Firmy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera začaly na lidech testovat lék proti rakovině. Myším pomohl v 70 % případů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

0Zobrazit komentáře

V Institutu Gustave Roussy v Paříži se před několika dny pomocí nového přípravku pro posílení lidské imunity vůči rakovinovým buňkám začal léčit historicky první pacient. Stalo se tak po dvanácti letech vývoje a jedná se o potenciálně velmi významný krok v historii boje s pokročilými nádorovými onemocněními.

Přípravek s označením SO-C101 byl vyvinut společnostmi Sotio a Cytune Pharma a představuje nový imunoterapeutický přístup, který se může stát důležitou součástí léčby mnoha onkologických onemocnění. Využívá fúzní protein IL-15 a IL-15Rα, jež podle dřívějších experimentů podporuje růst imunitních buněk tvořících důležité protilátky a oproti nemodifikovaným verzím imunitních proteinů IL-15 nebo IL-2 je účinnější a buňkámi lépe tolerovaný. Testovaný přípravek přitom neaktivuje jiné imunitní mechanismy, které mohou mít výrazné nežádoucí účinky.

Navíc je SO-C101 možné, podobně jako jiné jemu podobné přípravky, kombinovat také s dalšími imunoterapeutickými strategiemi a zvýšit tak šanci na úspěšné oslabení nemoci. Aktuálně probíhající klinická studie má za cíl zhodnotit bezpečnost a předběžnou účinnost potenciálního léku pro boj s rakovinou. SO-C101 je testován samostatně i v kombinaci s další látkou usmrcující nádorové buňky.

sotio-2

Foto: Sotio

V minulém roce byla zveřejněna předklinická data ukazující pozitivní účinky přípravku na vyvolávání protinádorové imunity. U myší s rakovinou prostaty vedlo jeho použití v kombinaci s protilátkami ke kompletnímu vymizení nádoru až v 70 % případů. Pozitivní účinky byly identifikovány také u opic a v předběžných testech i u lidských buněk.

Professor Aurélien Marabelle z pařížského institutu, který testování koordinuje, svoje očekávání popsal slovy: „Jsme přesvědčeni, že přípravek SO-C101 má potenciál změnit životy velkého množství pacientů trpících nádorovými onemocněními, které se v současnosti léčí jen obtížně. Těším se na další pokrok ve vývoji této inovativní terapie.“

tomas-pluharik-behavee

Přečtěte si takéČeské Behavee používá umělou inteligenci pro vylepšování marketingu. Od investorů nově získává 12 milionů korunČeské Behavee používá umělou inteligenci pro vylepšování marketingu. Od investorů nově získává 12 milionů korun

Institut Gustave Roussy patří k celosvětově nejvýznamnějším institucím zabývajícím se první aplikací nově vyvíjených léčiv pacientům. Po zdejším zahájení se má klinická studie nového přípravku rozšířit také do onkologického centra univerzity Vall d’Hebron ve Španělsku a po obdržení potřebných povolení také dvou rakovinových center ve Spojených státech.

Společnost Sotio sponzorující testování i Cytune Pharma stojící za klinickým vývojem SO-C101 jsou součástí mezinárodní finanční a investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Právě on je dodnes majoritním vlastníkem PPF (jeho podíl činí 98,92 %) a pochází odsud hlavní část jeho majetku.

sotio-1

Foto: Sotio

Kellner pochopitelně nemá s konkrétními činnostmi žádné ze dvou zmiňovaných biotechnologických společností nic společného, ale je zajímavé sledovat jeho investice. Ty se z velké části týkají spíše finančních firem, internetových společností a telekomunikací, ačkoliv se v posledních letech rozšiřují také do dalších odvětví.

V roce 2017 PPF prostřednictvím Sotio vložila téměř 132 milionů korun do švýcarské soukromé firmy vyvíjející přípravek na léčbu leukémie. O rok dříve to zase bylo v přepočtu čtvrt miliardy korun investovaných do jiné firmy zabývající se protinádorovými léčebnými prostředky.

Prezident a provozní ředitel Cytune Pharma, David Bechard, k zahájení testování nejnovějšího produktu firmy na lidských pacientech řekl: „Jsem velmi rád, že po 12 letech výzkumu a vývoje […] náš objev vstupuje do fáze klinického vývoje a dostává se k prvním pacientům. Věřím, že se přípravek SO-C101 v budoucnu stane jednou z běžných metod léčby nádorových onemocnění.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym