední sezóny.

Za jeden díl totiž HBO zaplatilo celých 15 milionů dolarů, tedy přibližně 340 milionů korun. Velkou část v produkci spolklo především zpracování draků Daenerys, ale také zvýšený honorář jednotlivých herců a hereček. Ti hlavní si přišli až na půl milionu dolarů za epizodu, což je dvojnásobek toho, co pobírali poslední roky. Ze seriálu je tak aktuálně absolutní fenomén a pouhých pět týdnů nás dělí od finále, ve kterém se schyluje k velké bitvě, jež rozhodně o všem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym