Největší producentský crossover všech dob? Šéf Marvelu Kevin Feige pracuje na projektu pro svět Star Wars

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

star-wars-rise-of-skywalker-poster

Foto: Falcon

Plakát k filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera

0Zobrazit komentáře

Star Wars patří k nejúspěšnějším franšízám v dějinách filmu a mezi několik málo podobně úspěšných konkurentů patří filmový svět Marvelu a jeho superhrdinů. A právě tito dva obři nyní mají v určitém směru spojit své síly, jelikož jeden z hlavních mozků superhrdinské ságy, producent Kevin Feige, bude pracovat na projektu pro Lucasfilm, který stojí za Star Wars, a to po boku jeho prezidentky, Kathleen Kennedyové.

Jak informuje magazín The Hollywood Reporter, zatím není jasné, zda se bude jednat o jednorázovou záležitost, nebo jen začátek něčeho většího, ale každopádně by výsledek mohl být zajímavý. Obzvlášť proto, že letos v prosinci má vyjít poslední film přímo napojený na rodinu Skywalkerů, tedy vyvrcholení příběhové linie započaté prvními Star Wars v roce 1977.

Devátá epizoda s podtitulem Vzestup Skywalkera (The Rise of Skywalker) ke všemu následuje po úspěšném, ale mezi diváky silně kontroverzním Posledním z Jediů. Star Wars se v posledních letech potýkají s problémy. Ačkoliv už studiu Disney vydělaly téměř půl miliardy dolarů navíc oproti čtyřem miliardám, za které v roce 2014 koupilo Lucasfilm, zaznamenaly výrazný propad zájmu.

Prezident Marvel Studios Kevin Feige

Nové zábavní atrakce v amerických městech Anaheim a Orlando prý nepřitahují zdaleka tolik návštěvníků, jako se předpokládalo, a zatím poslední film univerza, Solo: Star Wars Story byl prvním ztrátovým. Snad s výjimkou epizody Síla se probouzí se všechny projekty Star Wars vzniklé pod vedením Disneyho setkaly s méně či více zásadními tvůrčími rozpory.

Objevily se sice názory, že s těmito problémy je spojeno jméno Kathleen Kennedyové, prezidentky Lucasfilmu, avšak je velmi nepravděpodobné očekávat její výměnu. Kromě její dlouhé kariéry úspěšné producentky například u většiny děl Stevena Spielberga to v zásadě vylučuje složení vedení Disneyho, jehož naprostou většinu tvoří muži. Zvýšení tohoto poměru by akcionáře nejspíš příliš nepotěšilo. Kennedyové navíc loni podepsala smlouvu na další tři roky vedení.

Úspěšný producent Marvelu Kevin Feige má zase mnoho vlastních projektů, jelikož Avengers: Endgame nebyl ani zdaleka posledním dílem marvelovského filmového světa, který bude i nadále pokračovat, ať už se známými nebo novými hrdiny.

Asi nikoho ovšem nepřekvapí, že je Feige zároveň velkým fanouškem univerza Hvězdných válek a nemohl tedy odmítnout možnost se podílet na jeho nové kapitole (ne epizodě). Prozatím se přitom mluví o jednom filmu a podle zdrojů The Hollywood Reporteru má Feige už dokonce vytipovaného alespoň jednoho velmi známého herce, jemuž chce nabídnout konkrétní roli.

„Jsme nadšeni z projektů, na kterých Kathy a Lucasfilm pracují, a to nejde jen o Star Wars,“ uvedl spolupředseda a kreativní ředitel Disney Alan Horn s tím, že v Lucasfilm pracují také na dalších dílech Indiany Jonese a ve spolupráci s Foxem také na filmové adaptaci bestselleru Children of Blood and Bone.

deniro-irishman

Přečtěte si takéRobert De Niro v nejlepší formě. Netflix ukazuje celý trailer na Scorseseho gangsterku The IrishmanRobert De Niro v nejlepší formě. Netflix ukazuje celý trailer na Scorseseho gangsterku The Irishman

„S uzavřením ságy Skywalkerů Kathy chystá novou éru vyprávění Star Wars a při vědomí, jak velkým fanouškem Kevin je, dávalo smysl, aby tito dva mimořádní producenti pracovali na filmu Star Wars společně,“ dodal Horn.

I kdyby se skutečně mělo jednat o jednorázový crossover, stále by mohl mít výrazný dopad na směřování celého univerza. To bylo dosud koncipováno jako jedna hlavní sága s několika odbíhajícími liniemi v podobě filmů i seriálů. Zdá se, že následující fáze se v mnohem větší míře zaměří na televizní, epizodickou tvorbu.

Prezidentka Lucasfilmu Kathleen Kennedyová

Podobný průběh, ač mnohem výrazněji rozdělený do jednotlivých příběhových linií podle konkrétních superhrdinů, následuje také Marvel. I pro něj ve druhé fázi nabude na důležitosti pro pochopení celku televizní tvorba.

Jedná se o zcela logický krok, protože zatímco filmy vycházejí zpravidla v kinech a poskytují poměrně časově omezený příjem, seriály budou dostupné exkluzivně prostřednictvím streamingové služby Disney+. Pokud bude pro orientování se ve filmech potřeba sledovat seriály a naopak, tyto dvě distribuční cesty se mohou úspěšně doplňovat.

Podobnou strategii dává smysl očekávat u Star Wars, které, stejně jako Marvel, spadají pod Disney. Prequel Rogue One: Star Wars Story, původně považovaný spíše za projekt pouze doplňující hlavní dějovou linii, dostane vlastní seriál. I v zásadě samostatný film se tak může stát branou pro další projekty a nebylo by vůbec překvapivé, kdyby totéž platilo pro výsledek producentské práce Kevina Feigeho.

the-mandalorian-star-wars

Foto: Disney

První záběry z připravovaného seriálu The Mandalorian ze světa Star Wars

Magazín Fast Company z oznámení Feigeho spolupráce s Lucasfilmem vyvozuje další zajímavé důsledky, jako například možnou mizernou kvalitu Vzestupu Skywalkerů. Pokud by se od něj předpokládal jednoznačný úspěch, nejspíš by nedávalo příliš smysl od něj dva měsíce před premiérou (ohlášenou zatím jediným teaserem) odvádět pozornost natolik významnou zprávou.

Stejně nejistě se může jevit angažování Daniela Benioffa a D.B. Weisse ve Star Wars. Ti sice stojí za nejúspěšnějším seriálem v historii HBO, Hrou o trůny, jeho poslední řada ale tvůrce zařadila na černou listinu mnoha diváků. Právě tato dvojice nicméně pracuje na další trilogii ze světa Star Wars a nová zpráva o zapojení Kevina Feigeho jen potvrzuje, že toho má Disney v rukávu ze světa Hvězdných válek zřejmě ještě opravdu hodně, byť po letošní prosincové epizodě bude menší pauza.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym