Mobilem platí v Air Bank už 145 tisíc klientů. Nově to půjde i přes Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay

google-pay

Foto: Lydia

Google Pay

0Zobrazit komentáře

Platby mobilním telefonem místo klasické plastové platební karty si Češi velmi oblíbili. K terminálu raději přikládá mobilní telefon nebo chytré hodinky už třetina Čechů a některé banky se tak předhánějí v tom, jaké možnosti svým klientům nabídnou. Například v Air Bank už platí mobilem 145 tisíc zákazníků a nalákat chce banka patřící do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera další.

Placení mobilem spustila Air Bank poprvé loni v dubnu, když představila aplikaci My Air. Majitelé telefonů s operačním systémem Android tak dostali možnost nechat plastové debetní a kreditní karty doma a k terminálu jim stačilo přiložit jen telefon. Mnoho klientů se však ptalo, proč v Air Bank vyvíjeli vlastní platební aplikaci, když je na trhu dostupné univerzální Google Pay.

To ještě pod názvem Android Pay vstoupilo do Česka koncem roku 2017 a zatímco Moneta, mBank, J&T Banka nebo Komerční banka službu okamžitě využily, mnoho dalších tuzemských bank se rozhodlo vyvinout vlastní aplikace. Šlo právě například o Air Bank, ale také největší tuzemskou banku, Českou spořitelnu, či ČSOB.

air-bank-praha-vodickova2

Foto: Air Bank

Pobočka Air Bank

Obvyklé vysvětlení, proč vyvíjí vlastní aplikaci, bylo, že to je kvůli bezpečnosti a celkové kontrole nad uživatelským zážitkem, a byť u uživatelů tento argument obvykle neobstál, dlouho si banky stály za svým. Měnit se situace ovšem začala v letošním roce a částečně za to zřejmě může i Apple Pay.

Konkurenční mobilní platební řešení od Applu pro iPhony a Apple Watch v únoru dorazilo po dlouhém čekání také do České republiky a vzalo ji útokem. Všechny banky, které naskočily hned v první vlně, hlásily, že si Apple Pay aktivují desítky tisíc uživatelů a útraty rychle stoupají. V první vlně byly také Česká spořitelna a Air Bank, tedy banky, jež dosud univerzální systémové řešení odmítaly.

ondrej-stoklaska-trask2

Přečtěte si takéOndřej Stokláska z Trasku: O poskytnutí úvěru bude rozhodovat umělá inteligence. Benefity přinese bance i klientoviOndřej Stokláska z Trasku: O poskytnutí úvěru bude rozhodovat umělá inteligence. Benefity přinese bance i klientovi

Jak se ukázalo, nakonec zřejmě i vzhledem k pozitivní zkušenosti s Apple Pay, kdy je platební karta a placení s ní přímo a jednoduše integrovaná do operačního systému, couvají ze svých původních záměrů a přecházejí také na Androidu na nativní aplikaci. Česká spořitelna Google Pay spustila už v červenci a do konce roku se k ní plánuje přidat i Air Bank.

Aplikaci My Air pro placení s telefony s Androidem dosud v Air Bank využívalo 77 tisíc lidí, dalších 68 tisíc klientů pak využívá Apple Pay. Nově ovšem Air Bank nabídne také Google Pay, které by mohlo do budoucna My Air na Androidu nahradit, a také Garmin Pay a Fitbit Pay pro placení chytrými hodinkami.

apple-pay-iphone-4-min

Foto: picjumbo

Placení iPhonem přes Apple Pay

„Platby mobilem si v aplikaci My Air zapnulo 77 tisíc klientů. Podle dostupných statistik tak tento způsob placení pro Android patří k nejvyužívanějším mezi jednotlivými bankami v Česku. Svět placení jde ale rychle vpřed a některé nové možnosti by klienti s naším řešením využívat nemohli. A proto jsme začali připravovat platby Google Pay, které mají velký potenciál hlavně v oblasti online nákupů,“ říká Filip Zavřel, vedoucí Oddělení každodenních služeb Air Bank.

Jen v Air Bank už klienti zaplatili mobilem 9,1 milionu nákupů za 3,5 miliardy korun a novými platebními službami chce banka přilákat další zákazníky. Prozatím sice Air Bank odmítá konkretizovat, kdy Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay spustí, ale v plánu je učinit tak do konce letošního roku. Aplikace My Air bude i nadále fungovat, ale její budoucnost je dlouhodobě nejistá. Ostatně svou dosavadní alternativu Poketka plánuje postupně utlumovat i Česká spořitelna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym