Šéf Rohlik.cz Tomáš Čupr vyprodal dluhopisy za 777 milionů korun. Nově je lze obchodovat na burze

Tomáš Čupr, zakladatel a šéf Rohlik.cz

0Zobrazit komentáře

Když se koncem letošního ledna dostala na světlo světa informace ohledně prodeje dluhopisů internetového podnikatele Tomáše Čupra, který díky nim chtěl získat až 777 milionů korun, vyvolalo to mezi lidmi smíšené reakce, ve kterých se objevovalo nadšení i pochyby o výši částky. Čupr chtěl peníze využít na doplacení další části podílu ve svém online supermarketu Rohlik.cz a tím tak zvýšit svůj vliv, investorům navíc nabízel velmi slušné podmínky splacení.

Uplynul sotva týden od původního oznámení a Čupr již hlásil prodej dluhopisů za ohromnou půl miliardu korun, díky čemuž mohl doplatit část dalšího podílu a posunout tak své vlastnictví Rohlíku na téměř 75 procent. Minimální investice do dluhopisů v té době byla 3 miliony korun a čekalo se na schválení prospektu Českou národní bankou, která by umožňovala nákup i menším investorům již od 10 tisíc korun přímo na burze.

Nějakou dobu se nic nedělo a až nyní vydala pražská Burza cenných papírů informaci o tom, že od dnešního dne bude možné dluhopisy s označením ROHLIK FIN.6,60/23 nakupovat veřejně, a to s již dříve stanoveným ročním výnosem ve výši 6,6 % a splatností do konce ledna 2023. Výběr prostředků probíhá přes společnost Rohlik.cz Finance a.s., kterou vlastní přímo Tomáš Čupr. Ten navíc splacení garantuje zástavou svého podílu v Rohlik.cz, aby se neopakovala podobná situace jako s problémovým Zootem.

rohlikweb

Půl miliardy korun se sice v dluhopisech vyprodalo už během prvního týdne, ale nebylo jasné, kolik reálně po zalistování na burzu ještě zbývá. Tomáš Čupr nyní pro CzechCrunch potvrdil, že je již kompletně vyprodáno a další dluhopisy aktuálně dostupné nejsou. „I tak vstup na burzu zaručuje kredibilitu a možnost likvidity pro investory, kteří si již bondy koupili,“ doplnil Čupr.

I přesto, že je již vyprodáno, má ještě zakladatel Slevomatu či Dáme jídlo možnost navýšit emisi z původních 777 milionů korun až na 1 165 500 000 korun. Prozatím to však dle svých slov neplánuje. O dluhopisy Rohlíku projevilo zájem či rovnou investovalo množství známých osobností mezi českými podnikateli. Dle Twitteru a LinkedInu to byli namátkou například zakladatel startupu Zuri Michal Illich, Michal Bláha stojící za Hlídačem státu nebo Jakub Nešetřil, zakladatel startupu Apiary, či Marek Rosa ze startupu GoodAI a herního studia Keen Software House.

pepsico-sodastream

Přečtěte si takéPepsi ukázala plody akvizice SodaStreamu. Nový automat šetří plasty a čepuje nápoje do vlastních lahvíPepsi ukázala plody akvizice SodaStreamu. Nový automat šetří plasty a čepuje nápoje do vlastních lahví

Větší investoři ale nejsou jediní, kdo se měli možnost zúčastnit nákupu dluhopisů. Během března oznámil Tomáš Čupr také výhodný program pro stávající zaměstnance jeho online supermarketu, jež jim nabízí možnost nakoupit podíl a kdykoliv ho poté odprodat nebo si nechat vyplácet poměrnou část možného zisku. Nakupovat mohou od 25 tisíc až do 5 milionů korun, to vše za předem daných a výhodných podmínek.

Ruku v ruce to jde s letošním plánovaným ziskem kolem 140 milionů korun při pětimiliardovém obratu, kterého chce Rohlík dosáhnout. Čupr chce další získané prostředky využít také na expanzi do zahraničí. Postupně zahájil kroky k plnému vstupu na maďarský trh, kde se bude obdoba české služby jmenovat Kifli.hu (maďarsky rohlík).

cuprvan

Na tamní expanzi má dohlížet nová posila v představenstvu Rohlíku, Martin Dlouhý, který dříve působil na vedoucích pozicích v Tescu, českém a slovenském McDonald’s či v síti obchodů Makro. Rohlík navíc nedávno zahájil spolupráci se známým kuchařem a šéfem Pražského kulinářského institutu Romanem Vaňkem a začal doručovat spolu se Škodovkou nákupy do kufrů aut.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym