Google Překladač vylepšil živý překlad. Přes kameru v mobilu nově přeložíte do češtiny nápisy z 88 jazyků

Michal MarekMichal Marek

google-translate-camera-lens

Živý překlad v aplikaci Překladač Google

0Zobrazit komentáře

Moderní technologie nám pomáhají v celé řadě oblastí a dávají nám schopnosti, o kterých se nám dříve ani nesnilo. V době dovolených chytrá zařízení zásadně pomáhají také na cestách, přičemž jedním ze základních pomocníků v zahraničí je Překladač Google. Ten nyní přichází se zásadními vylepšeními a významným rozšířením nabídky podporovaných jazyků pro vizuální překlad.

Aplikace Překladač Google umožňuje uživateli překládat nápisy a cedule v cizím jazyce pouhým namířením fotoaparátu na daný text v cizím jazyce. Tento jednoduchý způsob, jak porozumět svému okolí, oceníte zejména v zahraničí, protože funguje i bez připojení k internetu. Až doposud byla funkčnost omezena na necelých 30 jazyků. Nyní ale Google schopnosti svého vizuálního překladače významně rozšířil a váš telefon nově skrze fotoaparát porozumí širokému výčtu 89 jazyků.

Nejzásadnější novinkou ale není jen rozšíření samotného počtu jazyků. Až doposud si vizuální překladač Googlu s překladem poradil jen ve chvíli, kdy jedním z jazyků byla angličtina. Nyní je ale možný překlad mezi jakýmikoliv dvěma jazyky z Překladače Google – například přímo z češtiny do francouzštiny nebo třeba z thajštiny do češtiny, což dříve nešlo.

google-translate-camera-lens

Nová funkce by měla vyhovět téměř všem cestovatelům, protože s překladačem od Googlu si nyní člověk přeloží i texty z arabštiny, hindštiny, malajštiny, thajštiny nebo třeba vietnamštiny. Aby bylo pro uživatele vše ještě jednodušší, cestovatel teoreticky ani nemusí vědět, v jakém jazyce je nápis psán. V nové verzi aplikace stačí jako zdrojový jazyk vybrat možnost „Rozpoznat jazyk“ a Překladač jej pozná a okamžitě přeloží.

Na první pohled se něco takového může jevit jako zbytečný komfort, ale faktem je, že v mnoha oblastech se používá více různých řečí a je pak těžké rozpoznat, jaký jazyk v aplikaci v daný moment nastavit za výchozí.

hotpot-restaurant-muda7

Přečtěte si takéOběd přímo uprostřed lesa. Unikátní zahradní restaurace nemá žádné stěny a vypadá jako pára nad hrncemOběd přímo uprostřed lesa. Unikátní zahradní restaurace nemá žádné stěny a vypadá jako pára nad hrncem

Pokud vás neuspokojilo zlepšení na straně rozšíření jazykové podpory, Google přichází i s vylepšením samotné kvality okamžitého vizuálního překladu. Významného zlepšení funkce Google dle vlastních vyjádření dosáhl díky využití technologie neuronového strojového překladu (NMT). Neuronové překlady jsou prý mnohem přesnější a bližší přirozené mluvené řeči. Funkce by tedy nyní měla být ještě spolehlivější a lépe použitelná.

 

Pro vybrané řeči je možné stáhnout si do aplikace jazykový balíček a své překlady na základě neuronových síti tak budete mít k dispozici i bez připojení k internetu. To se při cenách dat mimo EU rozhodně hodí. Jen je na stažení potřeba myslet včas, ideálně před výjezdem na dovolenou.

Čím o letošních prázdninách Google cestovatele naopak nepotěší, je ukončení podpory aplikace Google Trips. Firma její provoz ukončí k 5. srpnu 2019 a uživatelé tak přijdou o kvalitní bezplatnou aplikaci, ve které měli při ruce všechny informace relevantní k danému výletu, ať už šlo o informace o rezervacích, které Google uměl vytáhnout z Gmailu, nebo o kvalitní průvodce a návrhy denních plánů v oblíbených turistických destinacích.

Google za aplikaci nemá žádnou přímou náhradu a uživatele vybízí jen k používání svého portálu google.com/travel. Ten ale slouží pouze jako webový vyhledávač se zaměřením na letenky, hotely či atrakce a postrádá mobilní aplikaci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym