Amazon nakoupí 100 tisíc elektrických dodávek od Rivianu. Jeff Bezos chce být do roku 2040 uhlíkově neutrální

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

rivian-electric-delivery1

Foto: Amazon

Elektrická dodávka od Rivianu

0Zobrazit komentáře

Už za pár let bude Amazon rozvážet zboží svým zákazníkům elektrickými dodávkami. Zakladatel a šéf firmy Jeff Bezos vyhlásil velký „zelený“ plán, který má Amazon významně posunout s ohledem na ochranu životního prostředí. Bezos chce, aby byl provoz firmy poháněn pouze z obnovitelných zdrojů a výhledově se e-commerce gigant stane i uhlíkově neutrálním.

Vše souvisí s tzv. Climate Pledge, což je nový příslib Amazonu, v rámci něhož chce naplnit cíle historické Pařížské dohody, a to o deset let dříve, než bylo v roce 2015 smluveno. Součástí zelených iniciativ je nicméně i obří nákup elektrických dodávek, které pro Amazon vyrobí Rivian.

Až dosud se vůbec nevědělo, že se bude ambiciózní americký startup pouštět vedle svých pick-upů a SUV, s nimiž chce jít v příštím roce na trh, také do elektrických dodávek. Jak ovšem nejprve prozradil právě Amazon, je tomu skutečně tak, a zakázka je to hned obřích rozměrů.

jeff-bezos

Foto: Amazon

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Jeff Bezos totiž oznámil, že Amazon nakoupí od Rivianu celkem 100 tisíc elektrických dodávek, který zatím spatřily světlo světa jen na nových vizualizacích, a má jít o největší objednávku elektrododávek v historii. Amazon chce mít všech 100 tisíc vozidel na silnicích do roku 2030, přičemž první mají vyjet už za dva roky.

Spojenectví s Rivianem není tolik překvapivé, když vezmeme v potaz, že to byl právě Amazon, kdo do startupu z Michiganu, který vede R. J. Scaringe, investoval začátkem roku stovky milionů dolarů. Chvíli nato se pak navíc přidal s půl miliardou dolarů také Ford a teď v září připojil 350 milionů dolarů Cox Automotive, a tak o peníze Rivian rozhodně nemá nouzi.

boyan-slat-the-ocean-cleanup

Přečtěte si takéThe Ocean Cleanup boří roky staré vědecké názory. Plasty se v oceánech jen tak nerozloží, ale vydrží i desítky letThe Ocean Cleanup boří roky staré vědecké názory. Plasty se v oceánech jen tak nerozloží, ale vydrží i desítky let

Amazon pak plánuje, že jakmile vyjede do ulic se všemi elektrickými dodávkami, bude ročně šetřit až čtyři miliony metrických tun uhlíku. Není to ale zdaleka vše. Jeff Bezos zároveň vyhlásil, že Amazon hodlá splnit cíle Pařížské dohody, přičemž tak má učinit o deset let dříve – tedy do roku 2040.

rivian-electric-delivery2

Foto: Amazon

Elektrická dodávka od Rivianu

V praxi to bude podle Bezosova plánu znamenat, že do roku 2030 poběží celý Amazon na 100% obnovitelných energiích a do roku 2040 chce být uhlíkově neutrální. Ostatní země a firmy mají s odvoláním na Pařížskou dohodu čas do roku 2050.

„Už nechceme být v této záležitosti jen uprostřed stáda. Rozhodli jsme se, že využijeme naši velikost a škálu, abychom něco změnili. Pokud společnost s tak velkou fyzickou infrastrukturou jako Amazon, který doručuje ročně přes 10 miliard položek, může splnit Pařížskou dohodu o 10 let dříve, pak to dokáže každá firma,“ prohlásil Jeff Bezos.

I proto ostatně založil iniciativu The Climate Pledge, o kterou již jeví zájem i další velké firmy. Amazon chce jít nicméně všem ostatním příkladem, a proto je první, kdo příslib podepisuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym