IKEA chystá rostlinnou zmrzlinu a burger. Testuje i veganskou verzi populárních masových koulí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ikea-cerny-most-praha2

Foto: Arch.Design

IKEA Černý Most

0Zobrazit komentáře

Do obchodních domů IKEA se chodí zejména za nábytkem a bytovými doplňky, nicméně největší prodejce nábytku na světě se dlouhodobě zaměřuje také na další služby. Zákazníci mají návštěvu jeho obchodů spojenou mimo jiné i s konzumací švédských specialit a některé potraviny, které u nás často jinde nekoupíte, IKEA i sama prodává. A podobně jako v jiných oblastech i tady reaguje na nejnovější trendy.

Švédský nábytkářský gigant chce mimo jiné své zákazníky inspirovat k udržitelnějšímu a zdravějšímu stylu života. Proto vytvořil speciální mobilní aplikaci a týká se to také jídla. Ve svých bistrech a restauracích IKEA ročně obslouží jen v Česku 5,3 milionu zákazníků, a tak mohou mít její kroky reálný vliv.

V loňském roce populární prodejce, který má v Česku dva velké obchodní domy v Praze (a jeden pop-up v centru zavírá) a po jednom v Brně a Ostravě, představil vegetariánskou verzi svého hot dogu a od dubna si ho pak zákazníci mohou koupit domů i v mražené podobě. Jedno téměř půlkilové balení rostlinného hot dogu s názvem Korvmoj vyjde na 75 korun.

Hot dog jako zelenina

Sama IKEA píše, že „zeleninový hot dog by měl chutnat přesně jako zelenina“, protože nic jiného než zeleninu ani neobsahuje. Oproti klasickému párku má rostlinná varianta méně tuku i kalorií a skládá se z kousků kapusty, čočky, quinoy, cibule a mrkve. Jelikož neobsahuje žádné přísady živočišného původu, ocení ho vegetariáni i vegani.

Udržitelná varianta hot dogu má navíc pro švédskou firmu i vyšší symboliku, jelikož hot dogy ve svých obchodech prodává už do roku 1980. Tehdy ho začal Ingvar Kamprad, zakladatel značky IKEA, prodávat za 5 švédských korun, což bylo o polovinu méně, než kolik stál hot dog u švédské konkurence, a dnes je paradoxně právě IKEA jedním z největších prodejců hot dogů – ročně jich prodá přes 100 milionů.

vegetarian-hot-dog-ikea2

Vegetariánský hot dog od IKEA

„Snažíme se nabízet zákazníkům zdravější a k planetě šetrnější varianty jídel. V roce 2015 jsme do nabídky zařadili vegetariánské kuličky, loni jsme představili vegetariánskou verzi hot dogu a v tomto směru hodláme pokračovat. Od června budeme nabízet zákazníkům veganskou točenou zmrzlinu, v létě přibude do nabídky rostlinný burger pro děti,“ prozrazuje pro CzechCrunch Soňa Knaiflová, Country IKEA Food Manager.

Gustafson-Porter-Bowman-eiffel-tower4

Přečtěte si takéProstory kolem Eiffelovy věže se do roku 2024 promění ve vůbec největší zahradu v PařížiProstory kolem Eiffelovy věže se do roku 2024 promění ve vůbec největší zahradu v Paříži

Nejprve se zastavme u veganské točené zmrzliny. IKEA již nyní ve svých bistrech nabízí populární točené zmrzliny s mléčným základem, ale nová varianta bude opět udržitelnější a osloví vegetariány i vegany. Potravinoví inženýři v laboratořích testovali různé varianty zmrzliny založené na ovsu, sóje či ovoci a již brzy ji budou moci ochutnat i zákazníci.

plant-base-ice-cream-ikea

Veganská zmrzlina od IKEA

Velké změny se pak mají dotknout i masových kuliček, které patří v nabídce žlutomodrých restaurací k těm vůbec nejznámějším a nejvyhledávanějším pokrmům. „V tuto chvíli probíhá testování veganských masových kuliček mezi zákazníky na několika trzích, mezi které Česká republika nepatří. Čekáme na výsledky tohoto testování, a poté budeme moci zákazníkům nabídnout více informací, zda se veganské kuličky objeví i v českých obchodních domech IKEA,“ doplňuje Soňa Knaiflová.

Od příštího roku bez jednorázových plastů

Veganské masové kuličky jsou výsledkem postupného rozšiřování nabídky nad rámec tradičního masa. Nejprve IKEA v roce 2015 nabídla vegetariánské a kuřecí koule a loni představila také alternativu s lososem či treskou. Nyní pracuje na úplně nových kuličkách, které jsou místo masa vyrobené z rostlinných proteinů. Na tradičních švédských koulích si tak zřejmě již brzy budou moci opět pochutnat i vegani.

Udržitelný způsob fungování, které je šetrnější k životnímu prostředí, IKEA demonstruje také prostřednictvím svého plastového sortimentu a doplňků, které postupně vyřazuje z nabídky. „Od srpna přestaneme v restauracích a bistrech používat jednorázové plastové jednorázové talíře, kelímky, příbory a další potřeby a místo toho budeme nabízet recyklovatelnou rozložitelnou variantu. Od 1. ledna 2020 pak vymizí z celého našeho sortimentu jednorázové plastové výrobky,“ dodává Soňa Knaiflová.

meat-balls-ikea

Foto: IKEA

IKEA má několik masových i nemasových variant svých populárních kuliček

vegan-meat-balls-ikea

Veganské masové kuličky od IKEA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym