V Latinské Americe vyroste díky 3D tisku za 24 hodin nová obytná čtvrť. Má pomoci i lidem bez domova

fuseproject-3Dprint1
0Zobrazit komentáře

Technologie 3D tisku je velkým tématem v nejrůznějších vědních oborech. Ať už se jedná o dobývání vesmíru, medicínu či stavebnictví, zde všude má 3D tisk nakročeno k slibné budoucnosti. Jak důležitý by mohl být 3D tisk i pro zlepšování života celé řady osob na naší planetě, dokazuje nejnovější projekt švýcarského designéra a zakladatele společnosti Fuseproject Yvese Béhara.

Béhar se se svým týmem chystá postavit jednomu z nejproblematičtějších sociálních témat dnešní doby, kterým je globální problematika bezdomovectví. S ním chce bojovat pomocí jednoduchých tištěných domů, které lze postavit během 24 hodin a které budou svým obyvatelům poskytovat dostatečnou ochranu před environmentálními vlivy i fyzickým nebezpečím.

Cílem projektu, který zaštítila nezisková organizace New Story, je vybudovat malou čtvrť tištěných domů v jedné z vesnic v oblasti Latinské Ameriky. Béhar se během návrhu domků nesoustředil pouze na jejich praktičnost a nízkonákladovost, ale naslouchal i požadavkům místních obyvatel, kterými jsou nejčastěji farmáři a tkalci palmových listů, aby domky co nejvíce odpovídaly jejich kulturním zvyklostem.

„Když jsme mluvili s členy komunity, uvědomili jsme si, že design jednoho domu neodpovídá jejich potřebám a očekáváním. To nás dovedlo k vytvoření systému, který je vhodný pro různé programy, rozdílné klimatické podmínky, velikosti rodin i různé regiony,“ říká Yves Béhar.

Díky tomu je například kuchyň situovaná vně domů, podle zvyklostí místních vařit a stolovat venku s ostatními členy rodiny. Stěny domků jsou zaoblené pro snadnou údržbu a omezení výskytu plísní. Součástí budov je i dostatek venkovního prostoru pro zakládání zahrad či chov kuřat. Domy jsou připraveny i na místní tropické deště a teploty, které zpříjemní jednoduché cementové bloky s dekorativními otvory sloužící jako ventilace, umístěné nad obytnou částí domů.

Důstojné bydlení i s 200 dolary měsíčně

Nová tištěná čtvrť bude poskytovat přístřeší pro rodiny, které mají měsíční příjem pod 200 dolarů (méně jak 4 600 korun). Pro každou rodinu bude možné vytisknout dům jiné velikosti i tvaru, podle jejích specifických potřeb. „Projekt přináší řadu zajímavých výzev, jak s pomocí 3D tisku inovovat model domu tak, aby vyhovoval generačnímu růstu rodiny, integroval potřeby, tradice a techniky místních a zároveň se dal replikovat, byl cenově dostupný, bezpečný, atraktivní a funkční,“ dodává Béhar.

fuseproject-3Dprint2

Že je 3D tisk budov možným řešením problematiky bezdomovectví, dokázala nezisková organizace New Story ve spolupráci s Icon Technology již v minulém roce v Texasu. Zde byl představen nízkonákladový dům vytištěný 3D tiskárnou Vulcan společnosti Icon Technology, která za 48 hodin vytiskla obydlí o rozloze 32 metrů čtverečních, jehož cena nepřesáhla 10 tisíc dolarů (přibližně 230 tisíc korun).

Společnost Icon Technology, která se podílí i na projektu tištěné čtvrti, nyní vyvinula novou tiskárnu pojmenovanou Vulcan II, která produkuje téměř nulový odpad, je až dvakrát rychlejší, skladnější a lze ji provozovat i ve zhoršených podmínkách s minimální infrastrukturou, nedostatkem energie a vody. Díky tomu by se skutečně mohlo jednat o řešení, jak efektivně pomoci lidem bez přístřešků, kteří přišli o domov z důvodu nízkého příjmu či přírodní katastrofy.

trivago-raum-atelier-office-2

Přečtěte si také32 tisíc metrů čtverečních. Cestovatelský vyhledávač Trivago vybudoval v Německu nové obří sídlo32 tisíc metrů čtverečních. Cestovatelský vyhledávač Trivago vybudoval v Německu nové obří sídlo

O 3D tisk budov se zajímá i NASA, která nedávno vyhlásila vítěze soutěže v oblasti co nejlepšího příbytku pro kolonizátory Marsu. Budova vítězné společnosti AI SpaceFactory je taktéž vytvořená 3D tiskem a technologie, které společnost v tomto projetu vyvinula, by chtěla využít při stavbě nízkonákladových domů na Zemi. Zda budou takové domy skutečně využitelné, napoví i Béharův projekt, který by se měl začít realizovat již během tohoto léta.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym