Z 25 tisíc na 50 milionů dolarů. Jak první investoři proměnili vstup do Slacku v pohádkové zhodnocení

stewart-butterfield-slack-big

Foto: Slack

Stewart Butterfield, spoluzakladatel a CEO Slacku

0Zobrazit komentáře

Minulý týden otřáslo startupovým světem hned několik událostí, ale v jejich čele byl pro mnohé především vstup komunikační platformy Slack na newyorskou burzu, který přinesl hned první den téměř 50% zhodnocení. Slack byl vždy označován jako jeden z nejrychleji rostoucích startupů a v průběhu let si dokázal ukousnout vůbec největší podíl na trhu s alternativními komunikačními nástroji ve firmách.

Slack vstoupil na burzu ve čtvrtek pod značkou WORK s úvodní cenou 26 dolarů na akcii. Hned první den se ovšem místy hodnota akcií posunula až na 42 dolarů a svůj debut zakončila na hranici 38,5 dolaru. Slack tak jednoznačně patří k jedněm z nejúspěšnějších vstupů na burzu posledních let.

Oproti většině dalších firem se ovšem rozhodl jít trochu jinou cestou, a tak místo klasického IPO, tedy úpisu nových akcií, vstoupil na burzu přímo. To znamenalo značné zjednodušení procesu, ale i to, že firma tímto krokem nevybrala žádné nové finanční prostředky.

Z posledního kroku Slacku tak můžou mít radost nejen zaměstnanci, kteří dostanou možnost proměnit své nabyté akcie v hotovost, ale především prvotní investoři Slacku, mezi kterými se pohybovalo množství známých investičních fondů a podnikatelů, převážně z oblasti kalifornského Silicon Valley. Některým z nich se investici podařilo zhodnotit až 2000krát.

slack

Foto: Philip Durant (ODOS Architects)

Kanceláře Slacku v Londýně

A že jich nebylo málo, vezmeme-li v potaz, že Slack v průběhu několika let na investicích nasbíral celkem 1,27 miliardy dolarů. Množství investorů i investičních kol samozřejmě také znamená, že se postupně snižoval počet akcií původním zakladatelům Stewartu Butterfieldovi a Calu Hendersonovi.

Zatímco šestačtyřicetiletý CEO Slacku Butterfield aktuálně drží 8 procent firmy, o osm let mladšímu Hendersonovi jakožto CTO zůstalo 3,2 procenta. Vše přitom před lety začalo docela nevinně. Slack původně totiž vůbec nebyl startupem, který chtěl vyvíjet nástroj pro efektivnější firemní komunikaci. Původně Butterfield vyvíjel pod svou firmou Tiny Speck interní nástroj pro svou dnes již nefunkční online hru Glitch.

wolt-kuryr

Přečtěte si takéRozvozová služba Wolt nabrala 160 milionů dolarů a v Česku spouští doručování jídla do firemRozvozová služba Wolt nabrala 160 milionů dolarů a v Česku spouští doručování jídla do firem

Jenže zatímco pokus s vlastní hrou nakonec nevyšel, firma postupně svůj původně interní nástroj pro komunikaci přetvořila ve funkční startup a vznikl Slack. Butterfield přitom nebyl v internetovém světě žádným nováčkem, dříve například spoluzaložil populární fotografickou platformu Flickr.

Dnes nicméně již přes polovinu Slacku drží velké investiční skupiny, v čele s Accel Partners s 22,5 %, Andreessen Horowitz s 12,5 %, Social Capital s 9,5 % a také nezastavitelným japonským SoftBankem, jež drží 6,9 %. Právě Accel do firmy v průběhu několika investičních kol vložil celkem 221 milionů dolarů, které se již s úvodní cenou po zapsání na burzu proměnily na ohromných 2,9 miliardy dolarů.

cal-henderson-slack

Foto: Slack

Cal Henderson, spoluzakladatel a CTO Slacku

Podobně zajímavé zhodnocení zaznamenal dle zdrojů serveru The Information i jeden z nejprestižnějších investičních fondů v Silicon Valley Andreessen Horowitz, když celkovou investici ve výši 40 milionů dolarů přetavil na 1,7 miliardy. To vše samozřejmě při úvodní ceně 26 dolarů a akcii, která se ovšem nyní pohybuje na hranici 37 dolarů.

Nenápadný start jako výhra v loterii

Mnohem důležitější než velké investiční firmy byly především v začátcích budování startupu pro dvojici Butterfield-Henderson kamarádi a také menší investoři, kteří věřili tehdy bláznivému nápadu, jež mohl i nemusel vyjít. Všechno ostatně začalo ještě předtím, než se firma reálně přejmenovala na Slack.

Co bylo takovým jedincům, kteří do vznikajícího projektu investovali, odměnou? Za relativně nízkou částku ve velmi rizikové investici obdrželi podíl ve firmě, která se o necelou dekádu později stala obrovským hitem a úspěšně vstoupila na burzu.

To jim zajistilo až 2000násobné zhodnocení na investicích, které se povětšinou pohybovaly v řádu desítek tisíc dolarů. Právě 25 až 100 tisíc dolarů je standardní částka, kterou se v Silicon Valley podnikatelé, jež se mezi sebou znají, podporují v začátcích. Bere se to jako nutná součást portfolia investic, která je u jejich managementu běžná, ale také jako jisté privilegium toho, že bohatí rostou díky svému okruhu v ještě bohatší.

Příkladem za všechny by mohli být sóloví investoři ze společností jako LinkedIn, Twitter, Squarespace, Yelp nebo Stripe.

collisons

Foto: Heureka Conference

Bratři Patrick a John Collison stojící za startupem Stripe

Vůbec nejvyšší procentuální zhodnocení si díky důvěře na absolutním startu odnášejí například šéf pracovní sociální sítě LinkedIn Jeff Weiner, spoluzakladatel Twitteru Biz Stone, ale také spoluzakladatel dnes již nefunkční sociální sítě Path Dave Morin. V té době měl Slack tržní kapitalizaci atakující pouhých 10 milionů dolarů, což byla z dnešního pohledu jako výhra v loterii. Dnes totiž hodnota firmy dosahuje 19 miliard dolarů.

Případnou investici ve výši 25 tisíc dolarů by tak prvotní investoři proměnili ve zhruba 50 milionů. To vše ještě předtím, než si Slack prošel Series A a Series B investicemi, ve kterých získal přes 15 milionů dolarů, to už od investičních gigantů jako Accel a Andreessen Horowitz.

Na své si přišli i ti, co se rozhodli později

Do třetího kola investic v dubnu roku 2014 naskočili vedle již zmíněné investiční firmy Social Capital ve výši 43 milionů dolarů v rámci Series C také další sólo investoři, kteří by si měli aktuálně sáhnout na přibližně 80násobné zhodnocení.

Mezi nimi se mimo bratrů Collisonových ze startupu Stripe objevil také zakladatel služby na tvorbu webů Squarespace Anthony Casalena či spoluzakladatel hodnotící platformy Yelp Jeremy Stoppelman. Každých 25 dolarů v investici tak dokázali proměnit ve 2 miliony dolarů, což je stále více než většina běžných investic, u kterých se počítá zhodnocení maximálně v nižších jednotkách či desítkách násobků.

V žádném z investičních kol to pro investory rozhodně nedopadlo špatně. Je třeba si uvědomit, že zhodnocení v řádu stovek nebo i tisícinásobků často probíhalo u investic desítek tisíc dolarů, kdy se v konečném důsledku hraje o méně peněz než u desítek či dokonce stovek milionů dolarů, kde stačí i několikanásobné zhodnocení. Byť u Slacku se dařilo většině velkých investorů ještě lépe.

slack-apps

Slack

I investice v kole, které již ohodnotilo Slack na takzvaný unicorn, tedy startup s miliardovou hodnotou, se vyplatily. Podle předběžných odhadů si investoři v Series D přišly na zhruba dvacetinásobek původní částky. Mimo velké investiční skupiny drží menší VC investoři necelých 20 procent společnosti, o dva procentní body méně pak samotní zaměstnanci a další partneři.

Samozřejmě je nutno dodat, že spousta držitelů akcií Slacku, včetně zaměstnanců, bude muset počkat až půl roku od vstupu na burzu na to, než s nimi bude moct nějakým způsobem nakládat. Startup se ovšem, vzhledem k tomu, že nevybírá žádné dodatečné finance, rozhodl množství takzvaných Class B akcií převést na Class A, které umožňují okamžitou likviditu.

Místo dlouhé čekací lhůty tak bylo možné prodávat okamžitě, čímž se po předchozím pečlivém zvážení vytvořil dostatečný objem, který přilákal nové zájemce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym