PPF Petra Kellnera by mohla ze ztrátové Mall Group převzít ziskový srovnávač cen Heureka

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kellner
0Zobrazit komentáře

Velkému internetovému byznysu prvního a pátého nejbohatšího Čecha se stále nedaří podle představ. Řeč je o skupině Mall Group, ve které drží podíly PPF Petra Kellnera a Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a jež je zastřešujícím projektem pro několik internetových projektů. Vedle Mall.cz a dalších e-shopů to je mimo jiné i cenový srovnávač Heureka, který by se mohl nově ze skupiny vyčlenit.

Jak informují Hospodářské noviny, PPF je prý blízko k uzavření transakce, v rámci níž by lídra na trhu vyhledávání zboží a srovnání cen v českých e-shopech mohl kompletně ovládnout. Aktuálně Heureka spadá pod Mall Group a.s. (dříve Sully system a.s.), ve kterém drží 40 % skupina PPF, 40 % Daniel Křetínský a Patrik Tkáč a 20 % Rockaway Jakuba Havrlanta. To by se však mohlo brzy změnit.

Celé e-commerce skupině, do níž spadají například Mall.cz, CZC, Proděti.cz, Vivantis, Košík.cz a nově také Mall Pay či Mall TV, se totiž stále nedaří dostat do zisku. Přestože její obrat v uplynulém roce převýšil 16 miliard korun, ztráta se stále pohybuje kolem 1 miliardy korun, jak pro CzechCrunch prozradili zástupci Mall Group. I proto chce podle zdrojů, které hovořily s Hospodářskými novinami, PPF celý byznys transformovat, aby začal dosahovat lepších výsledků než dosud.

heureka-web

Stejně jako mnoho e-shopů ze skupiny Mall Group, také Heureka působí i na dalších středoevropských trzích, ale na rozdíl od jiných projektů je v zisku. Za poslední zveřejněné období od 1. dubna 2017 do 31. března 2018 vyrostl o 55 procent na více než 186 milionů korun. Vzhledem k tomu, že se nyní mezi sebou údajně chtějí jednotliví investoři vyrovnat, by mohla právě výdělečná Heureka připadnout výhradně PPF.

Byly to totiž i právě peníze Petra Kellnera, které umožnily v roce 2016 obří nákup tehdejší dvojky mezi českými e-shopy Mall.cz a právě Heureky za 5,4 miliardy korun. Obchod Jakuba Havrlanta a jeho Rockaway tehdy spolufinancovali vedle PPF také Křetínský s Tkáčem a v následujících letech se jejich společný byznys ještě významně rozšířil. Zároveň kapitalizací svých pohledávek vznikl koncem roku 2017 i zmíněný společný vehikl Sully System a.s.

zoot2

Přečtěte si takéMajitelé dluhopisů mohou příští rok získat akcie Zootu. Když se bude firmě dařit, sníží tím svou ztrátuMajitelé dluhopisů mohou příští rok získat akcie Zootu. Když se bude firmě dařit, sníží tím svou ztrátu

Ten se začátkem letošního roku přejmenoval na Mall Group a.s. a zatímco PPF a Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem v něm drží po zmíněných 40 procentech, Rockaway včetně manažerské kontroly v podobě Jakuba Havrlanta zbylých 20 procent. Jak se nyní bude společný internetový byznys nejbohatších Čechů, který zatím úplně nevychází podle přestav, vyvíjet dál, není jasné. Všechny zainteresované strany se odmítají ke spekulacím a připadnutí Heureky do rukou PPF vyjadřovat, ale může jít o první krok ve větší restrukturalizaci celého společného podniku.

jakub-havrlant-rockaway-capital

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

Diskuze (0)

Novinka

Anonym