Křetínský s Tkáčem nakoupili další podíl v německé retailové skupině Metro

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

metro-hq-dusseldorf

Foto: Metro AG

Sídlo Metro AG v německém Düsseldorfu

0Zobrazit komentáře

Československá dvojice Daniel Křetínský a Patrik Tkáč pokračuje ve svém plánu na ovládnutí německé skupiny Metro AG. Jejich páteční nabídku na odkup veškerých akcií sice zatím představenstvo jedné z největších retailových skupin na světě odmítlo s tím, že je příliš nízká, ale pátý nejbohatší Čech spolu se svým slovenským společníkem se nehodlají vzdát.

Prostřednictvím své investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC) nyní Křetínský s Tkáčem nakoupili další podíl v Metru, na který měli předkupní právo po loňském obchodu s německým prodejcem spotřební elektroniky Ceconomy. Od něj EPGC loni nakoupilo podíl ve výši 3,6 % a nyní aktivovalo smluvené předkupní právo na dalších 5,4 %. Ceconomy v tiskové zprávě uvedlo, že cenu se rozhodly obě strany nekomentovat.

Od Ceconomy, které si zbývající zhruba 1% podíl ponechá z daňových důvodů minimálně do roku 2023, tak Křetínský s Tkáčem získali celkem zhruba 9 procent. Další významnou část si zajistili odkupem podílu od společnosti Haniel, od níž nejprve získali loni 7,3 % akcií Metra a nyní by měli podobně jako v případě Ceconomy aktivovat předkupní právo na zbylých 15,2 %. Obě strany jsou již domluveny a Haniel jako významný akcionář podporuje převzetí celého podniku československými investory.

Křetínský s Tkáčem by tak již měli kontrolovat přes 30 procent celé retailové skupiny. Lze tedy očekávat, že i přes prvotní nesouhlas představenstva bude EPGC pokračovat ve svých snahách o převzetí kontroly nad celým Metro AG.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym